Články / Offtopic / / Přežít

Hudebníci nejsou herci - Russian Circles

Hudebníci nejsou herci - Russian Circles

waghiss666 | Články / Offtopic / / Přežít | 18.11.2016

OHODNOŤTE DESKU

„Ne, ty je nemiluješ dostatečně!“

Pravda. V rajónu postmetalu vládnou jiní a soundtracky neumím číst, dokud nezavřu oči, dokud vidím. Na miláčky se nesahá, sic mi pracky urazí. Čelist sbírám z podlahy, lapám po druhém dechu. Je tady dusno, ale taky potřeba vysekat ledovou plochu zamrzlého jezera rozteklých vzpomínek, vyplavat s vypětím sil, rozklepat paralýzu ledových ker okolo tepen a zhluboka se nakrmit prostorem. Zákaz vstupu metaforám by usnadnila slova, sloky a refrény, slogany, žalozpěvy nebo hrdlořezy šakalů. Zapomeňte na vzpomínky. Někdy je to snažší. Místa je plno a čas se blíží...

Ano, Russian Circles byli a jsou láska. Trio krásných chlapů si své místo hledalo a nacházelo dlouho, tady u nás je milujeme a oni se nestydí hrdě hlásat světu, kam odlétají z teplejších krajin. S poslední Memorial se vrátili hned dvakrát, o bratříčkovi se mluvilo déle, než bývá zdrávo. Dost možná za to mohlo vřelé přijetí chladného alba, snad se od početí několikrát potratilo, snad se přezrálý potomek bál vydat do světa. Oni vám neporadí, on taky ne. Tak co po mě chcete? Všichni jsme byli v Podniku a kdo ne, hledá vstup dodnes.

Čekáte fráze, jak až letos vyzráli, jak je deska nejlepší, emocionální, promakaná... Všechny jsou pravda. Do poslední desky jsem se neuměl zakousnout, aniž by mi pořezala ksicht a vylámala zuby, tenhle problém mám pořád. Teplé krve plná ústa spolknu, rozhoupaný žaludek naplním opatrností až po okraj a přešlapuju na místě. Nadechnu se zhluboka, zaschlé strupy nasekané od minula nechám zhojit už dlouhou předehrou. Za zavřenými víčky se rozhlížím rozkvetlým prostorem, tak tak odrážím útoky větru. Poddávám se nárazům, nebojím se pádu na rozechvělou hladinu zrcadlící všechnu tu krásu. Splývat s proudem mi tentokrát voní víc, než se hnát proti. Nechat se vést.


Vynechme tradiční ódu na produkci Kurta Balloua – tenhle zářez stejně víc vypovídá o jeho variabilnosti než o albu samém a tohle není článek o studiu GodCity. Od prvního poslechu je jasné, kdo olizuje známky. Poštovní rock, co víc hladí, než bolí, odpověď světu, co se hnul. Prolomit mlčení by Guidance jen uškodilo, poprvé tomu rozumím. Podle některých je hudba Russian Circles jako hudba k filmům. Hudebníci ale nejsou herci. Málokdo z nich umí nudli riffu nerozvařit tak, aby utáhla smyčku a nepraskla, a tihle kluci jsou v tom nejlepší. Schválně, kolikrát se namotáte.

Text vyšel v magazínu Full Moon #64.

Info

Russian Circles - Guidance (Sargent House, 2016)
www.russiancirclesband.com

Live: Russian Circles (us) + support: Helen Money (us)
20. 11. 2016 20:00
Lucerna Music Bar, Praha
www.facebook.com/events/841651309305757

foto © vrbaak

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Z deníku dezorientované pouštní krysy aneb Junktown festival 2017

Anna Baštýřová 13.07.2017

Kromě kostýmů a úmorného vedra se mi při vzpomínce na Junktown vybaví všudypřítomné burácení motorů. Krásy života na postapo festivalu anebo Jak ho přežít.

Přežít: Pripjať

Anna Baštýřová 29.10.2016

Reakce lidí na mé sdělení, že jedu do Černobylu a Pripjati, by se daly rozdělit do tří kategorií: První: „Super, tam chci taky!“ Druhá: „A proč?!“

Přežít: Cosa nostra na streche Banátu

Tereza Kunderová 11.09.2016

Kalendářní rok uvnitř mého časoprostoru zpravidla končí v druhé polovině srpna. Alespoň od té doby, co mi do života vtrhnul festival Banát.

Přežít: Sever (Oder-Neiße-Radweg)

Tereza Kunderová 20.08.2016

„Tak pěkná cesta a cíl úplně na hovno,“ povídá zničehonic zadumaně Marie na samém konci cyklostezky v Ahlbecku. To mi utkvělo v hlavě.

Jak hluboko dokáže klesnout umělec: Kid Cudi

Jakub Béreš 29.01.2016

Kid Cudi začal postupně ztrácet soudnost a každý další počin, včetně bočního rockového projektu WZRD, byl průser. Pomyslným posledním hřebíkem...

V pyžámku s kočičkami (den třetí)

redakce 16.06.2013

Chystáte se na Creepy Teepee? Možná vás nastartuje jiný hipsterský festival, novozélandský Camp a Low Hum. Nebo?

Přežít v Rusku: Válka není, všude mír

apx 22.12.2012

Pane učiteli pane učiteli, že jste byl doopravdickej voják a partyzán? Jinak byste to tak krásně nemohl složit!

San Francisco: You're gonna meet some gentle people there

redakce 14.10.2012

Frisco si dnes sice hraje na „slušňáka“, ale nálepku jednoho z nejliberálnějších měst USA už mu nikdo neodpáře.

Of all the gin joints in all the towns in all the world...

apx 10.08.2012

"Moonlight and love songs/ never out of date/ hearts full of passion/ jealousy and hate..." Vítejte v Rickově kavárně.

Přežít na třech kontinentech: vítejte v Maroku, vítejte v Turecku

apx 07.08.2012

Jdu na sever, jdu na jih. Jdu do Afriky, jdu do Asie. "Brána Orientu" a "brána Západu". Thinking with portals.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace