Články / Reporty

OW! Oh Wonder.

OW! Oh Wonder.

Jakub Béreš | Články / Reporty | 02.07.2016

Středeční večer byl v Rock Café ve znamení pohody. Do konce školního roku zbývaly prakticky hodiny, povinnosti byly hozené za hlavu a léto na dosah. Těch, kteří mají ještě před maturitou, byla v sále většina. Na Národní ulici je přivedl koncert britského dua Oh Wonder. Žánrově jsou ukotveni v nenásilném pomalém popu, který je pro všechny. Přívětivý a chytlavý, ideální podkres pro cokoliv. Jedním uchem tam, druhým ven s možností příjemného zaposlouchání se, bez vedlejších účinků.

Přiřadit český support k zahraniční hvězdě je občas věda a i dobře míněné variace končí dramaturgickým gulášem. Tentokrát do sebe vše zaklaplo jako dlouho ne. Tuzemská dvojice Teepee právě vydala debut (recenze v aktuálním čísle Full Moonu), jehož mouchy dohání na pódiu upřímným, nenuceným vystupováním a chemií mezi oběma protagonisty. Vše zmíněné zahlazuje inspirační zdroje jako Mumford & Sons nebo Of Monster and Man, které jsou při poslechu desky cítit více než naživo. Pozornost upoutá i nenápadné, a o to výstižnější logo svítícího stanu. Celý sál jim hltal každičkou sloku, ale do kolen všechny dostali až poslední skladbou, během které akustické kytary doprovodily smyčky ze syntezátoru. Jen škoda, že tohle zdařilé oťukávání a nabourání akustické roviny nezpestřilo větší část večera.

Oh Wonder jsou pozoruhodný úkaz. Hudbu začali skládat jen tak, hotové písně sdíleli na soundcloud. Popové radio friendly singly nikdy nepronikly do oficiální stovky, zato na youtube sbírají milionová zhlédnutí. Nikdy neměli ambice koncertovat, ale rychle rostoucí fanouškovská základna je k tomu přiměla. Což je skvělá zpráva pro ty, co ocení dobrý pop, který nevytěžuje rychle se měnící trendy.

Pouze jeden koncert z jejich tour k loňské debutové desce nebyl vyprodaný, stejně tak i Rock Café hlásilo dlouho dopředu plný dům. Hlava na hlavě, vydýchaný vzduch a příšerné teplo – škoda, že organizátoři neriskli větší místo. Na pódium se jen tak tak vešla světelná dekorace s velkými iniciály „OW“, sami hudebníci prostor komentovali slovy, že v něčem takovém snad ještě nehráli. Na druhou stranu sál pomohl vytvořit opravdu intimní atmosféru, do které se vešli pouze fanoušci, kteří se skupinou odzpívávali každou píseň. Ta vypadala nadšeně a na oplátku servírovala úsměvy a pozitivní energii bez křeče a kýče. Mohly by, prosím, takhle vypadat všechny popové koncerty? Příště bude vyprodané Roxy.

Info

Oh Wonder (uk) + Teepee
29.6. 2016 Rock Café, Praha

foto © Kateřina Chalupová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace