Články / Seriály / / 3na3

3na3: Hradby Samoty

3na3: Hradby Samoty

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 12.07.2016

Hradby Samoty? Zkuste si představit, jak asi vypadá třídenní obsazení hradu poblíž Brna nejroztodivnějšími umělci, performery, dj's nebo prodejci obskurního merchandisu, a to od hudebních nosičů až po oblečení a rukodělné artefakty. To, co kdysi dával Pražský industriální festival nebo jak se ve svých počátcích formovala bolkowská Castle Party, to samé můžete zažít na letošních Hradbách Samoty v Rosicích u Brna. Na tři otázky odpovídala Natália Vávrová.

Jaký je váš festival? Čím je zvláštní, originální, proč ho děláte?
Festival Hradby Samoty sme začali robiť preto, aby sme ľuďom v Čechách a na Slovensku priniesli scénu, ktorá tu chýba, na rozdiel od napr. Poľska či Nemecka. Cieľová skupina nie je nijak gigantická, my však nie sme megalomani. Snažíme sa prepájať hudbu s vizualizáciou a týmto spôsobom ozvláštniť návštevníkom čas strávený na evente. Po organizačnej stránke si v rámci zachovania si akejsi slobody financujeme úplne všetko bez sponzorov. Myšlienka spojiť potemnelú hudbu s kultúrnym dedičstvom priniesla názov Hradby Samoty. Sprvu bola snaha spraviť putovný fest, čo sa aj zo začiatku osvedčilo – vystriedali sme miesta ako Cimburk, Holíč, Veveří -, ale nakoniec sme mali výborné skúsenosti práve s rosickým zámkom a jeho kastelánom, s ktorým sme si z ľudského hľadiska vďaka jeho ústretovosti naozaj sadli, takže po organizačnej stránke nám práve toto miesto veľmi vyhovelo. Rosický zámok nie je veľký, my však nechceme expandovať, naopak, snažíme sa zachovať čaro undergroundu, rodinnej atmosféry, genia loci.

Na které méně známé kapely se mají návštěvníci nejvíc těšit?
Phurpa je síce dosť známa záležitosť, dajme tomu aj Trepaneringsritualen či Tzolk´in. Pre milovníkov industriálnej klasiky je zrejme dobrou správou, že zahrá Einleitungszeit v kooperácií so Sangredans. Oorchach je zas lahôdka pre uši, zaloopované smyčky v šamanských rovinách, ktorými sa dá nechať uniesť ďaleko. Ďalej neoklasika Horologium, skvelý top power electronics českej scény Magadan, rovnako Human larvae či Aghiatrias, úderné pochodovky aneb niečo pre najotrlejších. Hluková sekce – najväčší blázni váľajúci sa po stage vo výbojoch noisu hrajúci na tenisové rakety, desiatky krabičiek, prinášajúci totálny výplach pre zvukovody, ktorý v minulosti vyrazili poistky v protiatómovom bunkri práve v Rosiciach, alebo Lazy Bastards Soundsystem, ktorí stoja za vznikom bratislavského klubu Fuga... Tento rok je tam nespočet účinkujúcich a je ťažké vypichnúť konkrétny projekt, všetko stojí za zmienku.

Můžeme očekávat i novinky a změny v oblasti služeb, ubytování, občerstvení nebo mimohudební zábavy?
Čo sa týka kuchyne, na tej si dávame záležať. Klasika pre mäsožravcov, cesnačka po ťažkej noci, vegánske a vegetariánske variácie – krájanie zeleniny do gulášov nám od rána vždy prinášalo radosť. Nejaké to bonusové prekvápko tento rok isto chystáme. Domáce limonády, pivo, víno, domáca pálenka (ako inak na Morave?), cuba libre na litre a tak. Ubytovanie je riešené kempom v stanoch s obmedzenou kapacitou, k väčšiemu komfortu prispeje tento rok sprcha; mnohí využívajú hostely v okolí.

Tento rok bude program o dosť bohatší napríklad o kino plné obskurných kúskov – nový Sen stage bude hostiť kopec umelcov, básnikov, výstav, uvidíme nejaké akčné maľby, bude to mať jemne avantgardný nádych... Pribudnú i vizuálne projekty (Lesmir, Labuda, Zábrodský) a samozrejme ako každý rok množstvo distra pre fanatických zberateľov psychohudby.

Aby sme predišli jednotvárnosti, tento rok otvárame doteraz neprístupné priestory priamo pod zámkom či v zámockej záhrade. Obvykle sa však ľudia tešia na samotnú atmosféru - je to akcia, kde sa stretnú fans z okolitých štátov raz za rok, pokecajú pri dobrom drinku a ulietnu na rovnakej vlne, ktorá vibruje naprieč hradbami ako pomyselná línia spájajúca bytosti v jeden úžasný celok. Práve preto nás organizácia stále baví, i keď nás popravde stojí veľa nervov a intenzívnej snahy, aby všetko klaplo, ako má. Nelze popsat, nutno prožít!


Info

Hradby Samoty VI.
14. - 16. 7. 2016
Rosice U Brna

www.facebook.com/events/603220969881744
www.facebook.com/Hradby-Samoty
www.hradbysamoty.org

foto © Miroslav

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace