Články / Reporty

Tyler The Creator a nekorektní show

Tyler The Creator a nekorektní show

Jakub Béreš | Články / Reporty | 10.07.2016

Pětadvacetiletý kalifornský rapper Tyler Gregory Okonma toho za svoji kariéru stihl opravdu mnoho. Od ceny MTV pro nové umělce v roce 2011 se odrazil k alternativnějšímu hip hopu, přesto si ho před pár lety vybral Eminem na tour. Spolu s Earlem Sweatshirtem stál u zrodu kolektivu Odd Future, který se mimo hiphopovou produkci proslavil i módními kolekcemi, ale především specifickým a mnohdy drsně nevybíravým humorem. Jak je v hip hopu běžné, Tyler stihl pourážet spoustu jiných osobností a za své agresivní texty mu byl odepřen vstup do Austrálie a Velké Británie.

Nekorektně odstartovala i pražská show, když rapper vběhl na stage a po krátkém přivítání začal počítat lidi s černou kůží. Z jednociferného výsledku sice nebyl příliš nadšený, přesto neměl problém odstartovat zběsilou hodinovou jízdu plnou moshpitů a stage divingu. Sál otevíral patnáctiminutový set jeho spolupracovníka dje Taca, během kterého se z ničeho nic na stagi objevila i hlavní hvězda. Už během jeho setu crowd zdivočel, jen škoda, že dav nebyl příliš ohleduplný a nedbal na zákaz kouření, který si vyžádal Tyler kvůli zdravotním problémům. Stejně tak nebyl nápomocný k lidem, kteří upadli na zem, nebo k těm, kteří se rozhodli skákat z pódia.

Dlouhé pauzy mezi skladbami byly k užitku, aby publikum nabralo novou sílu, a že to zejména v druhé půli koncertu potřebovalo. Během těchto chvilek Tyler komunikoval s fanoušky, kteří se mu odměnili několika dary. Největší pozornost upoutala zelená zástěra z kavárenského řetězce, ve kterém Tyler v minulosti údajně pracoval. Parťákem během show mu byl kromě dje Taca další kolega z gangu rapper Jasper, který byl i terčem několika zákeřných vtípků, jimž se nevyhnuli ani ti pódiem. Skvěle sehraný tandem.

Tyler the Creator zvládal roli baviče i drsného rappera s lehkostí. Přirozeně působila i citlivější poloha, která vyplouvala na povrch v písních She nebo ve „slunečnicové“ Fucking Young z loňské desky Cherry Bomb. Setlist pak tvořil vyvážený průřez tvorbou. Ve výsledku bylo celkem jedno, jestli hraje singly, nebo méně provařené kousky, několik měsíců vyprodaný Lucerna Music Bar nadšeně kvitoval obé. Dokonce zazněl i největší hit Yonkers, který už jeho autorovi prý leze krkem. Krkem mu ale rozhodně nelezla Praha, když se sám pozastavil nad tím, že se jí tak dlouho vyhýbal. Načež přislíbil brzký návrat. Snad s ním tentokrát nebude tak dlouhou otálet.

Info

Tyler the Creator (us) + Jasper (us) + Taco (us) 6. 7. 2016 Lucerna Music Bar, Praha

foto © Filip Kůstka

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace