Články / Rozhovory

New Model Army nových začátků

New Model Army nových začátků

Ondřej Šturma | Články / Rozhovory | 10.10.2013

Tuhle legendární kapelu jsem poprvé slyšel, když mi bylo šestnáct nebo sedmnáct, v přelomových letech 1989 – 1991, tedy nejméně sedm osm let od jejího vzniku. Přesto mě kolekce s názvem Radio Sessions 83 – 84 tenkrát úplně rozsekala. Je však zvláštní, že na nedělní koncert New Model Army v Praze se netěším z nějaké nostalgie. Těším se na něj jako na skvělý koncert skvělé kapely, co mě v minulosti nezklamala žádnou svou nahrávkou a každým koncertem v jakémkoliv období mě nadchla. Po rozhovoru s jejím zakladatelem a frontmanem Justinem Sullivanem vím, proč tomu tak je. V neděli to bude zase bomba!

New Model Army mají za sebou více než třicet let existence a jsou zas jaksepatří rozjetí, venku teď navíc s čerstvým a výtečným albem Between Dog And Wolf... a chystáte se na rozmáchlé turné, v rámci něhož vás přivítáme taky u nás... Justine, jak se cítíte?
Eh, dneska? Ani se neptejte! (smích) Pěkně mě bolí ruka, jak celej den podepisuju ty zkurvený desky! (ještě větší smích) Ne, nechci se rouhat, vlastně považuju za velký štěstí, že právě tohle po všech těch letech s New Model Army můžu ještě a zase říct. Bylo to s náma vždycky poněkud nahnutý, ale pokaždý jsme se z toho dostali a pokaždý možná silnější než předtím.

No právě, hovoříte o štěstí, ale např. v posledních čtyřech letech od posledního alba Today Is a Good Day jste ho moc neměli. A na můj vkus toho bylo víc než dost...
Máte pravdu. Předčasně zemřel náš dlouholetý manažer a hlavně kamarád Tommy Tee, který s náma byl skoro od začátku a bez kterého by NMA nebyli nikdy víc než lokální kapelou několika pomatenců. A nejen v počátcích byl Tommy důležitou postavou kapely. Tak například založení našeho vlastního labelu Attack Attack už před patnácti roky, s nímž jsme se po letech zase postavili na nohy, a jeho řízení, to byla jeho práce. Vždycky šel s dobou a těmhle věcem rozuměl. Že odešel tak náhle, je tragédie. Byl to mladý člověk, měl rodinu, tři děti. Ani dnes, po bezmála pěti letech, se mi o tom nemluví dobře. Život jde ale dál.

Takže máte nového manažera...
... teď už naštěstí ano. Ale co nám dalo práce a hlavně času najít za Tommyho důstojnou náhradu, člověka, který by rozuměl tomu, jak věci děláme, a aby taky takříkajíc zapadl do rodiny New Model Army. To nebylo vůbec lehké. Do toho všeho nám úplně, doslova na uhel shořelo studio. A jako by to nestačilo, krátce nato nám kdosi ukradl zbytek aparátu, co jsme měli s sebou na turné – zrovna na turné ke třiceti letům New Model Army. Pěkná oslava třech křížků jedné kapely, jen co je pravda.

A ješte vám po dvaadvaceti letech odešel basák? Cítil jste to jako zradu v tak těžké době? Např. Keith Richards v podobné situaci prý vzkázal Billu Wymanovi, že Rolling Stones jsou kapela, ze které se neodchází.
(smích) Jo, jo. Stones jsou Stones a New Model Army jsou New Model Army. Náš Nelson chtěl trávit více času se svojí rodinou, dětmi. Tím to hasne. Žádnou nevraživost k sobě necítíme a jsme dál blízkými přáteli. Horší bylo, že to pro New Model Army znamenalo zase další honění drahocenného času, museli jsme dlouho shánět náhradu. Ale ani v tomto smyslu jsem to jako zradu od Nelsona nepociťoval.

Cítíte novou desku jako nový začátek?
Ale kdepak. V New Model Army bylo vždycky všechno nový začátek. My to ani jinak neumíme. A spíš bych řekl, že každá nová situace je při tvorbě vždycky dobrá motivace. Navíc to skvěle brání příliš se ohlížet do minulosti. Nás ani nikdy moc nebavilo hrát staré věci. Samozřejmě je hrajeme, ale jen některé. Žijeme přítomností, hrajeme převážně nový materiál a i ty staré kousky se snažíme hrát nově, jinak.

A co je jiné na Between Dog And Wolf?
Hlavně zní vůbec nejlíp ze všech, co jsme dosud udělali. Je zvukově mnohovrstevnatá. Tím nechci říct, že bysme něco dělali záměrně komplikovanější, ale např. použít vícevrstvé bicí, to bylo něco, o čem jsme se v kapele dlouho bavili a chtěli to vyzkoušet. Nechci říct ani to, že by bylo špatně namrskat to ve studiu naživo a stavět nahrávku na vlastní energii, to v žádném případě. Chtěli jsme to ale tentokrát udělat jinak a pěčlivě jsme se na tento způsob práce připravovali. A nahrávali jsme analogově – do pásu. To zvolené metodě taky prospělo.

Jaký byl přínos producenta? Oslovilil jste eso, které je podepsáno pod nahrávkami Kyuss, Melvins, Tool, Queens of the Stone Age, Tomahawk, L7, Jesus Lizard…
Joe Barresi byl přesně tím, koho jsme při zmíněné metodě nahrávání považovali za ideálního mistra zvuku pro smíchání nové desky. A jsem šťastnej, že jsme se nezmýlili. Joe odvedl na mixu skvělou práci a já musím říct, že jsem s výsledným zvukem jakékoliv naší nahrávky nikdy nebyl spokojenější.

Řekl bych, že New Model Army znějí na Between Dog And Wolf temněji a drsněji než kdykoliv předtím.
Ano, je to tak. O tom jsme také měli dopředu jasno, že chceme, aby to bylo i ve zvuku temné, drsné, vlastně drzé. A máme radost, že tím album, všech čtrnáct písní, drží pohromadě jako celek. I to je zásluha mixu Joea Barresiho.

Textově jste taky temnější a drzejší, jestli jsem to dobře pobral…
Nepochybně. Naše témata už se nebudou asi nikdy moc proměňovat, ale od poslední desky Today Is a Good Day (2009), která reflektovala např. začínající světovou krizi, se toho pramálo na světě změnilo k lepšímu a já kolem sebe cítím na jedné straně větší bezmoc, na druhé hlubší apatii. Svým způsobem jsem, jak to říct slušněji, naštvanější než třeba tenkrát v osmdesátých letech za thatcherismu.

Vaše texty měly vždycky silný sociálně politický náboj a vyjadřovaly pevné názory…
No, možná je to tím, že se neumím vyjadřovat příliš literárně (smích), ale přímo komentuju, co kolem sebe nebo ve svém nitru vnímám. Ale neřekl bych, že by mé texty byly převážně politické, natož výhradně. Většina z nich je o vztazích mezi lidmi. Jo, na novém albu je třeba jeden text o egyptské revoluci – byl jsem totiž právě v Káhiře, když se to tam strhlo, ale i tahle píseň je více o lidech. A chtěl bych zdůraznit, že New Model Army nejsou politická kapela, nikdy nebyla a nikdy nebude. Naše hudba není kulisa pro vyjadřované názory. Byl bych blázen, kdybych chtěl svůj názor někomu vnucovat. Čím jsem chtěl vždycky někoho přesvědčit, to je hudba. Hudba New Model Army.

Info

New Model Army (uk)
support: Unkilled Epochal
13. 10. 2013, Lucerna Music Bar, Praha

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Kewu: Hodně jsem se toho naučil sám

Mariia Smirnova 21.02.2024

Stál za vznikem kolektivu Unizone a také spoluorganizuje akce Addict s NobodyListen. Nedávnou novinkou je, že Mikuláš začne vyučovat djing ve Skvotu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace