Články / Offtopic / / Z nádraží

Z opuštěného nádraží: Letní čas

Z opuštěného nádraží: Letní čas

Zdeněk Malinský | Články / Offtopic / / Z nádraží | 29.06.2014

Začíná každoroční smršť festivalů, které se (až na pár výjimek) liší jen názvem, místem konání a cenou vstupenky, ojediněle zahraniční „hvězdou” a o zbytek se postarají mraky tuzemských kapel, z nichž mnohé stihnou za den dvě i tři vystoupení („jsou jich plný fesťáky, hrajou jen za cesťáky”). Hezky o tom píše Karel. Nepotřebujete-li vidět Wohnouty a Polemic každý prázdninový víkend, mám tu větší než velkou kulturní nabídku z trošku jiného kulturního soudku.

Minulý týden jsem jedním dechem přečetl Leander Kahney - Jony Ive Génius stojící za nejlepšími produkty Apple, knížku nejen pro milovníky designu a uživatele Apple produktů. Teď se postupně prokousávám knihami Timothyho Ferrisse - Čtyřhodinový šéfkuchař, Čtyřhodinové tělo, Dallas a Mellissy Hartwig - Jídlo na prvním místě. Žádná beletrie, je to pro zájemce o zdravou stravu (pozor, jí se tam hlavně maso!), kteří aspoň tuší, co vězí za pojmy low carb, paleo, whole30. Michaela Losekoot doporučuje 15 knih, díky kterým na toto léto nezapomenete. Uvidíme, já bych prubnul minimálně Hovězí kostky. Nestačí? Nevyhovuje? Mrkněte k @panKaplan na jeho web BOOK}VY.

Další porce stručně. Petr Ludwig: Konec prokrastinace (prostě se přestaňte flákat), Chris Guillebeu: Startup za pakatel. (začněte podnikat sami na sebe), Jan Folný: Buzíčci (ehm), Franz Kafka: Zámek. Komiksová adaptace dle Jaromíra 99 (Alois Nebel jako zeměměřič?), dále internetové Opráski sčeskí historje, Karel Haloun a Lubomír Martínek: Otrava krve, Ilja Kučera ml.: Takový sníh už nepadá (vzpomínky na otce Ilju Kučeru st., který zasvětil většinu života práci v rozhlase), Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou. Pro mladší nebo ty, co si chtějí připomenout svá mladší léta, je tu komiks S kocourem Vavřincem od jara do zimy a Zlatá kniha komiksů Vl.Tomana (znáte z ABC).

Kam za divadlem? Přehled open air produkcí připravil server i-divadlo.cz. Určitě si nenechám ujít něco letněšejkspírovského, ani Janu Strykovou a Mariku Šoposkou v Hovory o štěstí mezi čtyřma očima na Vyšehradě.

Do letních kin se chodí (většinou) za jiným účelem než za uměním, tak jen tip na Hřebejkovo Zakázané uvolnění. Jako divadelní hra v Rubínu je mnohem lepší, ale počkejte si, až se Stryková vrátí z mateřské.

Do konce října se koná v Národním technickém muzeu výstava Hudba ve spirále o vývoji gramoprůmyslu na našem území v letech 1890 - 2014. V Muzeu hl.m. Prahy na Florenci se kromě Langweilova modelu Prahy (i ve 3D videu) a jiných stálých expozic můžete podívat na výstavu strašidelných příběhů z pražských pověstí (do 29. 6.) nebo na historii povodní v Praze. Národní muzeum má široký záběr, ale nás budou zajímat Peníze (do 15. 7.), Antonín Dvořák a vlaky (muzeum A.D.) a Hudba a politika (národní památník na Vítkově). Muzeum Kampa, kromě stálých sbírek (Kupka, Gutfreund…), nabízí k prohlídce dvě výstavy: malá retrospektiva Josefa Šímy (do 29. 6.) je zaměřena na druhou polovinu jeho tvůrčího života a představí Vladimíra Kopeckého (do IX.) jako malíře a skláře. Kromě toho je z oken muzea krásný pohled na Vltavu i Prahu za všech ročních období a Kampa je hezká sama o sobě. Z nabídky GHMP doporučuji končící Jiří Kovanda proti zbytku světa (do 29. 6.), retrospektivu českého kunstruktivisty Jana Kubíčka (do 10. 8.) a určitě Tim Burton a jeho svět (do 3. 8.).

V Národní galerii lze během prázdnin zajít třeba na výstavy: Vivat musica!, Nečekané dědictví: Šíma, Štyrský, Zrzavý… (do 24. 8.), 90. výročí založení sbírky francouzského umění 19. a 20. století a určitě byste si neměli nechat ujít výstavu Reynek - genius, na kterého jsme měli zapomenout (do 31. 7.).

S dětmi (i bez nich) můžete vyrazit do Muzea Policie ČR. Kromě dopravního hřiště a výstavy k 55. výročí kriminalistického ústavu (do 30. 6.?) je zde k prohlédnutí množství ukradených a vrácených uměleckých děl z církevních objektů a také pár falz. Vše za směšných 30 Kč v krásné lokalitě poblíž Nuselského mostu.

V DOXu bude pomalu končit výstava věnovaná dětské knize (do 7. 7.).

Milovníci architektury můžou do Galerie Jaroslava Fragnera na CZECHSCAPE, představení současné české krajinářské architektury. Doprovodný program tady.

A co mimo Prahu? V Třebívlicích na Litoměřicku znovuotevřeli expozici Ulriky a Goetha, ve Slavkově u Brna napoleonskou expozici, morbidní svědectví v Náchodě - posmrtné masky historických osobností, zámek Holešov hostí výstavu uměleckého spolku Mánes (Švabinský, Toyen, Fila etc.). V Litomyšli na vás čeká neukázněný mystik Josef Váchal, v Olomouci groteskní svět Vladimíra Birguse. V Liberci je galerie nově přestěhována do bývalých městských lázní. Muzeum Hlučínska - stálá expozice věnovaná tomuto specifickému regionu mezi Ostravou a Opavou v hospodářském křídle hlučínského zámku Kdo jsou lidé na Hlučínsku.

Romantici neopomenou navštívit některé z železničních muzeí a možná se i svézt něčím historickým. Nabízí se Lužná u Rakovníka, Zlonice nebo kterékoli jiné - juk sem a juk tam.

Rádi to kolmo? Vyražte na kole po stopách agentů a převaděčů. Pro milovníky serioznějších hudebních akcí přidám link na akce k roku české hudby a tady ještě jeden na akce v Praze. A to je vše. Užijte si léto, ve zdraví ho přežijte a jak říkávaly babičky: chovejte se tak, ať nechováte.

Info

foto © Michal Novák

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

Opuštěné nádraží: karafiáty a samet

Zdeněk Malinský 24.08.2019

Geometrie posvátného prostoru, umění a revoluce v Portugalsku a Československu i výstava pro metalisty Art-Brut-All.

Opuštěné nádraží: pozdrav z chátrajícího hotelu

Zdeněk Malinský 21.07.2019

Nejen kulturou živ je člověk. Potravu pro chuťové pohárky, žaludek, oči, uši i duši najdete na 11. ročníku Čajomírfestu.

Opuštěné nádraží: únorově v březnu

Zdeněk Malinský 16.03.2019

Pozdně únorové vydání věnuje přednosta divadlu. Všechna představení viděl, vše se dá doporučit nebo alespoň vzít do úvahy.

Opuštěné nádraží: fotky, mráz a slevy

Zdeněk Malinský 26.01.2019

Gisèle Freund a Timm Rautert v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici, novoroční slevvy na kulturu a další doporučení.

Opuštěné nádraží: svátky, uhlí a pára

Zdeněk Malinský 23.12.2018

Jeden rychlý pozdrav z momentálně zachumeleného nádraží. V rozhlasu praská, výstavy, divadlo, občas knihy, film, architektura.

Opuštěné nádraží: novoroční výhledy

Zdeněk Malinský 14.01.2018

Přednosta nerekapituluje, rozhlíží se do budoucna. Výstavy, galerie, Vladimír Renčín, Sedmičky Josefa Lady v Tenčícím domě a spoustu dalších...

Opuštěné nádraží: podzimní last minute

Zdeněk Malinský 21.10.2017

Vydejte se ještě asi 150 m opačným směrem na Betlémské náměstí do Galerie Jaroslava Fragnera na výstavu Zaha Hadid Architects: Unbuilt...

Opuštěné nádraží: srpnové toulky

Zdeněk Malinský 19.08.2017

Na Kampě se určitě zajděte podívat na výstavu dámských bot Manolo Blahnika (znáte ze seriálu Sex ve městě) a na Werichovu vilu v sousedství.

Opuštěné nádraží: březnové a divadelní

Zdeněk Malinský 12.03.2017

Počátek veškeré lásky, Karel Kryl a jeho příběh a písničky zpívané v němčině. Tlustý přednosta testuje divadelní tipy na vlastním těle.

Opuštěné nádraží: veskrze novoroční

Zdeněk Malinský 15.01.2017

Po Novém roce se vždy zvýší frekvence reklam na prostředky na hubnutí, proti kouření a vše kolem sport a fitness. Opuštěné nádraží novoročně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace