Články / Recenze

Filmařovo blues, blues Davida Lynche

Filmařovo blues, blues Davida Lynche

Jiří V. Matýsek | Články / Recenze | 21.04.2014

Filmy Davida Lynche byly vždy obtížně zařaditelné. Nejinak je tomu i v případě jeho druhého hudebního projektu, alba The Big Dream (2013). To, co nám Lynch tentokrát předkládá, je - na rozdíl od předchozí desky Crazy Clown Time (2011) - zřejmým příklonem k "žánrově tradičnějšímu" pojetí hudby. The Big Dream je totiž v jádru bluesovou deskou.

Ono blues je ukryto pod vrstvami temných, nervních nálad a skřípavého, notně zkresleného Lynchova hlasového projevu. Skladby využívají výrazné basové linky a pomalé rytmiky, jejich zvuk je hutný, valivý, místy může připomínat triphopové legendy Massive Attack (výrazně např. ve Wishing Well). Výsledný dojem je pak sugestivně hypnotický. Lynch posluchače stahuje do svých temných vizí už od první skladby - a vypouští je až s posledním tónem. Stejně jako se mu to daří v jeho filmech.

Ve srovnání s Crazy Clown Time je The Big Dream nahrávkou, na které si je Lynch coby muzikant výrazně jistější. Album je sevřené, s jedinou vše prostupující náladou, nerozpadá se v jednotlivé kusy, které se topí v bahně splývavosti. Novinka je variabilnější, pod zastřešující náladou se skrývá řada variací. Nemá přílišnou tendenci sklouzávat ke stereotypnosti, ve chvíli, kdy by už už mohla začít vystrkovat své drápky nuda, Lynch nasadí těžší kalibr. Za pomyslný vrchol lze považovat skladbu The Ballad of Hollis Brown, která je coverem Boba Dylana. Vražednicko-sociální balada dostala v Lynchově verzi tu správnou dávku naléhavosti a děsivosti. Lynch pak - v kontrastu s předcházejícím příkladem - odhaluje i svou křehčí tvář: Cold Wind Blowin' je jemnou baladou o ztracené lásce a životních prohrách. Na opačném pólu jsou pak temně rockové Say It nebo Sun Can't Be Seen No More. Z těchto skladeb čiší naštvanost umocněná uhánějícím hudebním podkladem. Všechny skladby pak spojuje zvláštní zasněnost, hudba jako by si poletovala mezi sférami, a my s ní...

S trochou nadsázky by se o předchozí Lynchově desce dalo mluvit jako o pohledu do hlavy schizofrenika, natolik byla nekoherentní. V případě The Big Dream se jedná o vhled do hlavy psychopata - nebezpečného, ten to má v hlavě dokonale srovnané. Je až skoro s podivem, že si David Lynch nedělá hudbu k vlastním filmům, nemusel by se o svou vizi s nikým dělit. Umí ji vtělit nejen do obrazu, ale i do zvuku (hudby).

Info

David Lynch/The Big Dream (Sacred Bones/Sunday Best, 2013)
http://www.DavidLynch.com

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace