Články / Rozhovory

Listener: Je to šílené a skvělé zároveň

Listener: Je to šílené a skvělé zároveň

redakce | Články / Rozhovory | 02.10.2017

Rozhovor po třech letech. Oproti roku 2014, kdy se hrálo ve sklepě Café V lese, dnes byla na pořadu loď Tajemství, která skýtala skutečně horoucí peklo. Ještě než Listener propotili trika hodinovým setem, popovídali jsme si o novém albu a z přídě přitom sledovali západ slunce nad Prahou: „Udělali jste dobrou práci při stavbě města, pokračujte v tom!“

Neviděli jsme se tři roky, co je nového?

DAN SMITH: Stihli jsme naše asi největší americké turné a taky k nám před dvěma lety přišel kytarista John. Udělali jsme několik tour po Evropě, Británii, Státech, prostě sem tam tour, ale žádná nová hudba. Až teď vydáváme nové album. Vyjde jako série čtyř EP…

KRIS ROCHELLE: Jmenuje se Being Empty : Being Filled a má čtyři díly, které vyjdou postupně na EP, celé album pak bude mít ještě nějaké písničky navíc. EP vyjdou v limitované edici 500 kusů.

DAN: Už jsme vydávali různými způsoby, na Spotify, iTunes a tentokrát jsme chtěli zkusit něco jiného, takže vydáváme vinyl během turné. První EP máme s sebou.


Kdy vyjdou další?

DAN: Jedno v září, pak v říjnu a nakonec v prosinci. Na jaře přijedeme do Evropy s celou deskou. Obrovská tour!

Turné, které jedete teď, je taky pěkně dlouhé…

DAN: Jo, tři a půl měsíce, nejdelší, co jsme kdy jeli.

KRIS: Začali jsme pěti týdny ve Státech, pak se přesunuli do Evropy, měli jsme dokonce třináct koncertů v Rusku, něco v Izraeli...

Jaké to bylo v Rusku?

KRIS: To se nedá ani popsat.

DAN: Zajímavé bylo, že někteří neuměli anglicky, někdo chtěl selfie, ale přišel se nás nejdřív zeptat, v Evropě nebo ve Státech se s námi rovnou fotí. Přišlo mi, že lidi tam jsou ostýchavější, krom toho, že byli vážně nadšení, že jsme přijeli, a my zase byli nadšení, že oni přišli.

Album vychází v jiných barvách pro Státy a pro Evropu - má to nějaký hlubší význam?

DAN: Spojili jsme se s výtvarníkem z Portlandu Jessem Renem, vybrali si nějaké jeho práce na přebaly alb a náhodně je spojili s barvami, abychom vytvořili něco vizuálně zajímavého. V momentě, kdy si složíš všechna čtyři EP vedle sebe, dají dohromady celý obal.

Na vašem webu jsem si všimla formuláře pro setkávání s fanoušky, funguje to?

DAN: Spousta lidí se s námi chce setkat na večeři nebo na kafe, což může proběhnout i na koncertě, taky nám lidi nabízí místo na přespání a tak.

KRIS: My se rádi spojíme s lidmi, které to zajímá, a někdy jsou tak ochotní, že nás pustí k sobě domů, uvaří nám jídlo... To je docela bláznivé a skvělé zároveň.

Váš eshop vyhlásil na 17. února stávku (den uvedení nového amerického prezidenta do úřadu, pozn. a.)

KRIS: (smích) Jo, chtěli jsme dát najevo svůj odpor.

DAN: Nevím, jestli jsi to slyšela, ale v Americe je chlápek jménem Donald Trump a je to prezident, což je vážně šílené.

KRIS: Neuvěřitelné.


Reagujete na to na desce?

DAN: Nene, celé album, každý song je o různých vynálezcích.

Jaké vynálezce jste si vybrali?

DAN: Například song There's Money in the Walls je o Robertu Dieselovi.

KRIS: Jeho příběh inspiroval i klip. Myšlenka toho, jak tě tvoje práce odvádí z domova na cesty. Song jsme začali psát a odjeli na hodně dlouhou tour a vrátili se k němu až po návratu, to ho taky ovlivnilo.

KRIS: Další album už bude politické.

DAN: Politický punk rock! (smích)

Proč zrovna Robert Diesel?

DAN: Mě vždycky zajímaly příběhy lidí, kteří z ničeho dokázali vymyslet něco, co ovlivnilo celý svět, kteří se snažili o to nejlepší, co uměli.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace