Články / Rozhovory

Ti divní. Deafheaven.

Ti divní. Deafheaven.

David Čajčík | Články / Rozhovory | 27.04.2017

Růžová a černá v synergii. Black, thrash, shoegaze, screamo. Deafheaven nastavili svým prvním LP Roads to Judah laťku vysoko a pak už ji jen zvyšovali. Sunbather jakožto deska, která definitivně etablovala blackgaze na žánrovou mapu, New Bermuda, která ho posunula zase někam dál. Příští pondělí v Praze přehrají Deafheaven poprvé materiál právě z ní a jako vždy a všude půjde o show, na kterou se nezapomíná. Z napěchované Sedmičky před třemi lety na půlkruh Music Baru. Zpěvák George Clarke nám před koncertem sdělil své pocity z Roadburnu, taky to, co máme čekat v Praze, ale i dojmy z cen Grammy.

Jaké to bylo na Roadburn festivalu? Má reputaci jednoho z nejlepších festivalů na světě.
Bylo to neskutečný, hráli jsme tam poprvé, což je pocta. Všichni byli milí, pohostinní, mají tam super personál i atmosféru a hned bych jel zpátky. Když vezmeme v potaz náš žánr hudby a lidi, co považujeme za přátele, tak je to opravdu jedna z nejdůležitějších akcí, co probíhá. Rozhodně v rámci festivalů.

Stihl jsi i nějaké koncerty?
Jo, něco jsem viděl, ale upřímně jsem dost potkával kámoše a hodně času jsem strávil jen tím. Viděl jsem Coven a pár dalších, ale většinu festivalu jsem se bavil s lidma, které normálně nemám šanci vidět. Všichni tam jsou.

Hráli jste na významných festivalech včetně Coachelly, Pitchfork Music Festivalu a mnoha dalších, takže můžete srovnávat. Jaké jsou tvoje nejoblíbenější?
Na těch větších festivalech jsme většinou ti divní. (smích) Mám hodně rád Øya Festival v Norsku, Governors Ball v NYC, Way Out West ve Švédsku. Ty jsou parádní a s pozitivní atmosférou.

Říkáš divní, což je určitě pravda. Máš rád tuhle roli?
Pokud jsi jako jeden z mála tvrdých interpretů na indie festivalu, tak by se mohlo zdát, že to bude nepřátelské, ale pro nás to bylo naopak. Lidi ocenili anomálii, tedy nás! Vyčníváme a ostatní interpreti jsou překvapení a zajímají se o to, co hrajeme.

Co máme čekat od pražského koncertu?
Songy na novou desku nemáme ještě hotové, jsou to jen nápady, ale tenhle rok to určitě začneme dávat dohromady a ten další snad i vydáme. Takže nové songy ne, ale bude to dlouhý set předělený coverem Mogwai.


Kde vlastně všichni žijete?
Bicák Daniel a kytarista Shiv v Bay Area, já s Kerrym v Los Angeles a basák Chris v Bostonu. Občas přiletí, ale není tak důležité mít ho na západním pobřeží, potřebujeme ho zejména na tour. My čtyři žijeme poblíž, takže je to v pohodě.

Tipuju, že Youth Code, kteří vám předskakují na současném turné, jste potkali v LA…
Přesně tak, jsme přátelé už dlouho, čekali jsme na příležitost společně si zahrát a Roadburn nás dal dohromady. Je super jezdit s kamarády.

Na rozdíl od mnoha, možná většiny metalových kapel vašeho ražení a velikosti se zdáte být na Deafheaven soustředění, jen velmi málo odbíháte k dalším projektům...
Deafheaven je cíl, naše hlavní práce a všechno ostatní jde tak nějak bokem. Máme ale i další projekty, například Chris hraje v Summoner a Doomriders.

Sledujete vaše „domácí“ ceny Grammy? Tenhle rok se v metalové kategorii objevily i opodstatněná jména jako Gojira nebo Baroness.
Nemyslím, že jsou pro metal nějak relevantní. Jsou to jedny z nejvyčpělejších a nejhůř vedených cen vůbec. Ale být nominován, tak bych asi přišel. Jak říkáš, máme nějaké přátele, kteří byli nominovaní, a vypadá to, že jim to v určitém ohledu prospělo. Vždycky, když je agresivní hudba v mainstreamových médiích, je to úspěch, protože umělci z našich řad často nedostávají uznání za spoustu tvrdé práce. A Baroness a Gojira jsou jedni z nich.

Myslíš, že je reálné, že jednou budete nominovaní vy?
Ne.

Info

k.y.e.o. shows, Two Shovels a Lucerna Music Bar uvádějí:
Deafheaven (us)
Support: Youth Code (us)
1. 5. 2017 20:00
Lucerna Music Bar, Praha

www.facebook.com/events/215455548900922
www.facebook.com/lucernamusicbar
www.facebook.com/deafheaven

foto © Andrea Petrovičová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace