Články / Sloupky/Blogy

Dávno jsem zapomněl psát (o Apačce)

Dávno jsem zapomněl psát (o Apačce)

waghiss666 | Články / Sloupky/Blogy | 31.12.2015

„Ale ty máš na FB jinou fotku. To jsi ty tady, na té profilovce?
„Nevěř FB. Tohle nejsem já.“
„Aha, a kdo?“
„Jedna ženská.“
„Ženská?Cože?“
„Jo.“
„Tvoje?“
„Ne.
„Jakto?“
„Umřela.“


„Nebyla moje. Byť jsem ji miloval nejvíc jak můžu, nikdy jsem nechtěl, aby byla moje.“
„To je jak z filmu…“

(jazykové bariéry, sociální sítě a síťařská variace na ICQ, Ostrava-Manila, já s ní o Ní)

Tenhle článek leží na zaprášeném HDD prehistorického kompu už kurevsky dlouho. První věta je nejdůležitější, neboj se jednoduchosti, stačí jen sledovat. A nechat oči otevřené?

Dávno jsem zapomněl psát. Vzpomenout si, jak správně číst, měla právě tahle čtečka, cestou na Brutal číslo dvě a nula. Zvoní telefon, nejhorší načasování. Nestačilo domluvit čas odjezdu. Psali to všude, i na idnesu, na novinkách, všiml si toho dokonce můj táta. Ale mlčel. Věděl proč. Tady je každé slovo plytké a každá upřímnost patos. Paradox, když si vzpomenu, jak srovnaní jsou nejbližší, jak se umí usmát, jak zvládají nepsat debilní epitafy. Já tohle zapomněl. Idiot.

jinymi slovy: v sobotu 15.11. se mnou pocitej.
spani kdyztak operativne, snad nezustanu na ulici, vid.

Posral jsem to! Do studia se nedostaneme, přehodil jsem termíny, směřuju k olomoucké Café 87 na doporučení, nervózně obepisuju, koho můžu, aby mi poradil, jak se chovat a co dělat. V nekuřáckém přízemí se ospale houpe nad notebookem, s kulichem a tričkem Converge. Líbám pokérovanou ručku a vysvětluju situaci, mám v báglu diktafon, musíme to předtočit, sestříhat, doplnit o muziku, uploadovat, pustit ze záznamu. Zaplaví mě neskutečná vlna nadávek:
„No tyvole dopíči, to bych se asi pojebala z toho sraní s tím… tyvole fakt? Tak jdem‘ teda hledat..“

Než obejdeme náměstí s cílem kuřácké kavárny, loví v batohu a nachází.
„Já nevěděla, jestli chceš modré, nebo zelené, tak tady máš.“

Za půl hodiny se stejně vracíme zpátky, jen měníme patro a objednáváme dvakrát dvě americana a popelník. Za ten večer ho nakrmíme vajglama z Camelek (obou barev), žlutých Gauloisek a hlavně American Spirit – nejlepšíma cigárama na světě! Kouří je každý váš hrdina, fakt jo.

Tohle setkání trvá nekonečně dlouho a rozhovor nakonec vypadá přesně jako první rande. Kde se to vzalo a kdy? Proč? Múza mě ten večer nelíbá. Jen tam sedí, kouří jako o život a mění mi život. To virtuálno, co jsem přikrmoval doposud v mailech nebo skrze tradiční i polozapomenuté „sociální“ sítě, popraská pod náporem kouzla okamžiku, co dost možná může být z posledních. Jedeme do Brna, indiánské oči mě provrtají až na zadní sedadlo, kde nesedím, jiskření – pustíme si naši mixtejp?
BITCH I’M A WOLF!!! Greg Puciato už zpívat neumí!
„Tak pAper chAse chtějí, abych jela doprava…“

STŘIH

Jen těsně než o rok později. Stejný cíl – vystoupit z nádražní haly, zapálit si cigáro a poprvé se nadechnout toho fyzického pocitu vnitřního blaha.
Fail.
Vlak ještě ani nedorazil a už zase bulím. (Neboj se, maličký, dneska to není poprvé.) Vyrážím pěšky do studia. Veselý cyklista vyryje podzimní brázdu otupělým ksichtem do trávníku těsně od přechodu, semafor zrudne, čas se zastaví. Než típnu poslední cigáro na uklidněnou, z Konviktu vychází nejkrásnější Sestra a roztančí na mě tu jizvu mezi pihama, co schovává pod ohnivou kštici. Strašně rád bych jí oplatil, jenže to nejde. Svaly v koutcích zakrněly.

Všechno se otřásá v základech. Hlas za mikrofonem, prsty na šavlích mixpultu. Nefunguje to. Nejradši bych tyhle New Model Army a Russian Circles a Wovenhand a pAper chAse hrál prostě jen proto, že tu jsou a každou skladbu i přesto zakecal jejich původem. Nejde to. Snažím se vystihnout PROČ vlastně. Jak jsem Apačku obdivoval pro všechny ty věci, na které totálně srala. Jak nezapadala nikam, kam jsme si zvykli se řadit. Bez pózy, z čisté potřeby a nutnosti. Jak se dokázala rozchechtat. Jak uměla mluvit k věci, bez pičovin kolem. Jak uměla být chladná, stejně jako nejvřelejší, v závislosti na situaci a emocích, které spustila.
Nejde to.
Nešlo to říct, nejde to ani napsat. Zapomněl jsem mluvit a zapomněl jsem psát.

„Ty si mě ale fakt příšerně idealizuješ. Víš jaká jsem hrozná mrcha?“

Ne!
A ne.

Tenhle článek leží na zaprášeném HDD prehistorického kompu už kurevsky dlouho. Bojím se, že nemám nárok zasírat tenhle prostor, zas‘ tak dlouho jsme se neznali.
Bojím se, že to podělám, že klávesnice je slaná zbytečně, protože ani ta nejdelší zpověď nebude stačit.
Bojím se všeho, co jsem si měl radši nechat pro sebe. A bojím se toho, co nikdy nikomu neřeknu. Bojím se, co bude příště…

If I could just ignore it…
If I could just forget it…

Už nikdy Edwardsovi s Meldou neřekneme, jak se jmenuje naše kapela. A jemu to nikdy neudělá radost, co ani sluneční brýle v přítmí neskryjou.

„Já bych jí jenom poděkoval, že mi dala nejlepší práci na světě. Naše deska už má jméno. Mám tu novou věc. Musíme to kurva nahrát. Prostě kurva musíme!!“

Já vím.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace