Články / Offtopic / / Komix

Červivé jablko (James Bond 2: Fantom)

Červivé jablko (James Bond 2: Fantom)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 09.06.2018

To zahodíte nabitou zbraň jen tak do koše? Jsme v Americe, nemám čas ji darovat dítěti nebo mentálně postiženému, takže si ji budou muset najít sami.

Koncem května všichni milovníci bondovek pozvedli sklenku Martini (protřepaného, nemíchaného) a připili na stodesáté výročí narození Iana Lancastera Fleminga, autora jedné z nejslavnějších literárních i filmových postav všech dob - agenta 007 Jamese Bonda. Vzor mužů a prototyp muže snů spousty žen, který má styl a smysl pro humor. Je vždy dobře oblečen a nejenže má tu největší krásku zavěšenou po svém boku, má i nejlepší auto, kufřík a hodinky (většinou se zabudovaným laserem nebo bombou, kam se hrabe iWatch), dokonalý Playboy, který nejvybranější Hefnerovy zajíčky přejmenoval na Bondgirls.

Která strana postele vám lépe vyhovuje?

V druhé knize nové komiksové série o agentovi 007 se Bond vydává do Los Angeles pro forenzní účetní MI6, jejíž vyšetřování z ní udělalo terč (nejedné) konkurenční zpravodajské agentury. Důvodem jsou samozřejmě podezřelé finanční toky a červivé jablko v košíku špionů sídlí doma v Británii. A doma Bond může střílet tak maximálně vodní pistolí.

Myslíte, že zvládnete něco tak mužného, jako je pětačtyřicítka, 007?

Warren Ellis konečně servíruje ryzí bondovku (jen Aston Martin nahradil Bentley) a při vrstvení příběhu postupuje především realisticky. Byrokracie, zabijáci, kterým jde hlavně o peníze, účelné mučení a uvěřitelný záporák. Cynismus a chladná krutost je v kresbě Jamese Masterse jasně čitelná, ale díky přímočařejšímu příběhu více vynikne. Pěstní souboj ve výtahu dá vzpomenout na Vlčí něhu od Aleše Kota. I díky Mastersově vizuálu založeném na plynulém pohybu.

Jenom tě stáhneme z kůže a vyrobíme z ní jelenice na leštění aut. Já mám auta rád. Mám Bentley.

Druhá bondovka tu první hravě překonává jak v zápletce, tak v kvalitě hlášek. Nabízí navíc detektivní zápletku a propracovanější akční scény – zejména tu v Box tunelu, která překvapivě dokazuje, že přestřelky v temnotě jsou v komiksu mnohem přehlednější než ve filmu. James Bond si teď sice užívá na stříbrném plátně čtvrtým rokem prázdniny, ale už v listopadu 2019 se Daniel Craig vrátí v pětadvacátém díle v režii Dannyho Boylea (Transpotting, Trans). A pokud by se mohli v něčem z Fantoma inspirovat, je to akce.

Info

Warren Ellis, Jason Masters - James Bond 2: Fantom (Comics Centrum, 2018)
web nakladatelství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace