Články / Recenze

Black Breath: nerozumím metalu, lhali jste mi!

Black Breath: nerozumím metalu, lhali jste mi!

waghiss666 | Články / Recenze | 29.09.2015

Pevnost Josefov, 66°C, hell-on-earth. Daleká setkání blízkých si soudruhů. Romantika je novým SEXY, naopak to nefunguje. Propotím se monotónností smrtonosnosti, vytrhne mě džínový thrash. Lehce pivní, těžce srdečný. První dílek skládačky.

Ocelové srdce republiky, 25°C, mediocre clouds. Na lajně Ostrovy-Ostrava visí jen bzučení. Zabíjím ticho na telefonu, když blikne nová zpráva, z daleka. Písmenko po písmenku, vstříc tragickému zjištění: nerozumím metalu, lhali jste mi! Jenže nevědomost neodmlouvá. Status update, please?

Fuckinglittletown, 17°C, heavy rain. V báglu je svačina a suvenýr. Nic míň. Deštník ať chcípne doma! K pochodu šouráním voní tabák, spouštím nové Black Breath ‘a budem dúfať, že kým doznie posledné kilo na albume, tak tento obmedzený výlev dopíšem.‘ Čas letí. Učím se znovu psát, propojit dálnici z uší odbočkou okolo mozku přes srdce směr prsty.

Bolí to. Pomaleji než dřív, otroci letos okusí táhlejší metodiku. Zvolna otáčíme ozubeným kolem, než povolí rez a začne stříkat krev. Pardon, spletl jsem si plátek… Zaslechnu podobné uctívání model, jako na poslední All Pigs Must Die (obal je parádní!), tzn. když navážete na atypickou figuru a tradiční prvek necháte na jindy. Vždyť jen stop ubylo a natáhly se - rozvrzaná pružina okolo prvoplánového rubaniska. V rámci ustupující vlny hardcore-thrashe něco jako Trap Them (Kurt nesmí chybět). A v seattleských flanelkách. Už jsem přestal počítat, vracím se zpátky k Pleasure, Pain Disease – nejako som to neodhadol.

S každým dalším poslechem si užívám to zpomalení. Už chápu, jaké to je, když do bum-čvach narvete dvojšlapku, jak se tam sedí, jak se to tříská, jaké je to blaho.
(MARKU?!)
Vykoupat v patosu z dob, kdy vám všem chutnal, kdy zvuk byl jenom jeden, a to špatný, kdy Hammet ještě neměl iPhone… pár riffů tu zní jako z metalické SD karty. Čisté vydrží chvilku, dost nato, aby si člověk posteskl nad současnem. Jestli budou noví Slayer průser, já vím, kam uhnout. Tahle deska je jiná, je skvělá a je důkazem, že Black Breath by příští Brutal ustáli. Nebo spíš rozdupali. A klidně při poledním pařáku, hned zkraje, kdy je dech nejčernější a sestry jsou… sestra je…

Neverwhere, 0°C, shining.
Otrokem vlastní dychtivosti, znovu a nepoučený. Nastane den, a budu tancovat na troskách vašich těl. Nemáte co ztratit? Čistá nenávist!

Info

Black Breath – Slaves Beyond Death (Southern Lord, 2015)
www.blackbreath.com

foto © Alan Hunter

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace