Články / Rozhovory

Josef Jindrák (Polí5): Vydaná alba jsou jako moje děti

Josef Jindrák (Polí5): Vydaná alba jsou jako moje děti

Richard Kutěj | Články / Rozhovory | 20.12.2015

Věčně usměvavý a příjemný znalec všemožné muziky i knih, jehož stánek je již symbolem některých hudebních festivalů, jiní ho zase potkávají za pultem pražského hudebního a knižního obchodu Rekomando v Trojanově ulici. Vydavatel hudby, knihkupec a také basák kapely Skrytý půvab byrokracie Josef Jindrák svůj label Polí5 založil před dávnými lety. Dnes stojí v čele oblíbeného a silného hudebního vydavatelství, které je, krom nesmírně pestré stylové nabídky, známé důrazem na kvalitu a především i zajímavostí vydávané produkce. Polí5 má své příznivce nejen mezi hudebními fanoušky a fajnšmekry u nás, ale i v zahraničí. Josef Jindrák je hostem druhého dílu volného seriálu o labelech, s labely a pro labely.

Proč mít v době, kdy lidi stále méně kupují klasické nosiče a nejsou ani příliš ochotni kupovat si hudbu z placených downloadů, label? Proč provozujete ten svůj?
Samozřejmě je to především frajeřina. Ignorace toho, co lidi chtějí. Ale nakonec, dělá se to pro věčnost, to pak všechny další hlediska nemají význam… A že se málo kupuje - no, stejně všechno mimo hmotné nosiče nabízím i zdarma na bandcampu.

Myslíš, že přijde čas, kdy labely zaniknou a hudbu si budou vydávat kapely samy s tím, že naprostá většina produkce bude na internetu?
Jistě to bude sílit, ale už teď je jasný, že se stejně kapely sdružujou pod nějaký hlavičky nebo štítky, tedy labely i na internetu. Když bude mít tisíc neznámých kapel každá samostatně svých šest desek někde na webu, nikdo se v tom nevyzná a ztratí se to. Vydavatel není nutný, ale v něčem pomáhá a někomu to stojí za to.

Jaký je u vás poměr vinyly/CD/kazety? Měnil se v průběhu let? A pokud klasické nosiče ani nevydáváte a děláte jen downloady, proč a jaký to má pro label význam?
V současnosti dělám především klasická CD, jednou za rok i vinyl. Ale když jsem začínal, šlo pouze o CD-r s ručně lepenýma krabičkama. Na vinyl jsem tehdy ani nepomyslel, hlavně z finančních důvodů.

Jak se labelu vedlo letos a co všechno jste vydali?
Poslední tři roky si vede skvěle, dokonce se i něco prodá, kapely nabízí jednu skvělou věc za druhou a masivně musím odmítat. Co jsem vydal, je snadno dohledatelný na našem webu, letos to bude přes deset titulů (něco je ještě ve výrobě a těžko říct, jestli se to stihne letos). Z větších jmen - Dunajská vlna, Vladimír Václavek, kmenoví B4 udělali předělávky Plastic People, první letošní deska vůbec (ne jen u mě) byli Kyklos Galaktikos atd.


Která z desek je ti nejbližší, pokud se to dá říct?
Takhle označit jeden titul je nemožný - každý má svoje, říkám tomu, že jsou to moje děti, nemohu mít jedno raději. Navíc se vždy spíš soustředím na to, co teprve bude, tedy nejbližší je mi v jistém ohledu právě to, co je nejnovější, těsně před realizací - teď jde o Holy Fanda & The Reverends.

Co chystáte na rok 2016?
Hned začátkem roku vyjdou dva výjimečné tituly - sólové album brněnského harmonikáře Radima Babáka (to je ten, co má třeba s Tomášem Vtípilem společné duo Che anebo mimo jiné hraje v rurálním undergroundové Čočce), je to naprostý samorost ve smyslu své poetiky, jinak učitel hudby. A právě posílám do výroby CD Tomáše Hrubiše, mladého klavíristy, jehož deska zní jako by Filip Topol nahrával soundtrack pro Amélii z Montmartru. V březnu pak vyjde první sólové album Pepy Ostřanského (Ex Dunaj, Kuzmich Orchestra...) pod názvem Ostrak Mode.


Možná se to nestihne příští rok, ale v procesu je už i nové album kapely Ruce naší Dory. To jsou moji vrstevníci, přátelé, kapela dramatika S.d.Ch., na jehož textech je to celé postavené. Oni už mají tři alba, ale všechna trpěla totálním podceněním produkce. Takže jsem si řekl, že se praštím přes kapsu, a najal na to nejpovolanějšího - Ondřeje Ježka, který bude jako producent rozhodovat o každým zvuku a uděláme to tak, jak nejlíp v našich podmínkách vůbec lze. Asi ještě něco přibude, ale bez sponzora těžko, tímhle jsem se totálně vyčerpal.

Sleduješ produkci dalších českých labelů? Máš mezi nimi nějaký oblíbený? Funguje na tak malém písečku něco jako řevnivost?
Já mám prodejnu s muzikou, takže vidím, co dělají ostatní, dokonce jaký to má ohlas u lidí apod. Ale pokud do toho započítám i kazetový labely, e-vydání, tak to není v mých silách všechno proposlouchat, a nemohu tedy říct, že znám všechno. Často jsou mezi ostatními vydavateli i přátelé, řevnivost tedy není na místě, ale jistěže se ke mě donesou i řeči, že jsem si něco někomu dovolil vyfouknout. Mě je to ale tak nějak jedno.

3 české a 3 zahraniční desky roku 2015?
Mě projde ročně rukama (ušima) stovky desek, jistěže si ani všechny z ledna nepamatuju a udělat rešerši pro tuhle chvíli, abych zodpověďně vybral jen tři, není v mých silách.

Info

www.polipet.cz
www.rekomando.eu

foto © Věra "Drápička" Lábusová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Kewu: Hodně jsem se toho naučil sám

Mariia Smirnova 21.02.2024

Stál za vznikem kolektivu Unizone a také spoluorganizuje akce Addict s NobodyListen. Nedávnou novinkou je, že Mikuláš začne vyučovat djing ve Skvotu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace