Články / Offtopic / / Komix

Komiks za louží: S Kotem ve vesmíru (Bucky Barnes: The Winter Soldier)

Komiks za louží: S Kotem ve vesmíru (Bucky Barnes: The Winter Soldier)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 30.11.2014

Planeta: Syro.
Mise: Tajná.
Situace: Duše Zimního vojáka má být pro svou zabijáckou podstatu přenesena do neškodného tvora podobného prasátku.

Úsměv. Řetězy. Kulka… se zavrtává do pružné rosolovité lebky. Svoboda. James „Bucky“ Barnes trávil posledních šedesát let zmrzlý jako nanuk v sovětské nádrži. Probuzen vždy jen na rychlý výplach mozku a provedení jedné z mnoha tajných operací během studené války byl vojákem ztraceným v čase. Teď je ztracen sám v sobě. Podobně jako Steve Rogers (na jistou dobu po něm i převzal místo kapitána Ameriky) byl vytržen ze své doby, hledá místo v současném světě. Přijal Furyho úkol stát se „strážcem na zdi“. Hrotem kopí v otázce obrany planety. Možná konečně na místo, kam patří. Jason Aaron rozstřelil na konci léta v závěru série Original Sin své hrdiny do nestandardního prostředí a právě Bucky získal roli z nejzajímavějších a prakticky neprozkoumaných. Stává se tajným agentem vesmíru, špionem s neomezenou pravomocí.

Největší machr na akční špionážní komiks je v současnosti opavský rodák Aleš Kot (recenze na ZERO ve FullMoonu # 44) a pro spolupráci si zamluvil v barvách namočené prsty Brazilce Marca Rudyho. Tahle dvojice je doslova požehnáním pro Marvel a inovuje všechno. Charakterově hnané scénáře s psychologickým přesahem se potkávají na půl cesty s neuvěřitelnou vizuální šlehou. Jde v podstatě o nezávislák (duo si chválí úplnou tvůrčí svobodu) vycházející u komerčního vydavatelství, které teď chce zase jednou mít na víc. Tripové obrazy kombinují různé směry vyprávění a jsou uměleckým dílem samy o sobě. Zápletka se krom Buckyho vnitřního boje točí kolem nové drogy, překupníka a poskytovatele pro matičku Zemi. Stopy vedou samozřejmě na Asgard k čaroději s rohy. Možná přijde i princezna. Čáry v Rudyho kouzelných prstech dávají dohromady malby, které byste se nestyděli vystavit v obýváku nad krb. Střet s doppelgängery, slaměnými i skutečnými, boj s ledovým obrem a vlky Niffleheimu. Každá akce je specifická, originální a nabízí dvoustranu, nad kterou ukápne nejedna slina. Do toho Kotovo téměř filozofické přemítání o minulosti, duši a pozor (!) posměvačné rýmy. Čech veršující v angličtině (a zdařile) není zrovna běžným jevem. Vesmírná zápletka se teprve rozplétá a drobky troušené poskrovnu slibují i vyšší úmysl.

Tak jako u každého scénáře, na kterém Kot pracoval, můžete na Spotify najít jeho veřejný playlist s hudbou, která hrála při psaní a sloužila k inspiraci. Soundtrack ke komiksu, chcete-li. U Winter Soldiera přejde od Pink Floyd k Autechre a Nine Inch Nails až k Aphex Twinovi, zakončuje Murcof. A co je důležité, vidíte (slyšíte) to tam! Abstraktní myšlení vkládá do scénáře neobvyklé prvky, své místo v něm ale najde jak růžový pašík, tak i duchové Trenta Reznora (vizuální podoba titulního hrdiny nebude náhodná). Stojí za zkoušku číst a zároveň poslouchat.


Pokud si nějaká nová série od Marvelu zaslouží pozornost, je to rozhodně poslední část (první je ZERO, druhá Secret Avengers) Kotovy válečné trilogie - Bucky Barnes: The Winter Soldier, který se vymyká běžnému standardu o míle. Stejně jako Kot se teprve rozjíždí - drtivá většina vyjde v roce 2015 - a z ryze akčních komiksů, které umí polaskat i lidskou inteligenci a imaginaci zatím nemá konkurenci. Snad vydrží vzestupná tendence a Crew i tuto sérii vydá.

P. S: Aleš Kot prozradil, že bude s největší pravděpodobností desetidílná a s Marcem Rudym plánují ještě jeden projekt (bohužel to nebude ZERO).

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace