Články / Recenze

Prapor poctivé americké rockeřiny - Pearl Jam

Prapor poctivé americké rockeřiny - Pearl Jam

Akana | Články / Recenze | 27.11.2013

Na každou novou várku pravověrně rockových, rozervaných a přece tak pozitivních vibrací seattleské pětice musíme v posledních letech čekat stále déle, ale vždycky to stojí za to. Skupina dál pevně třímá springsteenovsko-youngovský prapor poctivé americké rockeřiny, na němž se už dávno rovnocenně skví i jejich erb, a nejeví známky opotřebovanosti. Lightning Bolt snadno zapadá do linie vytyčené předchozími dvěma alby: žádné stylové kotrmelce, zato ale skvěle napsané písně, ve kterých stále vítězí vášeň nad rutinou.

Dodržování zvyklostí potvrzuje už jejich řazení. Tři nejpádnější údery na úvod, pak vzrůstající počet zadumanějších míst. Hned Getaway je trestí toho, co od Pearl Jam očekáváme: strhující nápřah, dynamicky odsekávané verze, plavnější refrén, krátké sólíčko a gradující závěr. Kolikrát jsme už něco podobného slyšeli, ale pořád to funguje a živě tepe. Ještě šťavnatější je pilotní singl Mind Your Manners. Mladistvě rozpálené punkové tempo v součinnosti s melodicky výrazným refrénem dělá z písně kandidáta na vstup do zlatého fondu kapely. A My Father's Son pokračuje s nepolevující energií, aby v mezihrách zvolňoval hrátkami s lichými rytmy.

Melancholii zadumaných večerů na prahu amerických dálav pak naplno zažehne baladická Sirens, po ní přichází ještě jedno nářezové číslo – titulní Lightning Bolt –, a pak už je čas na rozvážnější nálady. Oheň stále žhne, ale počáteční stravující nadrženost se mění v rozprostřenější, ale stejně vroucné sálání. Infallible začíná groovem jak od Queens of the Stone Age, ale i takové polohy už od Pearl Jam známe, Josh Homme na ně nemá copyright. Intimní a pro kapelu méně obvyklou chvilku Pendulum střídají poslední dva hutnější kousky, ale od odlehčeného boogie Let the Records Play se směrem k závěru noříme do stále duchovnějších rozpoložení, aby se album sladce rozplynulo s tóny bezelstně štědré melodie Future Days.

Jako obvykle se ve druhé půlce sem tam otevře i nějaký ten hluchý prostor, ale ani tehdy nemůžeme s jistotou říct, že v něm při některém z budoucích poslechů nezajiskří dosud skryté propojení. Lightning Bolt zkrátka žije a nikoliv z podstaty, i když základní stylové pilíře své tvorby už se Pearl Jam dávno nepokoušejí kácet. Jistoty přetrvávají, vztah je trvalý a pořád vzrušující. Od desáté řadové desky jsem nemohl čekat víc.

Info

Pearl Jam – Lightning Bolt (Monkeywrench / Republic, 2013)

http://pearljam.com

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace