Články / Recenze

Widowspeak a staro/nové hipsterství

Widowspeak a staro/nové hipsterství

Popluh | Články / Recenze | 10.12.2015

Nedělní koncerty by se měly zakázat. Už normálně by člověk po víkendu potřeboval další, aby si po tom, co má v hlavě/nohou/játrech odpočinul. Co potom v případě, že se má ještě v neděli večer hrabat do MeetFactory a v pondělí brzo ráno vstávat do háku. Program večera sliboval poctivou dávku snění alespoň hudebně, tak vlastně proč ne. Problémem mohlo být, že sny si většinou nepamatuju. Nakonec to ale bylo všechno trochu jinak. A něco si i pamatuju!

Papírově by asi člověk pro Widowspeak nemohl na české hudební scéně najít lepší předkapelu než Kalle. Zasněná hudba, genderově vyvážená dvojice hudebníků. Nakonec to ale férový souboj na pódiu nebyl. Kalle od začátku potvrzovali auru, která se jich v nezávislých kruzích drží, písničkářská tradice zabalená do skvělého hráčského hávu a technických vychytávek. Kalle si prostě vystačí ve dvou a nedostatek rukou a hlasivek vycházející z omezení vyplývajícího z příslušnosti k lidskému druhu dohánějí pomocí techniky. Aniž by to všemožné „smyčkování“ jakkoliv ubližovalo jejich introvertním skladbám. Skvělý zážitek.

Widowspeak jsou v současné době Molly Hamilton a Robert Earl Thomas. Ale už při poslechu jejich posledního alba All Yours muselo být jasné, že jen u dvojice by to na pódiu zůstat nemělo. I když to občas znamená, že člověk skončí na (jinak povedeném) koncertě, kde z repráků burácí kapela a na pódiu stojí řízek s pivem v ruce a čeká, až začne jeho part. To ale nebyl nedělní případ. Widowspeak se představili v kompaktní formaci, kde ženský vokál, rytmickou a sólovou kytaru doplňoval „externí“ basák a bubeník. Celý večer si ale pro sebe kradlo ústřední duo a hlavně Robert Earl Thomas s až šokujícím kytarovým skillem. Šokujícím po poslechu posledního alba, kde kytara není tak výrazná a strhující. Jenže Thomas do toho pral a nejspíš bych byl schopen odpřisáhnout, že předvedl jedno z top 3 kytarových sól, se kterým jsem měl naživo tu čest. A to jsem viděl Bellamyho (Muse) i McCreadyho (Pearl Jam). V momentu, kdy si hodil kytaru za krk a vystřihl jakoby nic další parádu, nezbývalo než smeknout. Molly Hamilton dotvářela celkovou atmosféru skladeb zasněným, zpomaleným vokálem, o který se i během koncertu pečlivě starala kombinací piva a panáku.

Uvolnění mravů bylo na místě, jejich první pražský koncert byl zároveň i posledním v rámci evropského turné. A představit nejen aktuální tvorbu se jim povedlo dokonale. Jestli promotér lákal na sedmdesátkovou psychedelii řízlou folkem, rockem a country do kompaktního soudobého zvuku "nového popu", nemám, co bych k této poněkud obskurní definici dodal. Snad jen, že jsem nevěřil, že Widowspeak tu definici splní do puntíku. Nakonec přesvědčili nejen o tom, že tak zní, ale že tak i vypadají. Jako dokonalý crossover 70s a moderního hipsterství. Už se těším na další neděli, až si k ranní kávě servírované v čase oběda pustím All Yours a budu Stoned.

Info

Widowspeak (usa) + Kalle
6. 12. 2015 MeetFactory, Praha

foto © Bartosz Świerszczek

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace