Články / Reporty

Russian Circles - nemám dalších otázek

Russian Circles - nemám dalších otázek

waghiss666 | Články / Reporty | 30.11.2016

Vyprodáno. O skromnosti Russian Circles kolujou legendy, každý to ví (i raubíři z Torche) a každý je miluje. Rostou přímo úměrně najetým kilometrům kapelní dodávky, kterou ne náhodou častokrát šoféruje Mládě. Než jsme se vypravili k Múzám do obytného vtipu, stihlo nás odbýt nejedno ptáče s mlíkem na bradě, ale aspoň si znovu užila třiatřicátý koncert Madball. Svět je v hajzlu a všichni to ví, jen někteří mlčí naprázdno a jiní přetékají. Srovnání s posledním koncertem v Podniku se nelze vyhnout, předtím s Chelsea Wolfe jsem zívnul, dneska je všechno jinak. Station je deska první, protože je nejlepší, Guidance jí ale dýchá na gatefold teplým závanem z plných plic a prázdných vokálních linek. Letos jsou zase v plné síle, jen možná o kousek silnější, starší a krásnější, než pamatuju za celou dekádu od debutu. A že je to kronika tlustá a těsnopisem malovaná. Dá se vůbec z té kartotéky OST k neexistujícím fiktivním bijákům vytasit favorit?

Naposledy v Kabinetu Múz protančil stárnoucí Banán krok-sun-krok circlepitem, jako by se nechumelilo, dneska řídí MHD v moravské zlaté lodi lední medvědi. Starci málem zůstanou sedět v autě, protože na místě čekají přesně tři lístky a ani jeden navíc. Jasně, mají tu Flédu i Sono a jasně, přesunout koncert do větších prostor by znásobilo návštěvnost, jenže… Tady velí Šulini a pivo vaří Bro, tady se kafe leje po litrech a žádnou korespondenci o tom, kdo je větší čurák a kdo má menší péro, si veřejně nepřečteme. Tady jsme doma. Ivan šéfuje merch za dva, opodál posedávají místní i skoromístní a kouří se venku. Před klubem potkávám Briana a objímám ho na vícero způsobů. ‘I’m more charming with a coffee.’ Stává se mi to často. Já vím, že si o to koleduju, neustále v předklonu, ale tohle je snad naposledy, co jsem se zamiloval do chlapa.

Svrbění mi nedalo - googlím Helen Money. Neposlechl jsem vepsané pravidlo a udělal tu pičovinu. Živáky na Youtube jsou ošidná věc. „A Russian Circles mají čuch na předkapely.“ Posledně to byli Helms Alee a taky vládly ženy, byť od prvního pohledu na pódium je jasné, že bez Bena Verellena by těžko spousta našich milých ztloustla tak, aby i námraza na činelu roztála. Helen na to jde odjinud, ale stejným směrem. Chtěl bych tam být. První koncert. Poprvé přismýkat cello na kraj pódia. Rozklepanou rukou s jistotou chirurga naposledy seřídit dřevo, naposledy se napojit. A pak po hlavě do nic netušících, ideálně metlošů. Znalým eponymu naskočí spíš Wovenhand, jakmile si dáma neelegantně opře nástroj o reprák a spustí dvojskladbí Rift/Upsetter, nejtemnější borci strachy prchaj’ pod deku. Nebyl jsem tam, a tak Brno musí stačit, ale strašně si přeju, aby někdo dodržel slovo, aby si aspoň jeden z vás zaprodanců (ještě se dalo dýchat) před vstupem očistil štít a nic nečekal. Dostal by všechno.

O podium už se opírají i Manon meurt, pár paparazzi si fotí oba pedal-snowboardy, ze záznamu se preluduje, za oponou oblíkají kostýmy. Brian si nese panáka a chytá kytaru. Asa není intro, byť bez rytmiky. Naživo, bez smyček. Zatím. Jakmile se do první vrstvy položí Dave a roztáhne křídla, je zle. Tlustý zvuk, jaký naposledy předvedli…? A Verellen Amp v zádech, není se kam hnout, s těžkým riffem padají hlavy a každý záklon hrozí rozbitím čela za sebou, což pokérovaný macho bez trika očividně nepochopil. Jdu si pro nové brýle.

Odminule dostáli slovům a představuje se hlavně letošní deska. Rozloučení s tropy, vygradovaná láska, ale hlavně metal. MËTHÄLL!!! Nejlépe ilustrováno naboostrovaným basovým breakem (break jako zlomit) v 309. Dave a Sully jsou jak srostlí. Dnes večer nekoukám po Sestrách. Konečně slintám pod Brianem.

Častěji mě naserou kazatelské monology, ale tohle podium není pro kulaté trio a mikrofon dost veliký, tím spíš, že během setu zapomínáme rodnou řeč a opět si s Botou utíráme slzy (Afrika). Rád bych podotknul, že lepších kytarových shredderů, co na sebe nepoutají pozornost, než je Mike Sullivan, jsem si zapomněl všimnout. Totální podřízení se hudbě. Skoro jsem si nevšiml, že Geneva zůstala opomenutá…

Od posledně nepotřebuju sezení kvůli bolavým zádům, setrval jsem v pozoru celý zápas. Duel Vorel vs. Mládek dopadl navzdory očekávání porážkou šampiona nedávno se vyklubavším mláďátkem, byť mladší jmenovaný se snad chystal do Lucerny a v Brně chyběl, narozdíl od kolegů skandálistů. Už bych si mohl zvyknout, že tam, kde stojí aspoň jeden Shullin, se slétají trubci ze všech včelínů.

„Už chápu, proč jsou tak dobří.”
„?”
„... protože jsou nejlepší.”

Nemám dalších otázek.

Info

Russian Circles (us) + Helen Money (us)
9. 11. 2016 Kabinet Múz, Brno

foto © Tereza Kunderová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace