Články / Sloupky/Blogy

Hip Hop Kemp, jména, která vidím

Hip Hop Kemp, jména, která vidím

Jakub Šíma | Články / Sloupky/Blogy | 03.08.2017

Hip Hop Kemp je suverénně největší stálicí mezi středoevropskými hiphopovými festivaly. Německý Splash se musel vypořádat s finančními potížemi ohrožujícími jeho existenci, na tehdejší české konkurenty jako Hip Hop Allstars už si dnes nikdo nevzpomene a ze sousedního Polska jezdí nejvíce návštěvníků právě na hradeckou rapovou přehlídku. Jméno, prostor i koncept jsou tak vetkané v DNA fanoušků, kteří mají třetí srpnový víkend zaznačen v kalendáři dlouho dopředu. Pošestnácté vyhlížejí mnozí v line-upu své oblíbence, zatímco jiní se čertí, že se na jejich přání nedostalo. Hudební dramaturgie sází na kombinaci prověřených jmen, legend rapové historie, méně známých interpretů opírajících se o zdravý přístup k věci i originálních mladých tváří s příslibem do budoucna. To vše uhnětené z československých, německých a polských surovin, které jsou zality americkou polevou. Žádná velká překvapení mezi vystupujícími letos nenajdete, přesto je zde řada jmen, která by byla škoda minout.

Common (us)
Nejvýše v letošním programu najdete chicagského veterána Commona. Při vyslovení tohoto jména vám nejspíše naskočí jména parťáka Mose Defa, který se v Hradci Králové otočil pár let zpátky, kromě toho mají oba podobný hudební přístup, projev, vystupování a oba se kromě hudby věnují filmu. Největší pódiovou devízou je nepochybně charisma, kdy Common dokáže připoutat pozornost davu dvěma slovy a pevným pohledem ukrývajícím hluboký rozhled i pochopení. Ceny Grammy jsou fajn, ale na pódiu vám nepomohou, tady půjde o duši na dlani, pevný přednes a osobní kouzlo.

Jedi Mind Tricks (us)
Když mi bylo patnáct, hrál jsem vesnický fotbal, na tréninky jezdil na kole a po nich si s kamarádem vždycky vyměňoval hudební tipy. U Jedi Mind Tricks jsme zůstali několik týdnů a donekonečna protáčeli smyčce v tracku Animal Rap. Od té doby došlo ke kolotoči i v řadách JMT - dvorní producent Stoupe se na čas vydal na sólovou drahu a Jus Allah místo spolupráce své kolegy posílá do míst, kam by se jednomu nechtělo. V čele ale pořád stojí nezaměnitelný Vinnie Paz, který se sice během koncertů pohybuje po stagi s jistou úsporností, podstatný je ovšem agresivní hlas a nekompromisní flow, která se kolem JMT točí jako trademark už od poloviny devadesátých let. A na těchto atributech se nezměnilo vůbec nic.


D.I.T.C. (us) + Kool G Rap (us) + Main Source (us)
Diggin in the Crates, Kool G Rap i Main Source patří k tomu nejlepšímu, co New York mohl v devadesátých letech nabídnout. Dnes už jména spíše pro znalce, ale minulé zkušenosti jasně říkají, že zkušení psi se chtějí předvést i v pokročilém rapovém věku. Většinu členů D.I.T.C. už jsme u nás měli možnost vidět separátně, ale jako kolektiv přijedou poprvé a v diskografii mají zářezů na celý večer. Kool G Rap je chodící legenda, která dosud snese nejvyšší měřítka kvality. Při koncertní návštěvě kolegy Big Daddyho Kanea jsem nadvakrát plaval v záplavě rapových endorfinů a od Kool G Rapa nečekám nic menšího. A to samé lze říci o Main Source, kde zaujme především ikonická postava Large Profesora, největšího hiphopového sympaťáka na východním pobřeží.

Little Simz (uk)
Little Simz jsem viděl poprvé na živo v lednu 2015 a byla to koncertní láska, kterých moc nepotkáte. Křehká diva s porcelánovou tváří, elfíma ušima a neuvěřitelně ladnými pohyby. Hlas jako zvon, kterým si okamžitě podmaní celý prostor pod stagí, a k tomu pevný názor opírající se do aktuálních problémů. Na konci minulého roku vydala novou desku Stillness in Wonderland a na koncertní repete jsem se začal těšit hned po ohlášení. Černý kůň programu.


Lethal Bizzle (uk)
Když jsme u černých koňů, zapomenout by se nemělo ani na britskou grimeovou mašinu Lethal Bizzle. Skepta se snaží prorazit v Americe, ale grimeovým epicentrem zůstává Londýn a jen těžko se na tom bude něco měnit. Stále mám v živé paměti, jak v roce 2007 kolem druhé ranní vylezli na stage Boy Better Know v sestavě Skepta a JME. Návštěvníci se v chladné noci choulili do toho nejteplejšího, co festivalové vybavení nabízelo, zatímco na stagi běhali oba oblečeni jen do půl těla a ještě se zvládli zapotit. Od té doby jsou grimeoví interpreti jednou z nejvítanějších součástí line-upu a Lethal Bizzle je letos nejvýraznější reprezentant.


AllttA (us/fra)
K nejpozoruhodnějším letošním hudebním kombinacím bezpochyby patří projekt AllttA, za nímž stojí J. Medeiros, kterého můžete znát především jako člena The Procussions, a francouzský beatový ekvilibrista 20Syl, nejvýraznější postava léty prověřeného kolektivu Hocus Pocus. Dvě jména, jejichž spojení zní na první dobrou nepravděpodobně, ale bližší pohled prozradí, že Medeirosovo napojení na Hocus Pocus už nějakou dobu trvá. Oba zároveň platí za žánrové virtuozy, což potvrzuje i debutová deska Upper Hand z letošního února. Těžko říct, co čekat, ale zklamání přijde těžko.


Info

Hip Hop Kemp 2017
17. - 19. 8. 2017
Festivalpark, Hradec Králové
www.facebook.com/events/190376984719378
www.facebook.com/hiphopkemp
www.hiphopkemp.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 1. místo

redakce 04.01.2024

Výsledky nejsou nic menšího než vzrušující. Redakční hlasování o nejlepší nahrávku roku 2023 ovládli...

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 2. místo

redakce 03.01.2024

Jedno údolí je magické i skličující, to druhé syrové a vznětlivé jako troudná sojka, neukojitelný hněv.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace