Články

Babyshambles a pravý rock and roll

Babyshambles a pravý rock and roll

Vojta Chmelík | Články | 11.12.2013

Koupit si lístek na koncert Peta Dohertyho může být sázka do loterie, protože nikdy není vyloučena jeho absence kvůli veřejně známým a propíraným drogovým excesům. Své o tom vědí třeba návštěvníci loňského Rock for People, místo něhož Doherty trávil čas na odvykací kúře v Thajsku. Letos se pak nechal slyšet, že s užíváním heroinu a cracku nehodlá přestat, dokud mu nebude hrozit upadnutí ruky. České publikum mu přesto věřilo a k vyprodání Lucerna Music Baru chybělo jen málo. A Pete dorazil.

Hned při úvodní hitovce Delivery se rozpoutala pravá rock’n’rollová party. Následovala směs písní ze všech alb, nejvíce místa dostaly skladby z nového Sequel to the Prequel, uvedené písní Nothing Comes to Nothing. Skvěle fungovaly jak vypalovačky typu Fireman, tak pomalejší Penguins či Farmer’s Daughter. Kapela nehledí na virtuozitu, naopak se vyžívá v imperfekcionismu a občasnými falšemi dodává punkovou syrovost. Po základním setu, který trval necelou hodinu a byl ukončený písní Pipedown z debutu Down in Albion, následovala podezřele dlouhá odmlka a čekání na přídavek. Že by si Pete v backstagi dopřál dýmku cracku, aby měl dost energie do konce koncertu? Po návratu zazněla balada Albion a celé vystoupení ukončil hit Fuck Forever, při kterém skákala celá Lucerna, aby pak mohla být ohlušena hlasitou stěnou zpětných vazeb z pohozených kytar a mikrofonů.

Babyshambles jsou především Pete Doherty. Tomu se samozřejmě po celou dobu dostávalo daleko nejvíc pozornosti od publika, které mu v průběhu vystoupení naházelo na pódium celou sbírku pokrývek hlavy, milostných vzkazů, plyšáků i kusů oblečení. Sám přecházel z momentů, kdy se zdálo, že je uzavřen sám do sebe a své hudby a všechno ostatní ignoruje, do dlouhých pasáží, kdy pral do lidí všechnu svoji energii a byl publiku oddaný tělem i duší. Přitom se motal, poskakoval a válel jako bláznivý génius a feťák v jedné osobě. A přes nevoli ochranky nesčetněkrát z pódia seskočil a užíval si stage diving, byť ochrankou znemožňovaný. Jednou přišel o mikrofon, podruhé o pruhované triko, čímž dal na odiv svoji už poněkud fotříkovskou postavu. Ale i tak z něj, z každého jeho slova a pohybu, sršelo charisma, které by dokázalo pohánět světelnou techniku celého Music Baru. Doherty ukázal, že je přes všechno zneužívání zmíněných substancí ve skvělé formě, a to nejen skladatelské, což dokázal na letošní desce, ale i jako frontman živé kapely.

Koncert Babyshambles byla jedna velká oslava rock’n’rollu se vším, co k němu patří. Kapela s Dohertym v čele ze sebe během hodiny vymačkala, co mohla. Horší zvuk s vazbícími mikrofony jí nemohl stát v cestě, stejně jako profíci ze security, kteří nemůžou vědět, co je to punk.

Info

Babyshambles (uk)
9. 12. 2013, Lucerna Music Bar, Praha

foto © Tomáš Moudrý

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Full Moon Stage 2024: ||ALA|MEDA||

redakce 22.03.2024

Hutné a pestré taneční rytmy doplňuje industriální produkce i jasně psychedelické poselství, daleko nejsou karibští experimentátoři a rukodělná elektronika Nyege Nyege.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Full Moon Stage 2024: Lenhart Tapes

redakce 21.03.2024

Projekt, za kterým stojí někdejší srbský kulturní publicista, bývalý člen noiserockové kapely Klopka za pionira a dua Pamba Vladimir Lenhart.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace