Články / Reporty

Thundercatův virtuózní funk a basová romance

Thundercatův virtuózní funk a basová romance

Zdeněk Němec | Články / Reporty | 18.02.2015

Přicházím, když končí Katarzia. Poloprázdná Jatka a kdo je v sále, kecá. Škoda, páč tuhle slečnu si určitě někdy v budoucnu rád poslechnu. Slušel by jí třeba Jazz Tibet nebo Potrvá. No, dnes večer se jede přesně podle jízdního řádu Red Bullu. Koho tady máme dál?

„Hudební koncept“ Olivera Thomase Johnsona hraje ve třech. Při poslechu aktuální desky Joined Ends okamžitě naskakuje označení nu-jazz a koncertní vystoupení to jen potvrzuje. Dorian Concept přesně naplňuje klasickej model elektronika + klávesy, basa (v tomhle případě midibasa) a živé bicí. Jasně, díky bubeníkovi je Oliverova hudba živější a nezní to špatně, ale v rozjetějších pasážích se dostáváme někam k Jagga Jazzist a milionkrát řečenej vtip přestává být vtipem. V Note! (krásný infonoviny od Red Bull Music Academy) se pak dočtu, že Dorian Concept spolupracovali se Cinematic Orchestra a ty mi připomínali taky. Muzika v základu dobrá, ale hudební vzory a vlivy moc okaté.

Lidí na Jatkách přibylo, ukazuje se obrovská výhoda rozlehlého prostoru. Kuřáci postávají na zápraží, hlouček lidí odevzdává svršky do šatny a nemálo debatujících skupinek postává na dohled od galerijních instalací. Zbytek jatečních návštěvníků se mačká na baru. A bar je taky jediné místo, kde dochází k tlačenici. No stress, s tím se počítá.

Thundercat místy zní jako FlyLo s šestistrunnou baskytarou a medově soulovým hlasem. Na rozdíl od Dorian Concept se jedná o podobnost jen v náznacích. Samože to občas je popina, jako když trio dává hit Oh Sheit It's X a celým sálem se do nekonečna nese I Just Wanna Party, ale lidi to baví. Stephen Bruner, Ronald Bruner a Dennis Hamm navíc makaj jako o život a studiová tvorba dostává nový tvar. Hbité prsty běhají přes pražce, po klaviatuře a bubeník mydlí škopky jako ďas. Kočky jsou přece dravci a „hromkočky“ evidentně taky. Virtuózní funk a občas basová romance.

Páteční část pražské edice Red Bull Music Academy se vydařila. Zvuk mohl být vymazlenější, ale celkovej dojem neurazil. Pařbychtiví dobrodruzi vydrželi do rána a komu to nestačilo, měl před sebou sobotní nášup v MeetFactory. A pokud jde o Jatka78, nechť se jim do budoucna daří a nakopnou prostory k pravidelné otvíračce s bohatým programem!

Info

Thundercat (usa)
13. 2. 2015 Jatka78, Praha

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Róisín Murphy: elegancia a veľa vtipu

Michal Mikuláš 20.03.2024

Vstupenky na nenapodobiteľnú írsku disco queen boli v nedeľu popoludní už nedostupné. No wonder...

7 okamžiků South by Southwest 2024

David Čajčík 20.03.2024

Unikátní zážitek, kdy je možné vidět jedny z největších jmen amerického kreativního či tech průmyslu, hollywoodské hvězdy vedle stovek a stovek zcela neznámých hudebních projektů.

Někdy to vazbí, někdy vázne (Idles)

Michal Smrčina 17.03.2024

Nadšení bylo všudypřítomné, k hale přijelo pár autobusů zapálených výprav. Možná nevěděli, co SaSaZu znamená, možná jim to bylo jedno.

Ze dna spirály (hackedepicciotto)

Kryštof Kočtář 15.03.2024

Po zvukové stránce v něm – obdobně jako rovněž dvojice Dead Can Dance – namíchalo koktejl ze surovin z celého světa, avšak rozhodli se jej vypít v berlínském techno klubu.

Zapleteni v sítích filmu (FAMUFEST)

Tomáš Jančík 13.03.2024

Zpoza rohu ulice slyším šum, z dálky vidím ve tmě modře svítící neon a pod ním nespočet hloučků převážně studentů. Co bylo dál?

Harfa, která si vše pamatuje (Mary Lattimore)

Julia Pátá 12.03.2024

Každá další píseň se vznáší mezi klidně usazeným publikem, proplouvá kolejemi a mizí společně s vlaky jednou za čas projíždějícími kolem pražské MeetFactory.

Extatická geometrie s Meshuggah

Jan Starý 11.03.2024

Někdo poslouchal v nábožném vytržení, někdo mával vlasy do – některého – rytmu, nadšení ale působilo celkem univerzálně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace