Články / Profily

Madball: Prudit po svým

Madball: Prudit po svým

redakce | Články / Profily | 04.07.2014

Není nad to, umět se pořádně nasrat a trošku si zanadávat na téma pro hardcore tak klasické, svoboda, přátelství, trocha toho politickýho marastu a především veliký fuck off. A tak se vydávají Madball poprvé od roku 2010 opět do studia natočit další bublavé basy a hopsavé rytmy NYHC staré školy. Pojďme si načrtnout informační linku, ať na Mighty Sounds 2014 nečumíme s otazníkem nad hlavou…

Roger Miret se takhle jednou v osmdesátejch letech, přesněji v roce 1988, probudil a rozhodl, že nemá co na práci. Frontman legendárních Agnostic Front vyzval svoji partu k vedlejší akci, vystřídal zpěv za baskytaru (Vinnie Stigma – kytara, Will Shepler – bicí), za mikrofon postavil svýho mladšího brášku Freddyho Criciena a rozjeli Madball. Zlé jazyky tvrdí, že Roger vlastně nevěděl, co s Freddym, a tak mu zkonstruoval vlastní kapelu, která zpočátku hrála pouze jako předskokan Agnostic Front a repertoár pak byl plnej nepoužitejch věcí právě zmiňovaný hardcorový legendy. Není divu, že ostřílenej klubovej hopsal chtěl mít svýho mladýho sourozence pod kontrolou, při založení kapely totiž Freddymu ještě nerašily ani vousky a brzlík mu stále říkal „pane“… První koncert jako zpěvák si totiž dal ve svejch dvanácti letech!

Rok poté (1989) přichází na svět sedmipalec Ball of Destruction a s ním se Madball poprvé začínaj distancovat od Agnostic Front a ukazují vlastní koule. Začíná šňůra koncertů především lokálního ražení, ale New York s přilehlým okolím není zase tak malý, aby si Madball postupně nevyšlapali cestičku a nevyřvali do světa svůj boj s tupostí davu a systému. Přichází menší sestavová rošáda, druhé kytary se chopí Matt Henderson, kapela vyprdne další EP Droppin‘ Many Suckers a definitivním přestřižením pupeční šňůry se stane odchod Rogera Mireta. Freddy si do sestavy natáhne kámoše Hoyu Rocu, čerstvou krev, a není problém začít pořádně prudit po svým.

Madball se nestyděli, co se pódiového projevu týče, jejich divokost dobývala klub za klubem, kam vlezli, rozdupali davy. Není divu, že si jich brzo všimly vyšší instance soudobý scény, která v 90. letech tak kvetla. Léta páně 1994 přichází s nabídkou newyorský label Roadrunner Records (Sepultura, Biohazard, Machine Head, Slipknot) a Madball pod jejich značkou vydávají alba Set It Off (1994), Demonstrating My Style (1996) a roku 1998 Look My Way, kterou už odbubnoval novej bijec John Lafata. V mezičase se hardcorová omladina dostala nejen mimo svůj lokál, ale jejich vystoupení doplula i na druhou stranu zeměkoule, přičemž vrcholem byl rok 1995, kdy si šlápli do kopáku na Dynamo Open Air festivalu před 120 000 diváky, a o čtyři roky později se stali součástí dokumentárního filmu N.Y.H.C.

I když kořen kapely byl čistej NY hardcore, postupně vyzrála i do punkrockovejch modelů (ačkoli tvrdšího zrna) a získala spousta fanoušků žánru. Album Hold It Down, vydaný v roce 2000 pod Epitaph Records, je toho důkazem a Madball se jím vnutili do povědomí dalším uctívačům bordelu a náročných tanečních kreací. V tom nejlepším je ale třeba přestat, a tak si šel Freddy sednout za držení zbraně a kapela si dala roční pauzu. Po další obměně sestavy vydali EP N.Y.H.C., alba Legacy, Infiltrate the System a poslední Empire (2010).

Co nás čeká letos? Nechme se překvapit a sejděme se na Mighty Sounds 2014 u pódia, Madball nás i letos obohatí svou přítomností. Mimochodem… Freddy se nejspíš pobratřil nejen v projevu k davům, ale i láskou k vedlejším projektům. V roce 2004 založil společně se členy Madball (Hoya Roc), H2O (Toby Morse) a Shai Hulud (Chad Gilbert) kapelu Hazen Street, jež se pyšní jednou (eponymní) deskou a předvedla se naživo na loňském ročníku Groezrocku.

Info

text © Zelí (vyšlo v Mighty Freezinu)

live: Mighty Sounds 2014
11. – 13. července 2014, letiště Čápův dvůr, Tábor
www.mightysounds.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Full Moon Stage 2024: ||ALA|MEDA||

redakce 22.03.2024

Hutné a pestré taneční rytmy doplňuje industriální produkce i jasně psychedelické poselství, daleko nejsou karibští experimentátoři a rukodělná elektronika Nyege Nyege.

Full Moon Stage 2024: Lenhart Tapes

redakce 21.03.2024

Projekt, za kterým stojí někdejší srbský kulturní publicista, bývalý člen noiserockové kapely Klopka za pionira a dua Pamba Vladimir Lenhart.

Full Moon Stage 2024: Aunty Rayzor

redakce 20.03.2024

Její rýmy vždy krájející správný beat s precizností skalpelu jsou jedním z nejvýraznějších exportních produktů Hakuna Kulala po boku dalších raperek jako MC Yallah.

Full Moon Stage 2024: Fat Dog

redakce 20.03.2024

Pětice pokračuje v ADHD produkci scény okolo klubu Windmill (Black Midi, Squid), tamní kapely se nerozpakují mixovat téměř cokoli, co projde kolem nich.

Full Moon Stage 2024: Derya Yıldırım & Grup Şimşek

redakce 19.03.2024

Fenomén anatolské psychedelie pronikl do širších kruhů před více než dekádou, skupiny jako Baba Zula jej prosadily mezi hudební fajnšmekry.

Full Moon Stage 2024: Irreversible Entanglements

redakce 18.03.2024

Jejich improvizovaný, konfrontační způsob hraní v propojení s mluveným slovem je zbaven jakékoliv abstrakce a místo toho volí formu jasného, ritualistického apelu plného hněvu.

Full Moon Stage 2024: Freekind.

redakce 18.03.2024

Za jemnými elementy R&B, jazzu a neosoulu nasátými něžností a křehkostí na míru Lauryn Hill se skrývá prosté motto „be free. be kind“.

Vojde francúz do potravín a vypýta si melón (Mezerg)

Dušan Šuster 29.06.2023

Donútiť jazz a tanečnú hudbu, aby existovali v symbióze, je neľahká výzva. Mezerg však práve na nej vybudoval svoj autorský rukopis.

Spodní proudy moderního žití (Dry Cleaning)

Jan Krejča 24.03.2023

Nikdy jsem nevěřil v linearitu hudebního vývoje, nikdy jsem neuctíval interprety ani kapely víc, než bylo nutné. Počítal jsem vždy s niternou intuicí, která mě přivábí k něčemu výjimečnému.

Full Moon Stage 2023: Tramhaus

redakce 15.03.2023

Nizozemská postpunková senzace stihla za dva roky existence vydat sotva hrst písní a už se z nich stala jedna z nejžhavějších evropských nadějí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace