Články / Reporty

Waka Flocka Flame – rapper, nebo zvíře?

Waka Flocka Flame – rapper, nebo zvíře?

Jakub Šíma | Články / Reporty | 24.03.2018

Jméno Waka Flocka Flame patří ke stálicím atlantské rapové scény. V kolonce rodného města má sice napsaný New York, ale spíše než rapovým tradicemi východního pobřeží je odkojený jižanskou divokostí, nespoutaností a chutí se dobře bavit. Dveře do světa mu pootevřel vřelý vztah s místní legendou Guccim Manem, jemuž dělala manažerku Flockova matka, a cenné kontakty tak měl na dosah ruky. Ty využil při tvorbě debutového alba Flockaveli, jímž se etabloval na scéně díky energickému projevu, hitovému potenciálu a beatům, které neoplývaly promyšlenými detaily, ale zvukovou masivností a bombastičností. Na druhou stranu odysea spojená s deskou Flockaveli 2 je o poznání méně veselý příběh. První verze vzala za své společně s rozbitým pevným diskem a další dvě shořely v bitvě s pohlaváry hudebních vydavatelství. Čtvrtá verze měla už několik oznámených termínů, poslední před aktuální tour, na níž měl dle původních plánu Waka Flocka Flame desku představit. Bohužel vydání ani tentokrát neklaplo. Nicméně vzhledem k takřka nekonečné zásobě mixtapů koncert nedostatkem materiálu rozhodně netrpěl.

Hrubozrnná energie. Hypeman se na pódium přiřítil jako neřízená střela pouze krátkého doletu, ale s o to ničivějšími následky. Jméno jsem bohužel nezaznamenal a pravděpodobně se jej už nikdy nedozvím, ale nakonec to byl on, kdo byl hlavní postavou večera. Upřímně - Waka Flocka Flame nikdy nevynikal rapovými schopnostmi, důležitá je u něj energie, hitový potenciál beatů a majestátní, hustě potetované tělo doplněné dlouhými dredy. Hypemanův zvířecky nepřítomný výraz už z dálky přetékal nezkrotitelnou energií a ještě než se na pódiu ukázal sám Waka Flocka Flame, skoky z pódia testoval hustotu davu. Během koncertu spontánně obracel do hrdla lahve s alkoholem přicházející z publika, lezl na parapet u sloupu pod balkonem, odkud nějakou chvíli neklidným pohledem kontroloval dění v sále, a při nekončících stage divech se často ocital hlavou dolů.

fotogalerie z koncertu tady

Waka Flocka Flame nezůstával o nic pozadu. Dlouhé dredy divoce vlály v ještě divočejších tanečních kreacích, bez přestání skákal po pódiu, točil rukama, z publika si průběžně půjčoval půllitry piva, které do sebe otáčel, a jen zanedbatelné množství mu pomalu stékalo po hrudi. Podobně to bylo i s trávou, která přes veškeré zákazy intenzivně provoněla celý prostor a pravidelně kolovala i na pódiu. Beaty krotil DJ Whoo Kid, který míchal explozivní koktejl hlavních hitů Waka Flocka Flamea prokládané známými skladbami jiných kolegů, taky několikrát vylezl na DJ pult, z něhož rozdmýchával oheň pod pódiem. Neobvyklá byla hlasitost koncertu, kdy přes masivní beaty nebylo možné slyšet vlastního slova, jen zvukové stěny a neustále cvakání kohoutků.

Všimli jste si, že o hudbě toho zatím moc nepadlo? Ono taky nebylo proč. Po hudební stránce toho ani jeden z vystupujících mnoho nepředvedl, Waka Flocka Flame vždycky odrapoval pár veršů, do rytmu se trefil, ale o intonaci nebo dokonce flow nemůže být řeč. Naštěstí to nevadilo. Pódiová bestialita zcela převálcovala absenci hudebních výkonů a ukázalo se, že místo kudrlinek a precizního stylu je syrová energie pořád tím nejlepším, co dokáže jih spojených států v rapu nabídnout.

Info

Waka Flocka Flame (us) + DJ Whoo Kid (us)
21. 3. 2018 Lucerna Muic Bar, Praha

foto © Romana Kovácsová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace