Články / Recenze

Neil Young: písně nahé i oblečené

Neil Young: písně nahé i oblečené

Akana | Články / Recenze | 20.11.2014

Album Storytone přináší v prvním plánu tři pozitivní zprávy. Zaprvé: Youngův skladatelský blok, o kterém se zmiňoval v knize Hipíkovy sny v souvislosti s lékaři doporučenou abstinencí, je snad definitivně zažehnán. Ze tří předchozích desek dvě nesly nepůvodní materiál, Storytone skóre vyrovnává a některé z přítomných songů vyloženě dělají písničkářově pověsti čest. Zadruhé: Young nepřestává zkoušet nové perspektivy. Minimálně od Le Noise má každé jeho album vyhraněnou koncepci a Storytone je opět úplně jiné než cokoli předtím. Že v tomto případě už poněkud přestřelil, to je jiná věc. No a zatřetí: Neil Young se nám zamiloval a minimálně polovina písní tuhle skutečnost zrcadlí. Zároveň to ovšem znamená konec šestatřicetiletého vztahu s manželkou Pegi, které ještě ve zmíněné autobiografii vyznával nehynoucí lásku, a to už tak pozitivně nevypadá.

Bohužel to, co leží ve výslednici těchto tří faktorů, vzbuzuje spíš rozpaky. Klíčovým slovem je orchestr, za jehož doprovodu Young interpretuje většinu písní. Vzhledem k tomu, že jde o jedny z nejkřehčích a nejosobnějších v jeho kariéře, mělo být už předem jasné, že tohle spojení jim bude spíš brzdou než katalyzátorem. Young něco podobného uplatnil už kdysi dávno na albu Harvest, jenže tehdy šlo jen o dvě skladby, které navíc s daným aranžmá jely na stejné vlně. V tomto případě je ale veškerá smyčcová pompa nepatřičná a z něžných vyznání dělá uměle nafouknutá melodramata.

O dost lépe si vedou tři písně (I Want to Drive My Car, Say Hello to Chicago a Like You Used to Do), v nichž symfoniky střídá rhythm'n'bluesová kapela, resp. jazzový big band (už z toho je jasné, že soudržnost také není předností nahrávky). Evidentně jde o rovněž slušně zalidněná tělesa s robustními dechy, ale swing, blues a rhythm'n'blues svědčí Youngovi mnohem lépe. Skvěle šlapající Say Hello to Chicago dokonce autora zastihuje v tak dobrém rozmaru, že ho slyšíme i obstojně swingovat. Marné nejsou ani poslední dvě položky, When I Watch You Sleeping a All Those Dreams. V nich se Young pokládá do dobře známých country/folkových podušek, znovu upomínajících na obě desky se slovem „harvest“ v názvu. Také je sice vyhlazují smyčce, ale tentokrát ne rušivě, pouze zbytečně.

Nakonec je ale moc dobře, že luxusní edice obsahuje ještě jedno CD, na němž jsou stejné písně v tomtéž pořadí, ale zahrané sólově s kytarou nebo piánem. Teprve tady jasně vysvitne, jak dobré některé z nich jsou. Plastic Flowers, Glimmer, reflektující bolestivý bod konce staré a začátku nové lásky, I'm Glad I Found You a zejména Tumbleweed, v níž se Young doprovází na ukulele a kterou orchestr vyloženě zhyzdil, teprve v této obnažené podobě odkrývají svojí krásu. Tam, kde na prvním disku zněla kapela či big band, jsou poslouchatelné obě verze a v případě I Want to Drive My Car dokonce upřednostňuji tu říznější, která víc sedne k textu. Je tu ale i jedna píseň, která mě irituje „nahá i oblečená“, a sice nemožně frázovitý ekologický transparent Who's Gonna Stand Up. Tady opravdu chyběla soudnost.

Výsledek je tedy značně schizofrenní. Songwriting na jedničku až dvojku (s výše uvedenou agitační výjimkou), provedení odvážné, ale většinou míří mimo terč. Skoro mě to vede k domněnce, že Young se na stará kolena snaží stihnout, co se dá (vezměme i spoustu jeho mimohudebních aktivit), a začíná mu to přerůstat přes hlavu. Asi by neškodilo trochu ubrat plyn, srovnat si osobní život i vlastní muzikantské hranice a pak přijít s něčím opravdu domyšleným a silným. Storytone je podivně uplácané (dvoj)album, které je nutné složitě prosívat, aby se jeho zlatý základ zatřpytil.

Info

Neil Young – Storytone (Reprise, 2014)
www.neilyoung.com

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace