Články / Seriály / / 3na3

3 chytrý odpovědi na 3 blbý otázky: o Firewater

3 chytrý odpovědi na 3 blbý otázky: o Firewater

mexhouse | Články / Seriály / / 3na3 | 04.03.2013

Doba od zrušeného podzimního koncertu utekla rychleji než pověstný borůvkový koláč a Firewater zahrají v pražském Rock Café už zítra, v úterý 5. března 2013. A jelikož nás trápí několik palčivých otázek, jako třeba "co jsou zač ti Firewater", vydali jsme se k vyhlášenému odborníkovi na ska a skáčko, Apaskačce, shodou okolností pořadatelce koncertu (www.kyeo.net) a platonické groupie podivného ansámblu.

Co to je za kapelu, ti Firewater? Uvažuju, jestli tohle může zajímat lidi u nás... world punk? Je tu sice hodně nadšených skačkařů, ale tohle není zrovna skáčko, které bych čekal na Mighty Sounds.
Nezdá se to, hlavně nově příchozím, ale Firewater mají v Česku docela tradici. První koncert tady odehráli, ještě když jsem sama tahala kačera, o odkazu Cop Shoot Cop, Todovy bývalé kapely zlatých devadesátých, nemluvě. Poslední koncert na strahovské Sedmičce byl skoro vyprodaný, byť své udělal podíl cizinců v publiku a asi i supportování Faith No More v roce 2009.

A pak, Firewater nejsou moc skáčko, rozhodně ne pro skáčkaře, jak si je představujeme na Mighty Sounds. Nic proti. „Co jsou zač ti Firewater“ je ostatně otázka, kterou si sama často pokládám. World punk je trefné i vtipné, ale ne každému srozumitelné. Míchají gypsy music, klezmer, ruský folklor, blízkovýchodní vlivy a bollywood s waitsovským šansonem, kabaretem a klasickými kytarami a ještě dalším milionem žánrů, nebo kolik jich na světě je – zkus na to někoho nalákat. Já to teda zrovna miluju, ale – zkus někoho nalákat na tohle.

Mají Firewater ještě nějaké spojnice se zmíněnými Cop Shoot Cop? Jedna geograficko-psychosociální zkratka: Je možné to interpretovat tak, že Cop Shoot Cop mohl dělat leda v New Yorku a kapelu typu Firewater zas jedině v takovém Babylónu jakým je Instanbul, kde Tod žije?
Jo, asi by se to tak dalo brát. Firewater jsou přirozeným pokračováním Cop Shoot Cop, byť společného mají – po čistě hudební stránce – jen málo. Obliba v Evropě je nicméně dána „dechovkovým boomem“ v 90. letech, který pak v moderním kabátě zpopularizovali třeba Gogol Bordello, DeVotchKa, Balkan Beat Box nebo i Beirut, kapely paradoxně služebně mladší než Firewater. Evropané svým gypsy punkerům rozumějí.

Jak to bylo s vymýšlením prostoru? Od začátku jsi věděla, že to dáš do Rock Café? Že nebude stačit Sedmička? A bude Rock Café dost?
Přiznám se, že jsem nad tím moc nepřemýšlela, coby promotér tolik možností v Praze – s ohledem na rozpočet – nemám. Posledně na Sedmičce to byla přiznaná znouzectnost a výsledek last minute bookingu, Firewater jsou kapelou do větších prostor, nejen proto, že na pódiu je šest hrajících a někdy i tančících muzikantů, ale především tím, že kapacita 007 nestačí publiku. V Rock Café hráli v roce 2008, takže tak trochu půjde o „návrat“, nehledě na to, že ty prostory byly vždycky fajn. A bez ohledu na to, že by bylo hloupé říkat opak, tohle bude sakra fajn koncert.

Info

Firewater (usa)
úterý 5. 3. 2013 20:00
Rock Café, Praha
www.facebook.com/events/523054404389152

foto (c) Selin Maner

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace