Články / Seriály / / 3na3

3na3: Budějovický Majáles

3na3: Budějovický Majáles

Jakub Šilhavík | Články / Seriály / / 3na3 | 22.05.2015

Budějovický Majáles se v posledních letech zapsal do paměti kulturních nadšencům nejen v Českých Budějovicích, kde ho každoročně navštěvuje na 10 000 lidí napříč všemi věkovými skupinami, ale také v širší veřejnosti jako festival vydávající se na jinou cestu, než jeho soujmenovci. Organizátoři se snaží zvát do jihočeské metropole "neokoukané" umělce z Čech i ze zahraničí. Ostatně představte si Young Fathers na majálesu před pár lety, ťukáte si na čelo, my víme... Co si vybavují z téhle akce Kyklos Galaktikos, kteří tam letos opět budou, si můžete přečíst tady, níže pár slov organizátorů o tom, jak to dělají a co tím sledují, ústy Martina Pikouse.

Jak vnímáte zisk ocenění „nejlepší počin roku“ na festivalu Nouvelle Prague?
Samozřejmě to vnímáme jako poctu, je to přeci cena. Pamatuji, si jako by to bylo včera, když mi volal někdo z pořadatelů a já jen pár hodin před předáváním zjistil hned dvě zásadní novinky - že nějaká cena Nouvelle Prague existuje a že ji máme právě my. Ne, teď vážně. Strašně nás potěšilo, že si naší práce někdo všiml a ocenil ji. Bereme tu cenu i jako určitý závazek, že nesmíme přestat věci dělat tak, jak je děláme - což doufám znamená dobře.

Na webu se chlubíte ostříleným týmem pořadatelů, který má na kontě několik předcházejících ročníků. Letos zatím všechno probíhá bez komplikací? A co tradiční deštivé počasí?
Určitě v tom hrají roli zkušenosti a věk, některým z nás už začíná rašit pod nosem lehké chmýří, někdo má i řidičák. Já přišel do týmu asi v patnácti, tenkrát jako dobrovolník otročící na stavbě podia. Takhle u nás začíná většina nových členů týmu a je to podle mě dobře. Pohybujeme se od naprostých nováčků přes ty, kteří jsou u festivalu už pár let, až po několik matadorů, za kterými si chodíme pro rady. V posledním roce jsme navíc začali pořádat i jiné akce a projekty - největším bylo "Díky, že můžem! - Korzo Národní", kdy jsme 17. listopadu zavřeli celou Národní třídu takovým způsobem, jako nikdo předtím. Jinak se ale učíme věci hlavně za pochodu, o to zábavnější to je.

Průšvihů by se určitě dala najít celá řada, ale zvládáme nedělat jednu blbost dvakrát. I proto rovnou počítáme s tím, že nám nemusí počasí vyjít. Ostatně z deště už se stal pro Majáles symbol, tedy respektive naopak. Když jsme na facebook napsali, že letos bude krásně, lidi fňukali, že si pořídili nové holinky.

Dramaturgie Budějovického Majálesu se od podobných studentských akcí odlišuje důrazem na neokoukaná jména z alternativní scény.
Vozit dříví do lesa a dávat lidem stále to samé nás jednoduše nebaví. Není to jen o jménech konkrétních účinkujících, ale o celkovém konceptu. Když už chceme nabídnout třeba baletní představení, hned přemýšlíme o místě, kde by ho nikdo nečekal. Situaci v hudební dramaturgii asi nejlépe ilustruje fakt, že si i členové týmu naposlouchávají před festivalem alba těch, kteří u nás vystoupí, aby mohli všude s čistým svědomím říkat, že to bude dobrý. Překvapujem zkrátka sami sebe, a to nám dává strašně moc energie.

Jestli mám jmenovat nějaká hudební jména, tak se asi nejvíc těším na páteční program, na Lucidalabrador, Kyklos Galaktikos, WWW a po půlnoci salute. Jsem ale divadelní typ, takže snad stihnu Spitfire Company v pop-up klubu v bývalé smaltovně Sfinx.

Info

Budějovický Majáles 2015
25. - 29. 5. 2015
České Budějovice
www.facebook.com/events/435620109928442
www.facebook.com/budejovickymajales
www.budejovickymajales.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace