Články / Sloupky/Blogy

Filmové žebříčky FMzine, rok 2014 (II.)

Filmové žebříčky FMzine, rok 2014 (II.)

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 11.01.2015

Kinematografii, nejkrásnější holky a nejlepší střih? Under the skin, pod sukni i do zásvětí. Nejlepší filmy, trailery, reklamy, obrazové doprovody vašich životů. Jak to viděli bosenský filmolog Davo Krstič, jeho asijský bratranec David Vo Tien a zvířecí vůdce Shaqualyck.

Davo Krstič (Full Moon, FMzine, XPlaylist)

Film & Seriál
Interstellar
Po třetím Batmanovi, který byl pro mě zklamáním, opět Nolan, kterého mám rád a obdivuji, který dokáže uchvátit a pořád je o dva kroky před divákem. A je to první jeho film, který mě dokázal zasáhnout emocionálně a ne pouze tím, jak vypadá a jak je chytrý.

Chlapectví
Protože ta forma si zasluhuje velké uznání, ale i když od ní odhlédneme, pořád nám zůstává silný příběh o nespravedlivě rychlém ubíhání životního času. A Patricia Arquette, kterou jsem nikdy nepovažoval za dobrou herečku, je tady fantastická!

Zmizelá
Režie David Fincher, víc netřeba dodávat. Neviděl jsem od něj film, který by byl jen průměrný. Zmizelá je trochu detektivka, trochu studie vyhořelého manželství a trochu satira. A dohromady to má úžasný tah. Rosamund Pike, kterou dosud obsazovali do filmů jen na ozdobu, si zaslouží Oscara.

Výchozí bod
Film o střetu vědy a víry, který začíná jako romance, pak přijde naprosto zdrcující twist a celé to končí dojákem o (ne)existenci Boha a převtělování duší. Na podobně ezoterické věci zrovna nejsem, ale Výchozí bod mě dojal, navíc má skvělý soundtrack.


Temný případ (seriál)
Tady bych jen vršil superlativy. Scénář, režie, herecké výkony, všechno nejvyšší kvalita. Atmosféra vytěžená na maximum.

Trailer
Interstellar – protože neukázal žádný raketoplán a kosmonauty a vzbudil dojem, že půjde o rodinné drama. Což byla vlastně ve výsledku pravda.

Reklama
Kohákovy reklamy s Ivanem Trojanem – především „vyměňování čísel“ a zakázaná „vyměňámi aměrikansky komunikowy telefon“.

Calzedonia – Life is a journey – Notre Dame, Eiffelovka, Julia Roberts stárnoucí do čím dál větší krásy.

Fiat 500X – co dokáže viagra.


Filmová hláška
„Já jsem Groot.“ (Strážci galaxie)

Nejlepší filmová postava
John Wick, pak taky ten mýval ze Strážců galaxie, a kdybych mohl rozšířit i na seriálové postavy, tak jednoznačně Rust Cohle z Temného případu.

Nejlepší roštěnka
Àstrid Bergès-Frisbey (Výchozí bod)


****

David Vo Tien (Full Moon, FMzine)

Film & Seriál
Guardians of the Galaxy / Godzilla
Neříkám, že jsou to nejlepší blockbustery letošního roku (jak se to měří?), ale u mě zvítězily. Takhle si představuju soudobou kinematografii atrakcí. V případě GOTG cením, jak vyjebalo s dosavadní podobou marveláckých filmů. V případě gigantické bestie, to co je/není vidět a jeho důmyslné načasování a skutečnost, že ve filmu jdou lidi dost stranou.

Only Lovers Left Alive
Jediný letošní film, který jsem viděl třikrát – na Febiu, doma a v letňáku za deště. Mám za to, že pokud existuje něco jako „jarmuschovská“ esence, tady je dotažená do dokonalosti. Hypnotický úvod bych dokázal pozorovat na smyčce, tak moc mě ten točivej záběr baví. Stěžovat si na bezdějovost u Jarmuschových filmů považuju za neporozumění jeho stylu. Postavy jsou příběh (přece tyvole).

True Detective
Přidal bych House of Cards, ale karty byly vyložené na stůl už vloni. Po třetím American Horror Story jsem vzdal sledování letošního Freakshow. Letos všemi objevené Top of the Lake se mi nelíbilo ze stejných důvodů, za které ho všichni milují. Salem i Penny Dreadful jsem nebyl schopný ani dokoukat. I kdybych měl ale silnější rok, tak s výběrem seroše neváhám.

zklamáníčko: Lucy, Maps to the Stars, Frank, From Dusk Till Dawn: The Series bramborové medaile: Edge of Tomorrow, What We Do in the Shadows, X-Men: Days of Future Past, Still Alice, Død Snø 2, Gone Girl.

Trailer
Všechny trailery na Festivalu Otrlého diváka. Zejména upoutávka na film Černá magie: Boxerovo znamení. Dívat se na to potřetí už opravdu bolelo. Ale bylo to vždycky alespoň i trochu zábavné. Jako masturbace se struhadlem v ruce. Současná podoba trailerů je odpad, dost často prozradí tu „nejlepší scénu“ a tak vůbec. A veškeré teasery ke crowdfundingové kampani pro Iron Sky: The Coming Race.

Reklama
Pokud to jde, na reklamy se nedívám. Naposledy jsem se cíleně díval na reklamy Roye Anderssona. Mrzí mě, že jsem neviděl jeho nový film. Sucharům, co mají rádi sever, od něj doporučuju všechno.

Filmová hláška
„Feel free to piss in the garden.“ (Only Lovers Left Alive)

Nejlepší filmová postava
RoboCop dostal dobrý restart, nebojim se to říct. Plus asi všechny postavy ve Wrong Cops (Hovadný fízlové). Vročení je sice 2013, ale v české distribuci bylo možné vidět tenhle zhovadilý vajec až letos.


Nejlepší roštěnka
Postava nymfomanické dentistky v Horrible Bosses 2, ztvárněná Jennifer Aniston. Kdykoli se objevila v nějaké scéně, zneklidnilo mě to stejně, jako když jsem četl biografii Patti Smith. A to Jennifer Aniston nemám rád.


****

Shaqualyck (Full Moon, FMzine)

Film & Seriál
Fincher (Zmizelá) nepřekvapil, Nolan (Interstellar) zklamal, Clooney (Památkáři) neoslnil. Spoleh byl na Seveřany (Detektiv Down, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel), nepřemožitelného Liama Neesona (NON-STOP), Slyův drým tým (Postradatelní 3) i podvratného „frantíka“ Luca Bessona (Lucy). Artovou virtuální romanci nabídl Spike Jonze (Ona), bavil mě nezastavitelný Denzel Washington coby Equalizer, ještě o chloupek víc pak navrátilec Keanu Reeves jako John Wick. V Sin City jsem si užil noirové omalovánky s ženskou, pro kterou bych vraždil, s Trabantem dojel na konec světa, svou syrovostí i dialogy ve znakové řeči i mě potýral drsný ukrajinský Kmen. A vítězové?

Grandhotel Budapešť
Fantazie filmového snílka Wese Andersona dosáhla vrcholu. Hravý vizuál, skvělý herecký ansámbl a lehce bizarní lovestory jako oslí můstek mezi dvěma světovými válkami.

Walter Mitty a jeho tajný život
Ben Stiller ubral na kontroverzích a v nápaditém remaku legendárního Muže z Acapulca zosnoval „feel good“ biják roku. Vtipné, civilní a vychytané do posledního detailu.

Na hraně zítřka
Cruise mám rád, Limana už méně, přesto jsem se na tohle akční scífko těšil. Christopher McQuarrie (scénář) mě nikdy nezklamal a Emily Blunt je kráska k pohledání. Nakonec z toho vylezl neskutečně svižný videoherní nářez plný hlášek a odkazů na filmovou klasiku, Hromnicemi počínaje a Hvězdnou pěchotou (ne)konče. A pak že je tenhle žánr mrtvej.

Trailer
Nebývá zvykem, aby se režisér zaobíral předělávkami vlastních filmů, zvlášť jde-li o podobně kultovní záležitost, jakou je/byl Šílený Max. Uvidíme, s jakou se potáže George Miller. Trailer vypadá každopádně dost výbušně, držíme place.


Paul Thomas Anderson navázal na spolupráci s Joaquinem Phoenixem a po laškování se scientologií (Mistr) zkusí zabrnkat na lehčí strunu v komediálně laděném krimi dramatu Inherent Vice. Hvězdné obsazení samozřejmostí.


Scenárista Dan Gilroy (brácha slavnějšího Tonyho) servíruje ve své režijní prvotině Nightcrawler (Slídil) naturalistickou uváhu na téma mediální mrdky. V hlavní roli Jake Gyllenhaal.

Reklama
Doma se zrovna dvakrát neurodilo. Nepředvedli se ani tradiční tahouni reklamního businessu – mobilní operátoři. Jak bruslící Verner, tak tělocvikář Trojan jsou relativně vtipní, ale chybí tomu lehkost a spoty neobratně balancují na pomezí trapnosti a (ne)chtěné (sebe)parodie. To zahraniční konkurence je na tom o poznání lépe.

Jak chytit malou/velkou mořskou vílu? Na brambůrky!


S Land Roverem si na cestách můžete dát do trumtety.

Diktátoři všech zemí, voňte se!


Filmová hláška
„Innocent people can't afford me.“ (Robret Downey Jr. Alias Hank Palmer – Soudce, režie David Dobkin)

Nejlepší filmová postava
Allan Karlsson (Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel ) – Forrest Gump dospěl, zestárl a začal mluvit švédsky.

Nejlepší roštěnka
Emily Blunt (Na hraně zítřka) – Okatá sporťanda s britským přízvukem. Co chtít víc?

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace