Články / Seriály / / 3na3

3 chytrý odpovědi na 3 blbý otázky: o Gnod

3 chytrý odpovědi na 3 blbý otázky: o Gnod

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 18.04.2013

Po kratší odmlce se hlásí o slovo promotérská buňka Naše koncerty z okruhu hudebního sajtu Aardvark, která si už před časem zabukovala velmi tučné sousto, které může zadusit, ale taky sklouznout jako malina, záleží. Viktora Paláka jsme se zeptali, jak se k těmto pozoruhodným Britům postavit, jestli předem nebo zády. Možná jste si všimli, že jsem neuvedl, co vlastně hrají, kde se pohybují. Indicií bude dost, z tiskové zprávy citujme: V sobotu 20. dubna přivítá klub K4 v Praze šílené Brity Gnod - rhythm, drone & psychedelic noise collective, jak se sami titulují. (A nezapomeňte, že Gnod hrají o den později i v brněnském Boru!)

Dneska se už moc často kapela nečastuje epitety „šílená“ – mohl bys nám udělat malinký exkurz do rockového šílenství a jak v tomto ohledu vypadají Gnod?
Jako posluchač a návštěvník koncertů nemám potřebu „nechat se překvapovat“, mnohem raději jdu kapele naproti, ovšem když jsem se loni nachomýtnul k vystoupení Gnod, které jsem do té doby neznal, byl jsem uhranutý právě tím, jak vykolejené to všecko bylo. Pokud jsem v poslední době nějaké kapele věřil, že je ve své hudbě až po uši, byli to oni. Dokonalá odevzdanost, dokonalé splynutí, hlavou někde mimo a přece maximálně koncentrováni na dané místo. Šílené. V nejlepším slova smyslu. Divil jsem se, že v distru neprodávali drogy, protože by to bylo úplně nejpříhodnější.

Nevím, jestli to v Praze bude šílenství rockové, spíše ne, protože Gnod se v poslední době rádi mazlí s elektronikou (teplé noci teď radno trávit s kazetami jejich nového labelu Tesla Tapes), ale každopádně lze očekávat koncert bez zábran, což dávám k dobru jako nejupřímnější doporučení.

Anarchismus, esoterika, cesta mimo hlavní proud – dali by se Gnod srovnat třeba s Godspeed You! Black Emperor? I když pokud se budeme bavit o „příbuznosti“, spíš by mě zajímaly styčné plochy se Shit and Shine...
Kašleme na srovnávání a příbuzné, s blízkým strýcem to může být často problematičtější než sestřenicí z osmého kolena. Gnod kolem sebe kupí okruh kreativních muzikantů (není vždy k ostudě kapely, že má průměrnou spotřebu šest členů za rok), kteří se do své hudby noří za zážitky, ne aby někoho následovali, neřku-li mu poklonkovali.

Ale jasně, v ujetosti si se Shit and Shine nezadají, GY!BE pracují s gradacemi, to Gnod ubíjejí od začátku – jsou to ovšem paralely spíše obecné. „Hrozně rychle se znudíme a musíme hledat nové zvuky,“ říká kapela a její devizou je opravdu živelnost spíše než sofistikovanost. Občas je to trochu chaos, ale opojný! A to říká člověk, který má rád řád jako Hercule Poirot!

Coby promotér máš zkušenost s pořádáním akcí v různých městech, skoro to až vypadá, že když děláš akci v Praze, chceš kapelu zároveň dostat i do Brna – osvědčuje se to?
Je to méně sofistikované, než to vypadá. Když jsem bro from Boro in Brno vykládal, které kapely mě nejvíce dostaly na Supersonicu v Birminghamu, říkal, že Gnod chtěl v Boru už kdysi dělat. A když už komunikujete s booking agentem, zapřete mu možnost domluvit další koncert, navíc takovýhle? Nezapřete. Nemluvě o tom, že čím víc lidí Gnod uvidí, tím lépe pro tento svět.

Info

www.ingnodwetrust.tumblr.com
www.facebook.com/pages/GNOD/100273333380136

Gnod (uk)
20. 4. 2013 20:00 @ K4, Praha
21. 4. 2013 @ Boro, Brno

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace