Články / Seriály / / 3na3

3na3: Beseda u Bigbítu

3na3: Beseda u Bigbítu

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 26.07.2016

Aktuální festivalová sezóna už klepe na dveře a na návštěvníky topolového hájku v Tasově u Veselí nad Moravou čeká přes čtyřicet položek na třech pódiích i několik novinek. Kromě toho nejlepšího z aktuální nezávislé česko-slovenské scény, Polska a Maďarska přijedou na Besedu u Bigbítu i další zajímaví hosté z Evropy i zámoří. Na tři otázky odpovídal Pavel Uretšlégr.

Jaký je váš festival? Čím je zvláštní, originální, proč ho děláte?
Asi každý festival má podtitul rodinný, multižánrový, pohodový... My samozřejmě nejsme výjimkou. Neskromně ale věřím, že u nás to není jen motto na plakátu, nýbrž skutečnost. Za zvláštní a originální považuji Besedu hlavně díky kombinaci místa, kde se festival koná (přírodní amfiteátr v podhůří Bílých Karpat), lineupu, který sází hlavně na méně známá jména mimo mainstream, a atmosféry, kterou vytváří samotní návštěvníci a vystupující. Návštěvníky považujeme vůbec za tu největší devizu festivalu, hlavně díky nim je Beseda taková, jaká je. Jejich energie a zpětná vazba je pro nás naprosto klíčová při celoročních přípravách Besedy. A proč Besedu děláme? Možná naivně, ale všichni v týmu si myslíme, že Beseda není jen hudební festival, ale hlavně místo tolerance, nadhledu a otevřenosti, čehož se v naší společnosti dostává aktuálně velmi málo. Pro mě osobně je to splněný sen, Beseda mě mnoho let hudebně dost formovala, tak teď jí to vracím…

Na které méně známé kapely se mají návštěvníci nejvíc těšit?
U nás hrají v podstatě jen ty méně známé kapely. Vždy máme kolem čtyřiceti vystupujících, letos tomu bude obdobně a ruku do ohně jako jeden z dramaturgů dám za všechny. Vyjmenovávat všechny nechci, tak jen přidám pár mých největších favoritů. Rozhodně musím zmínit našeho hlavního headlinera, Jaga Jazzist z Norska, Makrohang z Maďarska, kteří nás zaujali na showcase festivalu Waves Bratislava, jednočlenný projekt Pandoo, který boduje ve Startétu Radia Wave i soutěži Full Moonu 1band2play, solitéři B4, elektronický Bulb ze Slovenska, garážoví Rutka Laskier. Mezi méně známé vlastně patří i naši zahraniční headlineři: Blondage z Dánska, zpěvačka Cosovel z Polska nebo Go March z Belgie. Všechny nicméně vřele doporučuji! Třeba Blondage byli jedni z hvězd posledního ročníku průběžného festivalu Itch My Hahaha. Z těch „známějších“ se těším na Please the Trees a Květy. Obě kapely jsou dle mého v životní formě.


Můžeme očekávat i novinky a změny v oblasti služeb, ubytování, občerstvení nebo mimohudební zábavu?
Novinkou je další rozšíření doprovodného programu Apollónova návštěva, který má pod patronací kolegyně Olga Petrová. Také bude letos plně profesionalizovaná třetí (plátěná) stage, se kterou jsme loni jako s hudební scénou začínali. Počítáme s lepším umístěním stanu, tak aby se všechny tři stage vzájemně nerušily, bude i lepší zázemí pro kapely a návštěvníky, bar… Letos počítáme s navýšením chemických toalet a všichni věříme, že se nám podaří rozšířit a zkvalitnit nabídku občerstvení.

Info

Beseda u Bigbítu 2016
5. - 7. 8. 2016 16:00
Topolový hájek, Tasov

www.facebook.com/events/148298008862149
www.facebook.com/besedaubigbitu
www.besedaubigbitu.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace