Články / Rozhovory

Cash Savage: A to je zhovadilost

Cash Savage: A to je zhovadilost

Veronika Miksová | Články / Rozhovory | 05.10.2018

Naprosto zřetelně si vybavuji, kdy jsem poprvé naživo slyšela hrubý a zároveň konejšivý hlas Cash Savage, podpořený energickým country-bluesovým nátěrem The Last Drinks. Ležela jsem na vlhké trávě před Drive Stageí ostravských Colours a odmítavou zprávou od lásky se hroutil další z mých iluzorních zámků. Mezitím uběhlo dost vody, svět se ještě trochu víc vylomil z kloubů, ale výjimečná hudba vzniká dál. S Australankou s prořízlou pusou a zkoumavýma očima jsme si povídali o nové desce s příznačným názvem Good Citizens, zvrhlém pojetí normality, životě v násilí i těšení se na nadcházející tour.

Vaše nová deska se jmenuje Good Citizens. „Dobrý“ občan se v současnosti u nás v Česku vyznačuje hloupostí, nevzdělaností, ideálně rasismem. Jeho největší obavou není světový hladomor, ale spíš to, aby jeho potomek nebyl gay nebo aby si, nedej bože, vzal osobu jiné pleti. K tomu přičti často irelevantní strach z imigrantů. Jaká je v tomto ohledu situace v Austrálii a jak bojovat proti „normalitě“, která je ve výsledku spíše zhoubná?
V Austrálii je to podobné. Všichni si v sobě nesou pokroucený obrázek toho, jak by měl vypadat slušný občan, ale ve skutečnosti tohle pojetí zavání předsudky, uzavřeností a maloměšťáctvím. K minoritám se u nás chováme zvláště krutě, tolerujeme násilí a nenávist vůči přistěhovalcům, ale přesto si průměrný Australan o sobě pravděpodobně myslí, že je dobrým občanem. Řešení opravdu neznám. Začala bych oslavou empatie.

Ještě k té normalitě. Po řadě lapálií ve svém životě jsem došla k tomu, že jsem nejspíš polyamorní, tedy neschopná zcela se oddat jen jednomu partnerovi. Je ovšem dost těžké to přiznat sama sobě, natož se o tom bavit s tím druhým. Nemyslíš, že normalita má tisíce variant a že sami sebe trápíme snahou vyhovět nějakému vzorci? Jistě, vždy je snazší zvlášť ženu označit za děvku a nymfomanku, než se ji snažit pochopit. Proč myslíš, že tak urputně trváme na spoutání láskou a ideji klasického rodinného života a ostatní varianty považujeme za nemorální?
Nevím, proč si tak romantizujeme nukleární rodinu. U nás jsme v roce 2017 odhlasovali manželství lidí stejného pohlaví, ale debata kolem toho byla dost nechutná. Některé argumenty, proč společnost potřebuje klasickou rodinu, stojí za hovno a navíc neobstojí. Lidi by si měli hledět svého. Pokud se vztah odehrává mezi dvěma dospělými lidmi na základě jejich souhlasu, neměla by forma tohoto vztahu nikoho jiného znepokojovat. Podle mě stát zbytečně plýtvá prostředky na zasahování do soukromého života lidí, do kterého mu nic není.

Píseň Collapse z nové desky jsi věnovala své dceři, vykresluješ tu temný konec dobrých časů a tvrdíš, že odpovědí je násilí. Můžeš k tomu říct víc?
Myslím, že bychom měli znovu posoudit náš vztah k násilí. Řada lidí na světě žije život plný násilí a nemají moc na výběr, žít bez něj je privilegium. Sledujeme násilí ve filmech i ve zprávách. Je na tom pro nás něco nereálného, odehrává se to v jiné zemi, člověku z jiného socioekonomického prostředí. Takže pro nás to znamená, že se od toho snadno odpojíme, odvrátíme, a myslíme si, že když vypneme televizi, je násilí pryč. A to je zhovadilost.

V Pack Animals se vracíš k často zdokumentované, přesto stále neochvějné potřebě mužů kritizovat ženské umělkyně, ale totéž se odehrává v řadě jiných profesí. I u nás v časopise si řada dívek na psaní netroufne a raději fotí, protože tam se kritizuje hůře. Máme naše dcery jinak vychovávat nebo co s tím?
Řada lidí z různých profesí mi říká, že se k té písní mohou vztáhnout. Hodně se v tom směru skloňují slova jako privilegium a nárok, ale jakmile takhle někoho označíš, začne se bránit. Nepředstírám, že mám odpověď, zpívám jen o svých vlastních zkušenostech.

Celý rozhovor si přečtete v magazínu Full Moon #90.

Info

Cash Savage
web kapely

Cash Savage & the Last Drinks (au) + Rány Těla + Oswaldovi
9. 10. 2018 20:00
Futurum Music Bar, Praha
fb událost

6. 10. Šonov Fest, Šonov u Broumova
fb událost
10. 10. Na Rampě, Jablonec nad Nisou
fb událost
11. 10. Velbloud, České Budějovice
fb událost
12. 10. Na Věčnosti, Znojmo
fb událost
13. 10. Fléda, Brno
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace