Články / Sloupky/Blogy

Veni Vidi Video #7: Radiohead na plátně

Veni Vidi Video #7: Radiohead na plátně

Shaqualyck | Články / Sloupky/Blogy | 27.06.2016

Za více než dvě dekády na scéně stihla adorovaná ostrovní pětice nashromáždit bezpočet ocenění i miliony nektritických příznivců. Letos na sebe právem strhla pozornost skrze devátou studiovku A Moon Shaped Pool, které je zasvěceno letní dvojčíslo Full Moonu. Není pochyb, že parta okolo Thoma Yorka náleží mezi nejikoničtější zástupce avantgardní alternativy. Kompromisům se odjakživa vyhýbali jako čert kříži a s žánry nakládali, jak se jim zrovna zachtělo. Níže uvedený přehled pak mapuje mimořádně úspěšnou symbiózu hudby Radiohead s vizuálním cítěním vybraných režisérů. Je libo strhující pointu? Napětí? Metahumor? Nebo snad surreálnou animaci? Víceúrovňové zážitky povoleny.

Just
Kdo se moc ptá, moc se dozví. Kapela v patře, ležící chlap na chodníku a dav zvědavých čumilů, kteří si nedají pokoj. Jamieho Thravese (mj. Scientist od Coldplay) si Radiohead vyhlédli po té, co jim učarovala sbírka jeho experimentálních kraťasů. Začínající talent se za vloženou důvěru odvděčil zneklidňujícícm a v neposlední řadě mistrně vygradovaným příběhem, jehož šokantní závěr je dodnes oblíbeným námětem vášnivých diskuzí.



There There
Šmírování zvířátek se nevyplácí, nemluvě o přivlastňování cizí garderoby aneb Jak se do lesa volá, tak se z lesa utíká… Coby inspirace pro stop-motion videoklip k prvnímu singlu z desky Hail to the Thief posloužil britský televizní seriál pro děti Bagpuss, jehož autora Olivera Posgatea si York vysnil pro režii. Ten však s ohledem na svůj věk odmítl, pročež padla volba na zkušeného Chrise Hopewella (mj. videa pro Franz Ferdinand nebo The Killers). O tom, že lépe kapela vybrat nemohla, svědčí sugestivní loutková bajka evokující (i přes značně děsuplné vyznění) animovaný celovečerák Fantastický pan Lišák od Wese Andersona.



Daydreaming
Kdo by neznal svérázný svět Paula Thomase Andersona, jeho snímky Magnolia či Hříšné Boogie se dávno staly klasikou. K těm posledním (Mistr, Až na krev, Skrytá vada) složil hudbu inovativní tahoun Radiohead – kytarista Jonny Greenwood. Za věrné služby se pak uznávaný režisér svému skladateli odvděčil civilním „cestopisem“ o bezútěšnosti věčného hledání.



Karma Police
Zatímco celovečeráky Jonathana Glazera přílišného věhlasu nedošly, na poli reklamy (Nike, Volkswagen) a videoklipů (Virtual Insanity od Jamiroquai, Rabbit in Your Headlights od UNKLE) patří nadaný Londýňan již řadu let mezi respektované tvůrce. Jedním z jeho nejnápaditějších počinů dodnes zůstává mrazivý příběh nešťastníka pronásledovaného (skoro)anonymním zlem v podobě Chrysleru New Yorker ročník 1976. V hlavních rolích Thom Yorke, ponurá noční silnice a o život běžící Lajos Kovács, který asi leckomu utkvěl v paměti coby strojvůdce Béla z Revizorů - kultovního filmového „undergroundu“ Nimróda Antala z kulis budapešťského metra.



Paranoid Android
I přes úspěch zpomaleného Glazerova leporela k baladě Street Spirit (Fade Out) Radiohead další černobílou náladovku rázně odmítli. Klip k prvnímu singlu z desky OK Computer proto svěřili do šikovných švédských rukou Magnuse Carlssona, autora kresleného (a v našich končinách prakticky neznámého) seriálu Robin. Výsledkem jeho snažení se stalo animované bizárium konfrontující mladistvého protagonistu s anděly v helikoptérách i skvadrou mořských pannen, jejichž nahá ňadra MTV k nelibosti kapely před lety nemilosrdně zcenzurovala. Přesto (anebo právě proto) se šílené video stalo hitem nominovaným na řadu prestižních ocenění. Mimochodem, ve scéně s rozdováděným štamgastem, jemuž z boku vystřeluje druhá hlava, se v rolích nezúčastněných pozorovatelů zjevují i samotní Yorkovi kumpáni.



Go To Sleep
Coby grafik, designér a vyznavač počítačové animace popustil Alex Rutterford roku 2003 uzdu své fantazii a pro rozjímavý pomaláč z desky Hail to the Thief stvořil podmanivé urbanistické CGI univerzum s rudou růží a metamorfující architekturou. Pro úplnost se sluší dodat, že Nolanova sci-fi Inception vstoupila do kin o sedm let později.



Knives Out
Třetí, melancholií prosycený singl z alba Amnesiac doprovodila do světa roztěkaná surreálná koláž slepená známým hračičkou Michelem Gondrym. Točilo se na jeden záběr a v dadaistických souvislostech se před kamerou vystřídaly vlaky, nemocnice i kuriózní rekvizity (včetně obřího srdečního svalu). Svým provedením připomíná romantická fantasmagorie režisérův pozdější majstrštyk Věčný svit neposkvrněné mysli. Milovníci bulvárních detailů pak v Yorkově sparingpartnerce jistě rozpoznají francouzskou herečku Emmu de Caunes, choť výtvarníka Jamieho Hewletta, který je coby spoluautor podepsán pod virtuální skupinou Gorillaz.



No Surprises
Fotograf a filmař Grant Gee na sebe upozornil především dokumentem Meeting People Is Easy, jehož středobodem byli právě Radiohead, resp. humbuk okolo desky OK Computer. S oblíbenou sestavou měl nicméně zručný tvůrce co do činění už dřív, a sice při práci na jednom z nejdivnějších klipů všech dob. Statická kamera, pár světýlek a detail Yorkovy hlavy v akváriu, jehož pozvolné naplňování se po první sloce stává až fyzicky nepříjemným. Nápad na medaili. Nebo na svěrací kazajku.



Burn The Witch
Druhá zakázka pro šikulu Chrise Hopewella a opět trefa do černého. Tentokrát to odnesly figurky z dětského pořadu Camberwick Green, které všehoschopný provokatér obsadil do svérázného loutkového remaku dnes již klasického britského hororu The Wicker Man z roku 1973. Už tak slušný rozruch vířící okolo deváté řadovky Radiohead následně ještě přiživili příbuzní Gordona Murraye, autora výše zmíněného seriálu pro nejmenší, když tvůrce roztodivného klipu obvinili z pošpinění dobrého jména a parazitování na pověsti. Ať už celá kauza skončí před soudem nebo „jen“ na stránkách senzacechtivých tiskovin, jisté je, že kouzelnější (a hlavně trefnější) video jsme tu dlouho neměli.

Info

Dodatek k letnímu dvojčíslu číslu magazínu Full Moon, kde najdete mimo jiné recenzi na nové album Radiohead.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace