Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #6 Australský jet leg #1

Šejkr #6 Australský jet leg #1

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 11.02.2015

Mělo (by) to být o cenách. Nebude. Přesto, nebo možná právě proto, že se jich minulý týden rozdalo tolik. Vinyla pro dva, co nejsou Kalle, Grammy pro Beyoncé a Apollo pro legraci. Všechny estrády stejně končí nad ránem v baru, pro někoho život začíná právě tam. Bez cen a chytrých řečí, na zdraví, tyhle drinky jsou poslední.

Cash Savage nikdy žádnou cenu nedostane, zato mi se svými The Last Drinks a albem Hypnotiser připomněla, co je důležité. Několikahodinový youtube zásek, který opakovaný poslech alba způsobil, dal tomuto Šejkru úplně jinou cenu, než měl mít původně. V Austrálii by se nějakému nafintěnému koktejlu vysmáli, pivo se tam pije po džbánech a kvalita se řeší pozdě odpoledne při kocovině.


Od zpěvačky se jménem Cash Savage těžko můžeme čekat něco jiného, neteř Conwaye Savage, klavíristy Nicka Cavea (jasně, překvapení) si z toho vůbec nic nedělá. Hraní je zábava, stejně jako pití, ve volných chvílích trénuje fotbalový mužský tým! To je holka, ty vole.


So many Australians… Chet Faker loni v rozhovoru právě tohle uvedl jako důvod, proč se do Berlína nestěhovat. Znám hodně lidí, kteří tam právě kvůli tomu chtěli/chtějí bydlet. Jindra před dvaceti lety nesl přes celé město kazetu Rán těla, aby ji hodil do schránky domu, o kterém mu někdo řekl, že tam bydlí Mick Harvey. Dneska se tomu smějeme, ale tehdy to byla vážná věc. Ne snad že by se Mick někdy ozval.


HTRK se na novém EP Body Lotion vrátili v čase. Všechny tři skladby pocházejí ze sessions k alb Work (Work Work), na kterých se ještě podílel předčasně zesnulý Sean Stewart. Čistá krása, Austrálie trochu jinak, ale pořád hodně blízko u srdce. Stejně jako The Kill Devil Hills, na které před pár lety do Rubínu přišlo patnáct lidí a nám to bylo úplně jedno, protože ta kapela hrála jako by ten večer měla umřít.


Brendon a jeho boys na letošek chystají konečně nové album, trvalo jim to dlouhých šest let. Pak konečně zase přijedeme, sliboval v posledním emailu. Beru tě za slovo, píšu mu již poněkolikáté, těším se na ně na všechny. Nerad bych se spletl, ale New War už se nejspíš nikdy nedočkáme, poslední post z června loňského roku hovoří jasně. Veliká škoda, tam bylo slušně nakročeno.


Debut Total Control se mi před pár lety pokoušel prodat Míra Pátý v Rekomandu: “Michale, jestli zrovna ty odejdeš bez týhle desky, tak to budu brát jako osobní neúspěch.” Zklamal jsem ho, dneska mi je to líto. O novince Typical System jste si mohli přečíst loni ve Full Moonu, pořád je to síla jako hrom.


Končíme, jdu kupovat letenky. Australský speciál číslo jedna odlétá, divil bych se, kdyby se ten jet leg neozval brzy znovu. S Cash Savage už se domlouváme na pivu v Ostravě, už jen slyšet ten přízvuk má svojí cenu.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace