Články / Profily

Perkele: Severská porce plešatýho rock'n'rollu

Perkele: Severská porce plešatýho rock'n'rollu

redakce | Články / Profily | 23.06.2014

Když píšete články o kapelách, chtě nechtě se sem tam otřete o přídavný jména jako „kultovní“ nebo „legendární“. A samozřejmě, nezačínal bych touhle větou, kdyby se to netýkalo i Perkele.

Co dělá legendární kapelu legendární? To, jak dlouho nepřetržitě funguje? To, že minimálně jednu její desku najdete v přehrávači každýho fanouška danýho žánru? Poselství, který prostřednictvím svejch songů předává? Fakt, že když promotér informuje o jejím vystoupení, padaj slova jako „exkluzivita“, a pokud náhodou vystoupení zruší, v řadách fanoušků se vzedme vlna emocí a napříč internetovejma diskuzema započne hledání viníka přirovnatelný k honu na čarodějnice? Malinko jedno, malinko druhý...

Pokud patříš mezi oddaný fans a kolem krku sis omotal/a žlutomodrou šálu hned, jak se Perkele objevili mezi prvníma zveřejněnejma kapelama Mighty Sounds 2014, asi pro tebe nemá moc smysl číst dál, protože víš o týhle švédský trojci všechno podstatný. O to víc by měli zpozornět ti, jimž jméno Perkele nic neříká, případně ani moc neholdujou Oi!, protože když se poblíž děje něco velkýho a člověk, má-li alespoň trochu možnost, by měl bejt u toho, už jaksi ze studijních důvodů. Jsme přece inteligentní madý lidi s očima a myslí dokořán, že? A v tomhle případě se něco velkýho dít fakt bude.

Kapela Perkele se dala dohromady v roce 93 jako čtyřčlenná punková sypačka s jasně čitelnym vlivem severskýho folku. Ač Švédové, název si půjčili z finštiny, ve který označuje jakousi mytologickou postavu a ve slangu se pak jedná o nadávku volně přeložitelnou jako „do pekla“ nebo „do prdele“. Postupem času, jak se sestava obměňovala, přibejvalo vlivu klasickýho Oi!, což se odrazilo i na image kapely. Z bandy mladejch punkáčů tu rázem máme tři skynhýty jako ze škatulky. U sestavy bych se na chvíli zastavil. Už od pohledu je totiž jasný, že na rozdíl od mnoha „apolitickejch“ skinheadskejch spolků to tahle parta s jasnym vymezením vůči rasismu a xenofobii myslí opravdu vážně a že pro náckování u nich není místo. (Modří už vědí, ostatní použijou Google). Témata songů jsou nicméně daný žánrem. Kdo se rád odreaguje u vyřvávaček na téma pivo, holky a fotbal, může v podstatě sáhnout po libovolný desce.

Perkele se nestali miláčkama davu přes noc. Za zlom lze považovat rok 2001 a vydání alba Voice of Anger u labelu Bronco Bullfrog Records. Deska jim otevřela dveře do Evropy a dál už zafungovalo jejich přirozený charisma. Težko to popsat, ale vyzařujou z nich jistý sympatie, což je u plešatý kapely co říct, a kdo ví, jestli to lze brát jako kompliment. Nicméně tenhle fakt v kombinaci se zvukem s jasnym vlivem 60./70. rock’n‘rollu zafungoval na jedničku a z kapely do tý doby víceméně lokální se stalo celoevropsky respektovaný jméno. A seznam koncertů se začal rychle plnit. Kdekoliv se objevili na pódiu, narvaný hlediště je doprovázely v refrénech, nad hlavama držíce šály ve švédskejch národních barvách s nápisem Perkele. Nějakou jejich desku maj doma snad všechny street kids na světě, Anglií počínaje a Indonésií konče. A co víc, našli si cestu i do přehrávačů těch, kterejm jinak Oi!, potažmo celej kult holejch hlav, vůbec nic neříká. To je v rámci žánru dost velkej unikát, kterej se v takovym rozsahu zatím nepodařilo zopakovat snad žádný jiný kapele.

Info

text © Štěpán Kouba

Mighty Sounds 2014
11.–13. července 2014
letiště Čápův dvůr, Tábor
www.mightysounds.cz

Text vyšel v Mighty Freezinu.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Full Moon Stage 2024: ||ALA|MEDA||

redakce 22.03.2024

Hutné a pestré taneční rytmy doplňuje industriální produkce i jasně psychedelické poselství, daleko nejsou karibští experimentátoři a rukodělná elektronika Nyege Nyege.

Full Moon Stage 2024: Lenhart Tapes

redakce 21.03.2024

Projekt, za kterým stojí někdejší srbský kulturní publicista, bývalý člen noiserockové kapely Klopka za pionira a dua Pamba Vladimir Lenhart.

Full Moon Stage 2024: Aunty Rayzor

redakce 20.03.2024

Její rýmy vždy krájející správný beat s precizností skalpelu jsou jedním z nejvýraznějších exportních produktů Hakuna Kulala po boku dalších raperek jako MC Yallah.

Full Moon Stage 2024: Fat Dog

redakce 20.03.2024

Pětice pokračuje v ADHD produkci scény okolo klubu Windmill (Black Midi, Squid), tamní kapely se nerozpakují mixovat téměř cokoli, co projde kolem nich.

Full Moon Stage 2024: Derya Yıldırım & Grup Şimşek

redakce 19.03.2024

Fenomén anatolské psychedelie pronikl do širších kruhů před více než dekádou, skupiny jako Baba Zula jej prosadily mezi hudební fajnšmekry.

Full Moon Stage 2024: Irreversible Entanglements

redakce 18.03.2024

Jejich improvizovaný, konfrontační způsob hraní v propojení s mluveným slovem je zbaven jakékoliv abstrakce a místo toho volí formu jasného, ritualistického apelu plného hněvu.

Full Moon Stage 2024: Freekind.

redakce 18.03.2024

Za jemnými elementy R&B, jazzu a neosoulu nasátými něžností a křehkostí na míru Lauryn Hill se skrývá prosté motto „be free. be kind“.

Vojde francúz do potravín a vypýta si melón (Mezerg)

Dušan Šuster 29.06.2023

Donútiť jazz a tanečnú hudbu, aby existovali v symbióze, je neľahká výzva. Mezerg však práve na nej vybudoval svoj autorský rukopis.

Spodní proudy moderního žití (Dry Cleaning)

Jan Krejča 24.03.2023

Nikdy jsem nevěřil v linearitu hudebního vývoje, nikdy jsem neuctíval interprety ani kapely víc, než bylo nutné. Počítal jsem vždy s niternou intuicí, která mě přivábí k něčemu výjimečnému.

Full Moon Stage 2023: Tramhaus

redakce 15.03.2023

Nizozemská postpunková senzace stihla za dva roky existence vydat sotva hrst písní a už se z nich stala jedna z nejžhavějších evropských nadějí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace