Články / Offtopic / / Z nádraží

Z opuštěného nádraží: Zvláštní smutky citronových koláčů

Z opuštěného nádraží: Zvláštní smutky citronových koláčů

Zdeněk Malinský | Články / Offtopic / / Z nádraží | 24.10.2013

Konečně vychází v češtině legendární Plochozemě (Edwin A. Abbot), stejně jako Deníky proslulé umělce ulice Keitha Haringa. Doporučení - i zpětně - zaslouží Kmeny, kniha o vizuálním stylu českých subkultur (Vladimír 518, Karel Veselý, Tomáš Souček). Bohumil Doležal - Karel Havlíček: Portrét novináře (Argo). Studie o KHB rozebírá jeho novinářskou činnost, která byla jeho nejsilnější stránkou. Pokračujeme: Aimee Benderová - Zvláštní smutek citronového koláče (nejen pro děti), Michaela Losekoot - Květinostesk a od ní i tip na tři knihy o ženách a ženskosti: Caitlin Moranová - Jak být ženou, Pierre Dukan - Muži to rádi oblé aneb Proč se přirozená krása stala tabu, Sheryl Sanbergerová - Lean in. Opřete se do toho. A nakonec, Knihománie. Od 26.října - 26.listopadu, patnáct nakladatelů, dvaadvacet novinek, dvě stě padesát knihkupců.

Výstavní tipy začneme dvěmi zahraničními: Velázquez a rodina Filipa IV. (Prado, Madrid, do února 2014), Paul Klee retrospektiva (www.tate.org.uk/visit/tate-modern">Tate Modern, Londýn, do 9. března 2014). A co u nás doma? Grafiky Oskara Kokoschky v Konírně paláce Kinských (Staroměstské náměstí, do 4. ledna 2014), výstava Pán much - Rafani v brněnské Wannieck Gallery (do 26. ledna 2014), do 11. listopadu fotografie Tarase Kuščynského Taras 1932-1983 (Křížová chodba Staroměstské radnice, na obrázku). Do 30. března v hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna výstava grafik Vladimíra Boudníka k 45.výročí úmrtí (prostor cechovny a čistých šaten).

Jan Malý: Torzo - retrospektiva, v Leica Gallery do 3. listopadu. Bretaň. Noční Praha 70.let, fenomén trhovců u silnic před přelomem století na autorových fotografiích. Miroslav Šik - švýcarský architekt českého původu (ve světě známější než Kaplický) do 17. listopadu vystavuje v českobudějovickém Domu umění velkoformátové tisky. Retrospektiva Jana Kotíka k vidění ve Veletržním paláci do 23. března. Jaromír Funke - mezi konstrukcí a emocí se jmenuje retrospektivní výstava průkopníka moderní fotografie (do 19. ledna 2014, Místodržitelský palác Moravské galerie v Brně). Nezapomeneme ani na děti: Lipník nad Bečvou, galerie Konírna, 25. října - 5. ledna, Hračky z filmů a pohádek - výstava k 20.výročí místní firmy Noe, která textilní hračky vyrábí. Kuky & co.

Už 30. října končí festival ostravských divadel www.ostravavpraze.eu">Ostrava v Praze. Hudební festival Kytara napříč žánry bude probíhat až do začátku prosince. Třeba vás něco zaujme. A milovníci komiksu určitě neminou KomiksFEST! (Praha, 30. října - 3. listopadu).

Omlouvám se, já to minule přivolal. Kameňák 4, od producenta Kameňáků a Babovřesk, premiéra 10. října. Tak ať si to užije, kdo chce.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Opuštěné nádraží: karafiáty a samet

Zdeněk Malinský 24.08.2019

Geometrie posvátného prostoru, umění a revoluce v Portugalsku a Československu i výstava pro metalisty Art-Brut-All.

Opuštěné nádraží: pozdrav z chátrajícího hotelu

Zdeněk Malinský 21.07.2019

Nejen kulturou živ je člověk. Potravu pro chuťové pohárky, žaludek, oči, uši i duši najdete na 11. ročníku Čajomírfestu.

Opuštěné nádraží: únorově v březnu

Zdeněk Malinský 16.03.2019

Pozdně únorové vydání věnuje přednosta divadlu. Všechna představení viděl, vše se dá doporučit nebo alespoň vzít do úvahy.

Opuštěné nádraží: fotky, mráz a slevy

Zdeněk Malinský 26.01.2019

Gisèle Freund a Timm Rautert v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici, novoroční slevvy na kulturu a další doporučení.

Opuštěné nádraží: svátky, uhlí a pára

Zdeněk Malinský 23.12.2018

Jeden rychlý pozdrav z momentálně zachumeleného nádraží. V rozhlasu praská, výstavy, divadlo, občas knihy, film, architektura.

Opuštěné nádraží: novoroční výhledy

Zdeněk Malinský 14.01.2018

Přednosta nerekapituluje, rozhlíží se do budoucna. Výstavy, galerie, Vladimír Renčín, Sedmičky Josefa Lady v Tenčícím domě a spoustu dalších...

Opuštěné nádraží: podzimní last minute

Zdeněk Malinský 21.10.2017

Vydejte se ještě asi 150 m opačným směrem na Betlémské náměstí do Galerie Jaroslava Fragnera na výstavu Zaha Hadid Architects: Unbuilt...

Opuštěné nádraží: srpnové toulky

Zdeněk Malinský 19.08.2017

Na Kampě se určitě zajděte podívat na výstavu dámských bot Manolo Blahnika (znáte ze seriálu Sex ve městě) a na Werichovu vilu v sousedství.

Opuštěné nádraží: březnové a divadelní

Zdeněk Malinský 12.03.2017

Počátek veškeré lásky, Karel Kryl a jeho příběh a písničky zpívané v němčině. Tlustý přednosta testuje divadelní tipy na vlastním těle.

Opuštěné nádraží: veskrze novoroční

Zdeněk Malinský 15.01.2017

Po Novém roce se vždy zvýší frekvence reklam na prostředky na hubnutí, proti kouření a vše kolem sport a fitness. Opuštěné nádraží novoročně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace