Články / Rozhovory

Lasse Matthiessen: Politiku s hudbou nemíchám

Lasse Matthiessen: Politiku s hudbou nemíchám

Barka Fabiánová | Články / Rozhovory | 26.02.2017

Dánský písničkář Lasse Matthiessen se do České republiky rád vrací. Začátkem března odehraje tři koncerty v Čechách, o čtrnáct dní pozdějí se pak vrátí na Moravu. Ještě než však vyrazí na cesty, odpověděl na pár otázek nejen o procesu psaní písniček.

Vyrůstal jsi v hudební rodině, chtěl jsi se stát muzikantem? Jaká je tvá nejranější hudební vzpomínka?
Ano, odjakživa jsem chtěl být hudebníkem. Alespoň pokud si vzpomínám. Nejsem si úplně jistý, co je moje první hudební vzpomínka, spíš si vybavuji jen útržky, třeba svého otce, jak vybírá jednu desku z tisíce dalších, co měl, a pokládá ji na gramofon. Celé dny si přehrával všechno možné z jazzu a pořád to dělá. Občas to jsou fakt divné avantgardní věci, občas swing. Vždy jsem byl obklopen hudbou.

Kteří hudebníci ovlivnili tvoji hudební kariéru?
Těch, kteří mě fascinovali, bylo tolik... a proto i v mém zpěvu a ve hře na kytaru je slyšet různé vlivy – od Mozarta přes folk až po Radiohead a Billie Holiday.

Jak se vyrovnáváš s nepřiznivými recenzemi?
Nikdo nemá rád nepříznivé recenze. Ty, co mám, mě ale dokážou na několik dní rozladit. Kritiky prostě všechno rozebírají, naštěstí těch špatných moc nemám. Většina je příznivých, opravdu dobrých, a když se občas objeví nějaká ne až tak nakloněná, snažím se nic si z ní nedělat.

Někde jsi zmínil, že tě ovlivňuje literatura. Je nějaký literární žánr, ať už v poezii nebo v próze, který má na tebe jako na písničkáře větší dopad?
Nemyslím si. Rád čtu různé věci. Od divných norských avantgardních spisovatelů až k mainstreamovým knihám. Méně inspirace čerpám z detektivek než z Thomase Manna, řekl bych. Jediná věc, která může být na psaní textů obtížná, je mít velká očekávání, zejména když píšete rockové a popové písně.

Mluvíme-li o psaní písní, máš nějaké rituály? Dáváš přednost papíru a tužce, nebo používáš počítač?
Rád píšu do notesu, mám jich doma více než stovku. Někdy napíšu jen pár vět, někdy více, ale mám tendenci na to zapomenout a po letech znovu objevit. Občas se ke mně takhle dostanou střípky a útržky z různých období. Líbí se mi to. Je to, jako bych psal svému budoucímu já.

Míváš bloky, když píšeš? Jak je překonáváš?
Ano, měl jsem a stále mám. Nic moc se s tím dělat nedá, jen doufat a věřit, že to zas přejde. Stresovat se a snažit se to nějak překonat, to u mě nefunguje, akorát se to tím zhoršuje. Takže když cítím nával něčeho dobrého, když přichází inspirace, je potřeba po tom chňapnout. Prostě to udělat.

Jak moc autobiografické jsou tvé písničky?
Docela dost. Ale ne všechny a ne vždy.

Vždycky jsi psal jen "neškodné" písně? Nepokoušel ses někdy třeba o protestsong?
Nenazval bych své písně neškodnými, jsou často o smrti… Ano, napsal jsem i jeden protestsong, ale nejsem s to míchat svou hudbu s politikou. Příliš mnoho přemýšlení a příliš málo hudby.

Hrál jsi na mnoha místech v Evropě i v USA. Vidíš rozdíly v publiku doma v Dánsku a v ostatních zemích?
Zažil jsem rozdílné publikum. Někdy je to víc o tom, jestli hraješ na vesnici, nebo ve městě. Dánové často na koncertech nejsou příliš zdvořilí. Dost toho prokecají. Nemám to rád.

Loni jsi na německé části turné předskakoval Suzanne Vega. Co to pro tebe znamenalo?
Znamenalo to pro mne opravdu hodně. Byla to zábava. Velké publikum, její tým byl super. Fakt fajn lidi. Nemyslel jsem si, že to tak bude, ale bylo. Užil jsem si to.

Od té doby, co vyšla deska Wildfires (2014) jsi hodně hrál a cestoval. Zažil jsi něco, co ovlivnilo připravované album?
Nejsem si jist, že se událo něco speciálního. Na mém dalším albu bych rád udělal věci jinak. Budou tam synťáky, a hraju si trochu víc s hlasitými pasážemi.

Jak jde nahrávání? Bereš ho jako výzvu?
Miluju nahrávání. Obtížné jsou pro mne ty ostatní věci okolo. Jako třeba, že hodně času trávím na turné.

Jaké vidíš (ne)výhody v tom, hrát sólo a hrát s kapelou?
Mám rád oboje. Zbožnuju tu intimitu, když hraju jen sám. Když cítím, že obecenstvo poslouchá. Ale taky hraju rád hlasitě s kapelou. Je to zábavné, zejména, když vystupuji s tak skvělými muzikanty, jako teď. A kteří se mnou taky odehrají následujících sedm koncertů v České republice.

Info

Lasse Matthiessen & Band (dk)
1.3. Moving station, Plzeň
www.facebook.com/events/363485597369594/

2.3. Modrý trpaslík, Česká Třebová
www.facebook.com/events/208970352908177/

3.3. Jazz Dock, Praha
www.facebook.com/events/735583849940359/

15.3. Jazz Tibet Club, Olomouc
www.facebook.com/events/106473763200391/

16.3. Kabinet múz (spolu s Lucií Redlovou), Brno
www.facebook.com/events/705679236267559/

17.3. Kafé v kině, Veselí nad Moravou
www.facebook.com/events/373321046393844/

18.3. Klub Zubří (dvojkoncert s Lenkou Dusilovou)
www.facebook.com/events/251833155255952/

www.lassematthiessen.com
www.facebook.com/lassematthiessen

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace