Články / Offtopic / / Komix

Psycho (Sága 4)

Psycho (Sága 4)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 08.10.2017

Většina programů se bez drog ani nedá dělat.

Po vyhrané bitvě vždycky nastane mezidobí plné skrývání, pochybností a strachu, které utne až bitva další. A právě v něm se s Markem, Alanou, malou Hazel a její babičkou ocitáme. V tomhle období je to nejdůležitější mít co jíst, kde bydlet. A přežít starání se o hyperaktivní hybridní dítě dvou znepřátelených ras, alespoň pokud jste jako Marko otec na mateřské. Alaně se zatím splnil sen a stala se herečkou. V poloilegálním virtuálním pořadu/divadelní hře, které ji jako každou správnou umělkyni dovedlo k drogám. Soap opera je pryč. Nastává mezihra, ve které černobílou televizi popadl amok.

Věděla jste, že na průjem se dá umřít, že se můžete doslova usrat k smrti?

Brian K. Vaughan chytře přeskočil nezajímavé období a po první trilogii črtá, kudy se bude směr vyprávění ubírat dál. Snaží se moc neprozradit a trumfy tahá pomalu, přidává nové postavy. Mezi nejzajímavější patří revolucionář (původně uklízeč v nemocnici) brojící proti robotickému království, který se zmocnil syna Prince Robota IV. a na své cestě za převratem nechává v tratolišti krve pěknou řádku mrtvol. Ve světě, kde z prdů vznikají vesmíry, nic neobvyklého. Skupina zneschopněného Vůle se pomalu propracovává k tomu, aby ho dostali z vegetativního stavu. Nechybí ani sexuchtivá pavoučice v explicitní vzpomínce a klasická (ne)konverzace o důvodech mít či nemít děti.

Víc chemie je i mezi mnou a mojí ségrou!

Vizuální stránka se v téhle knize drží při zemi, Staplesová tentokrát zachycuje běžnou krajinu, trávu, dětské hřiště, i domy jsou v klasickém západním stylu a navozuje tím atmosféru obyčejnosti, klidu a nudy ze skrývání, kdy hrdinové neprchají před armádou jedné nebo druhé strany. Právě ona absence nebezpečí vyostřuje konflikty hlavního manželského páru. Největším nebezpečím už není fúzní puška, ale flirtující družinářka, kamarádi nabízející drogy, narušitelé vztahu. Planeta robotů působí naopak chladně, odměřeně, ale skvělé vykreslení jednotlivých kast (lůza je černobílá, král má největší obrazovku s rozlišením 4K) i únos mladého prince mají díky trefným kresbám na obrazovkách skvělý náboj.

Vypadni mi z baráku!

Čtvrtá Sága nabízí nový rozjezd plný slibných zápletek. Hrdinové si odpočinuli a moc jim to nesedlo, tak Vaughan v závěru šlape na plyn a navnazuje na pokračování. Zápletka „co kdyby Romeo a Julie nezemřeli, ale museli spolu vychovávat dítě“ ve vnadivém sci-fi kabátku stále prozkoumává zajímavé zákruty, u kterých by neměl chybět žádný milovník dobrých příběhů.

Info

Fiona Staples, Brian K. Vaughan - Sága 4 (BBart, 2017)
www.bbart.cz/katalog.asp?id=3233

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace