Články / Recenze

Světlo nevidět (Dead Letters)

Světlo nevidět (Dead Letters)

Honza Štelcík | Články / Recenze | 24.08.2017

Elvis: "Co budeš dělat, když Anyway končí?" Bohouš: "Koupíš si bicí a založíme duo." Elvis se podívá očima úzkejma jak dvě žiletky a řekne: "Tak jo."

Jestli je tahle historka ze zimy roku 2011 alespoň trochu pravdivá (a neni důvod jí nevěřit), tak je moc hezký, že alespoň v hudbě zůstala špetka spontánnosti. Bez předchozího sčotu pro a proti a racionálního uvažování. Je to jenom rokenrol. A zároveň je to všechno, co máme. A neni to zrovna málo.


Druhý desky jsou zpravidla mnohem lepší než první. Jsou vyjasněný, nejsou v nich žádný schovávačky. A maj názor. Schovávačky rozhodně nebyly ani na první desce Dead Letters z roku 2013. Druhý album See the Light může z dálky vypadat jako klon Use Your Illusion II, jen bez přehnaný pompéznosti. Zpátky k opravdovýmu rokenrolu. Návrat na zem. Jseš underground? Nebo tě jenom nikdo nezná? A neni to jedno? Děláme jen to, co nás baví.

Dva kluci ve středních letech, co chtějí pobavit sebe a zároveň chtějí popustit uzdu vnitřním démonům. Kytara, foukačka a bicí s tamburínou. Co chceš víc? Občas Bohouš útočí na nejnižší pudy kytarovym riffem hodným Anguse Younga, a to je potřeba ustát. Jinak pohoda, rovně natřískaný bicí jsou to nejlepší, co jsem za poslední dobu slyšel z garážový produkce. Dead Letters začali hrát v době, kdy jsem objevil dua jako makedonský SIZ nebo izraelskou Caruselu a z tohoto triptychu jsou Dead Letters jednoznačně nejsyrovější a tedy srdci nejbližší.


Syrovost je tu devízou. Opustila mě, a přitom stále hledáme, co zlato? Album See the Light je optimální soundtrack ke zbytku vína, rozlitýho na konferenčním stolku. A na dřevotřísce obtisklý kolečka. To nesnášim. Junkie rock do expanze zoufalství. Ten moment, kdy se probudíte na vlastním gauči, a nevíte, čí jste. Kompakt dávno dohrál, víno jste dávno rozlili a prášky vyzobali. A ona je pořád pryč. Nosná linka většiny skladeb. Vztahy a láska jsou generátor pro psaní dobrý muziky.

Slow down slow down baby
You really drive me crazy

Přál bych klukům vinyl. Jinak vemte za kliku a poslouchejte, zábavná deska. Tohle neni Letná, ani náplavka. Jen střed města a Neuberk, Mělník is the reason. A ani to vám nebrání vzít paperback, kostěný brejle, flanelku, ohrnout džíny ve vanskách naboso. Jako na Fluffu. A tam poblíž kostela v triku Elvise Costella... se vyčůrat na kostelní zeď.


Nobody feels me nobody sees me
Nobody fears me nobody kills me

P. S. Zvěsti o posledních koncertech... Bylo to hezký, bylo to vtipný. Moje volání po jejich vystoupení na Silver Rocket Summer vyšlo naprázdno. Ale užil jsem si každej koncert.

Info

Dead Letters - See the Light (Election Records, 2017)
www.bandzone.cz/deadletters

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Jednoduchá každodennost světa (Moře dní)

Veronika Tichá 25.01.2024

Deska je mixem nostalgických stesků i veselí v podobě melancholických balad, bedroom popových lovesongů nebo rychlejších kytarovek.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace