Články / Seriály / / Turban

Turban #21: Přátelské beaty Friends of Friends a Wedidit

Turban #21: Přátelské beaty Friends of Friends a Wedidit

Honza Bárta | Články / Seriály / / Turban | 22.01.2013

Jedenadvacátý Turban se vypravil do Kalifornie za kamarádskými kolektivy Wedidit a Friends of Friends, které sdružují pestrou řádku laptopových producentů a beat-nerdů. Wedidit razí s nadsázkou motto „Professionally Unprofessional since 1990“ a hravá nevázanost a komunitní hiphopový duch vydržel partě kolem Shlohma, Groundislavy, JonWaynea, RL Grime, Salvy a dalších až do dneška, kdy už mají všichni status bezmála beatmakerských ikon.

Shlohmo se poslední dobou věnuje především remixové tvorbě, ovšem jeho vlastní, charakteristicky „šlomovitá“ produkce tím netratí, jak dokazuje první skoro sedmiminutový track Later z chystaného EPčka Laid Out. Groundislava se vloni blýskl albem Feel Me, na kterém procítěně kloubí syntetické aphexovské aluze s videoherní nostalgií a zemitými 808 beaty – a spolu se Shlohmem tvoří snad nejpopulárnější beatmakerské „bros duo“ na východ od Pacifiku.

RL Grime se Salvou mají na svědomí jeden z největších klubových bangerů loňského roku v podobě remixu tracku Mercy od Kanyeho Westa – remixerská vesta jim je však opět příliš těsná, a oba dva se tak realizují na vlastním beatovém poli. RL Grime již delší dobu po svém koketuje s trap-rapovým syžetem a Salva se od barokní beatomalby desky Complex Housing posunul do pravidelněji těkajících vod hybridního houseu.

Friends of Friends aktuálně vydali volně ke stažení kompilaci Show Me the Future plnou čerstvých tunes od nejnovějších labelových akvizic i spřízněných tvůrců, mezi kterými nechybí ani beatový vojín Ryan Hemsworth. Ten také obstaral nejúdernější track celé selekce – zbytek skladeb z dílny jmen jako je Kid Smpl, Evenings, Dreams či Octo Octa se nese převážně v duchu zklidněné melancholie a organických beatových koláží, jaké tvoří třeba brainfeederovský kolega Teebs. Beatová budoucnost slunné Kalifornie je zde předestřena v jasných a velmi příjemných konturách – a pokud jste se s Friends of Friends ještě nestačili skamarádit, Turban srdečně doporučuje, ať to co nejdřív napravíte.

Playlist Turban 19. 1. 2013
Shlohmo – Later (Friends of Friends, 2013)
Groundislava – A Grass Day (Tall Corn Music, 2011)
Evenings – Stays (Friends of Friends, 2013)
Dreams – IN2U (Friends of Friends, 2013)
Kid Smpl – Snowscape (Friends of Friends, 2013)
Octo Octa – Smooth West (Friends of Friends, 2013)
Ryan Hemsworth – An Overture Might Help Me Stop Thinking about You (Friends of Friends, 2013)
RL Grime – Art Money (Wedidit, 2012)
Salva – Baroque (Friends of Friends, 2011)
Shlohmo – wen uuu (Salva remix) (Friends of Friends, 2012)
Groundislava – Bottle Service (ft. Shlohmo) (Friends of Friends, 2012)
Groundislava – After Hours (Friends of Friends, 2012)

Info

Přehraj si svůj oblíbený pořad:
www.rozhlas.cz/radiowave/jukebox

Máme rádi Radio Wave, posloucháme, jak dělají vlny.
www.rozhlas.cz/radiowave/porady/_zprava/1103415
www.rozhlas.cz/radiowave/portal

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Turban uvádí: 14 tráčků roku 2014

Honza Bárta 21.01.2015

Pořad Turban sestavuje již tradičně svůj vlastní seznam těch nejrelevantnějších, nejvýlučnějších a nejoblíbenějších tráčků za rok 2014.

Lil Mystic: Chtěl jsem dělat něco veselejšího

Honza Bárta 19.01.2015

Lil Mystic pochází z Itálie, ale jeho hudební alter ego ve skutečnosti sídlí v Japonsku. Jeho hudba je zhmotněním japonského termínu „kawaii“.

Turban uvádí: XMASMIX, FLEXYlvestr a Šťastný Nový Fok!

Honza Bárta 07.01.2015

Stýská se vám po Vánocích? Chybí vám beatové koledy i nadílka čerstvých tráčků pod stromečkem? A klubové betlémy mají už zase zavřeno?

Turban a Domácí Crew 15: MxLxP

Honza Bárta 12.12.2014

Domácí Crew navštívil druhý člen „rozdropeného“ kolektivu Thrillcrumbs – po glitchovém gaunerovi Gruzovi se dostavil jeho „bratr v tracku“ Martin Luther Pimp aka MxLxP.

Turban a Tielsie

Honza Bárta 02.12.2014

Před tuzemským debutovým vystoupením se v Turbanu virtuálně zastavil jeden z nejvýraznějších zástupců tolik diskutovaného labelu PC Music.

Miami Mais: Má hudební dieta je pěkně chaotická

Honza Bárta 26.11.2014

Producent Miami Mais pochází ve skutečnosti z Itálie a patří k největším Turbaním objevům roku 2014. „Bbeatová dieta“ jen tak neskončí, poslouchejte exkluzivní set.

Turban a Domácí Crew 14: DSCDRMR

Honza Bárta 12.11.2014

Záleží na mejdanu, když je večírek víc o bassu a zlomenym groovu, tak mě baví, když má ten trek nějakej delší najezd a pak začne foukat basa, říká DSCDRMR.

Turban a Domácí Crew 13: SBSTRD

Honza Bárta 28.10.2014

Zatím posledním dárcem Domácí Crwe je tuzemský DJ světových kvalit SBSTRD z kolektivu Drumy i Nedrumy. Teklife vyznávající SBSTRD se vedle hraní po klubech...

Donky Pitch: Nikdy jsme si nemysleli, že to dotáhneme tak daleko

Honza Bárta 15.10.2014

Ostrovní label Donky Pitch se řadí k těm nejzajímavějším podnikům (nejen) v současném klubovém ekosystému. Rozhovor k pátým narozeninám, Turban.

Turban a Domácí Crew 12: Murder Bear Doug

Honza Bárta 08.10.2014

Pod vražedným medvědím pseudonymem Murder Bear Doug se už více než půl roku ukrývá Tomáš Havlen - talentovaný producent, šikovný zvukař, schopný DJ a také polovina projektu post-hudba.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace