Články / Seriály / / 3na3

3na3: River Promotions

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 02.04.2015

Nová promotérská značka na pražské scéně? Black Lung z amerického Baltimoru jsou vedlejší projekt The Flying Eyes - kytarista Adam a bubeník Elias u nás populární kapely se spojili s osobitou postavou baltimorské undergroundové scény. Výsledek společné práce můžete posoudit už v neděli 5. dubna na Sedmičce, kde si taktéž můžete ověřit výsledek organizátorského úsilí River Promotions, kteří tuhle smečku do Prahy pozvali. Nedosti na tom, na květen chystají další gig, tentokrát Kikagaku Moyo z Japonska. Tak jsme si zuli boty a nakoukli jim bosi do kuchyně. Dobrý den.

River Promotions – kde jsou kořeny a kdo všechno se na téhle nové značce podílí?
River Promotions vznikli teprve letos spojením dvou kolektivů - velvetpunks a zst booking. Zjistili jsme, že vlastně máme blízkej hudební vkus a podobnej názor na věc. Tak jsme dosavadní aktivity hodili za hlavu a začali znovu společně. Naším cílem je dělat koncerty zcela po svým a bez nutnosti kompromisů. Děláme to pro radost, ne jako byznys. Nic si od toho neslibujeme, nás hlavně baví vymýšlet kraviny, snít o nich a pak hledat způsoby, jak je uskutečnit. Koncert japonský kapely Kikagaku Moyo beru jako první důkaz, že od bláznivýho nápadu nemusí být k realizaci k daleko… A pokud pokud budeš pátrat po našich kořenech, v mým případě narazíš na Sedmičku, hardcore/punk a principy DIY. Tohle je svět, kterej mě ovlivnil zdaleka nejvíc, ačkoliv to teď zjednodušuju.

Vaše první koncerty jsou Black Lung a Kikagaku Moyo, dává to smysl?
„We book bands we love.“ Tohle banální heslo jsem zcela náhodně napsal do podpisu, když jsem testoval mail radek@psychedelic.cz. Nakonec jsme to přijali za vlastní, je v tom totiž všechno podstatný. Protože víc než za promotéry se považujeme za hudební fanoušky, který se snažej něco dělat. Nejvíc nás baví psychedelie, acid rock, garage, krautrock, ambient, drone, ale v zásadě nemáme žánrový limity, důležitej je přístup.

Od Black Lung čekám klasicky skvělej koncert, na jaký jsme od lidí kolem The Flying Eyes zvyklí. Těm klukům jejich vášeň pro hudbu věřím. Ačkoliv hráli před spoustou lidí v Evropě, Indii, Jižní Americe a bůhvíkde ještě, zůstávají skromný a zajímá je hudba samotná. V případě japonských Kikagaku Moyo nečekám nic menšího než trip do jiný dimenze.

Občas zazní hlasy, že je u nás promotérů stejně jako návštěvníků koncertů, což je sice nadsazené a hořké konstatování, ale zase ne tak moc. Kolikrát do měsíce jdete na jiné koncerty a které prostory máte nejraději?
Souhlasím, dřív jsem to vnímal hodně intenzivně, že v Praze je každý druhý promotér. Proto jsem se snažil bookovat kapely hlavně v jiných českých městech, což se později samovolně rozrostlo až do zahraničí. Nakonec jsem došel k závěru, že je v zásadě jedno, kolik lidí tady dělá koncerty. Když se budeme chovat slušně, respektovat jeden druhýho, můžeme tu bez problémů existovat vedle sebe. Třeba to zní hloupě, já ale věřím, že to může stačit.

Jako návštěvník jsem na koncertech hodně často. Všechny koncerty si zaznamenávám, takže vím, že třeba loni jsem byl na šedesáti akcích. To číslo je každý rok plus minus stejný, obvykle nevydržím týden bez živý hudby. Rád chodím na koncerty naslepo. Zaprvý mám důvěru v organizátory (třeba u Silver Rocket nebo TJ Praha jsem nikdy nešláp vedle), zadruhý je to taková hra, jestli mě dokáže kapela zaujmout jen koncertem. Zatřetí mám rád překvapení.

V prostorech u mě jednoznačně vede Sedmička. Skvělý místo, skvělej zvuk, ukázkovej přístup. Mám taky rád Potrvá, případně sušický Tradiční Kloub, Rumárnu v Horažďovicích. Sympatickej mi byl třeba Bajkazyl na Žizkově. V rámci River Promotions se shodujeme taky na Pilotu (RIP) a Podniku. Obecně mám rád malý útulný kluby s nízkým stropem, nízkým (nebo vůbec žádným) pódiem, tlumeným světlem, skvělým zvukem. Důležitý jsou koberce na pódiu! Bez nich to nejde.

Info

Black Lung (usa) + Ghost River
5. 4. 2015, Klub 007 Strahov, Praha

Kikagaku Moyo (jap) + Laundered Syrup
25. 5. 2015, Podnik, Praha

www.riverpromotions.eu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace