Články / Seriály / / 3na3

3na3: Radim Zbránek (Story)

3na3: Radim Zbránek (Story)

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 03.11.2016

Radim Zbránek. Kam až může plynout nadšenectví jediného organizátora? Za elektronikou se jezdí do větších měst, do větších států, na specializované festivaly a netradiční eventy, ale Hranice na Moravě? Kaple? Progresivní elektronika? Lajnap se zahraničními jmény jako Shackleton, Vatican Shadow, Zamilska nebo We Will Fail působí na hranicích Hranic jako zjevení. Kde se vzal, tu se vzal…

Za sebou máš coby promotér pár koncertů Midi Lidi na horské chatě a teď taková palba s takovým lajnapem a v takovém prostoru. Není to poněkud troufalé?
Chápu, že to může působit jako kapánek troufalé, ale ve svém civilním zaměstnání vedu projekty, na kterých pracuje i sto lidí, a zkušenosti z této oblasti mi dávají sebedůvěru v to, že celá akce bude nachystaná tak, aby návštěvníci a umělci byli spokojení a užili si večer na jedničku. Navíc hudba a zvuk je mým velkým koníčkem. Ne že bych byl klasický audiofil, ale o technické zázemí festivalů se hodně zajímám. Všude, kde jezdím, si dělám poznámky a fotky, jak a co mají řešené. Dá se toho hodně vypozorovat a na základě těchto poznatků jsem definoval i zadání pro dodavatele zvuku a světel. Hodně se také zaměřuji, jak mají laděnou dramaturgii jednotlivých večerů, a sám si dělám obrázek o jednotlivých kombinacích a jejich efektu. K těmto faktorům mám ještě bezva poradce Prokopa Holoubka, který je zkušený promotér a ví, na co bychom se měli zaměřit a na co si dát pozor.

Podle čeho jsi namíchal dramaturgický koktejl? Jsou to tvoji osobní oblíbenci, je v tom sázka na různorodost, nějaká nečekaná souvislost mezi všemi vystupujícími?
Výběr vystupujících byl podmíněn hlavně kaplí samotnou a mou představou o průběhu večera. Dramaturgií se pokusíme publikum pozvolna vtáhnout, naladit na jakousi uvolněnou a vnímavou vlnu, na které by se mělo svézt a gradovat k vrcholu, ze kterého pozvolna sestoupí zpátky „na zem“. Další faktor je genderová vyrovnanost, kdy i v personálu bude poměr mužů a žen vyrovnaný. Pak jsem také chtěl oslovit umělce, které jsem měl možnost alespoň dvakrát vidět naživo a udělat si referenční obrázek o jejich vystoupení, a také jsem chtěl umělce, kteří v ČR zatím nevystupovali. Což se krom Shackletona povedlo. Sice Dominick Fernow v Praze vystoupil se svým projektem Prurient, ale jako Vatican Shadow zatím ne.


Jinak všechny vystupující mám velice oblíbené, ale nebylo jednoduché si vybrat, koho oslovím. Tohle byla asi nejtěžší část příprav a dalo mi to hodně zabrat! Vnitřní boj… Celou čtveřici ještě doplní dva vystupující, na začátku žena a na konci muž. Jednoho zveřejníme a druhý z nich zůstane jako překvapení. Jen prozradím, že si chystá speciální „repertoár“ šitý kapli na míru.

Kolik lidí očekáváš a kolik bys jich potřeboval, abys to mohl případně zopakovat?
To nezávisí ani tak na počtu lidí a nějaké rentabilitě, ale spíše na pocitu, jaký si lidé odnesou a jaký bude feedback. Nicméně bych rád viděl něco okolo 500 návštěvníků, což bude i k velikosti prostoru optimální.

Jednou jsi řekl: „Ze své vlastní zkušenosti jsem přesvědčený, že zážitky z akcí typu Unsound, CTM, Dimensions nebo Lunchmeat mohou člověka obohatit nejen hudebně, ale i ovlivnit životní postoj ke společenským tématům, globálním problémům, mohou rozvinout vkus a v neposlední řadě lidskost každého z nás. Vše se to děje nenásilnou formou, jako by to na nás dýchlo a něco v nás zanechalo.“ Zní to jako newageovská mantra, jakkoliv mně sympatická a idealistická, mohl bys to rozvést?

Jsem si vědom, jak idealisticky to může znít, ale má to dva pohledy. Pohled pragmatický, který ukazuje na to, že na tento druh akcí chodí lidé, co se zajímají o globální témata, zajímají se o módu, kulturu a třeba i o náboženství. Tito lidé spolu vzájemně diskutují, něco se dozví, něco uvidí, něco uslyší a třeba si z toho také něco odnesou domů.

Pak je tu druhý pohled, a to iracionální a dost těžko se o tom mluví. Zjednodušeně se dá říci, že velká skupina vnímavých, citlivých lidí spolu s energií umělců vytváří vibrace, které nás nevědomě ovlivňují. Je to proces, který je abstraktní, ale pohledy a úsměvy návštěvníků těchto festivalů říkají více než sto slov. Tohle je mou hlavní motivací. Spokojené a obohacené publikum i vystupující.


Info

STORY feat.:
Shackleton (uk) + Vatican Shadow (us)
with Zamilska (pl) + We Will Fail (pl)
11. 11. 2016 20:00
kaple Sv. Barbory, Hranice na Moravě

www.facebook.com/events/286064928433991
www.facebook.com/cowhouseprdctn
www.cowhouse.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace