Články / Offtopic / / Z nádraží

Z opuštěného nádraží: Jak Amík plavat mezi Čecha

Z opuštěného nádraží: Jak Amík plavat mezi Čecha

Zdeněk Malinský | Články / Offtopic / / Z nádraží | 05.10.2013

Minule jsem slíbil více mimopražských divadelních tipů. Po konzultaci s Helenou Grégrovou (díky za rady a tip) z webu i-divadlo.cz doporučuji jejich rubriku www.i-divadlo.cz/nas-tip">Náš tip, kde si můžete zvolit vám nejbližší místo nebo žánr (Praha, Brno, Ostrava, regiony, muzikály, alternativní scéna). Nejste-li častými návštěvníky divadel, nahlédněte i do rubriky Užitečné a nezaškodí ani u jednotlivých divadel kouknout na doporučení, na jaká místa si lístky koupit a kam raději ne. Na konec pár tipů na novinky (nebo skoro): Olmerová v Dlouhé, Flashdance (Městské divadlo Brno), nic pro slabé povahy nebude opera Toufar (Kolowrat), Kdyby tisíc klarinetů (Semafor) a Past (Divadlo Komedie).

Knižní tipy na koupení - půjčení - přečtení. Jon Davis - Ryba mimo vodu jak Amík plavat mezi Čecha je třetí knihou Američana žijícího v Praze. Souhrn devíti fejetonů, ve kterých shrnuje dvacet let života v České republice a snaží se vysvětlit, co už pochopil - a co nepochopí nikdy. Dál, Prkýnka na maso jsme uřízli. O počátcích skateboardingu v Čechách od poloviny 70. let. Znáte mj. z reklamy na Rádiu 1. V reprintu vyšla teoretická publikace Zdeňka Pešánka Kinetismus, která předpověděla výtvarné trendy na desítky let dopředu. Adolf Loos - Privátní pohled o geniálním, světově známém architektovi pohledem jeho třetí manželky (Pragma). Jan Poláček - Příběh spalovače mrtvol, dvojportrét Ladislava Fukse k jeho nedožitým 90. narozeninám.

Aplikaci pro iOS (iPhone) a Android s názvem kluBBy průvodce pro koncertech a klubech přináší Budvar společně s Bandzone. Ke stažení iOS a Android.

Vznikl nový výstavní prostor Aero Gallery Karlín v Šaldově. Sídlí v přízemí funkcionalistické budovy s industriální historií (od toho i název). Mikoláš Aleš v Plzni (Masné krámy, do 3. listopadu) představí jeho sgrafita a fresky. Karel Prager - architekt, stavitel, vizionář se jmenuje výstava k jeho nedožitým 90. narozeninám (Veletržní palác, do 5. ledna 2014). Na stejném místě Cena Jindřicha Chaloupeckého: Finále 2013 (do 1. prosince). S pražskou lidovou architekturou se můžete seznámit v Kotěrově centru v Trmalově vile na Praze 10 (pouze do 10. října). Další oslava, tentokrát 50. výročí slaví GHMP - k této příležitosti byla připravena výstava Život Galerie hlavního města Prahy (50). K vidění do 5. dubna 2014 v Domě U Zlatého prstenu.

V zahraničí zkuste prodlouženou výstavu Rona Muecka (Fondation Cartier pour l'art Contemporation Paříž, do 27. října). Komu se líbí nahatý hambatý kucí, nechť zajde na Masculin/Masculin (Orsay Paříž, do 2. února 2014). Pro někoho prudérní, pro někoho šokující, takže asi tak průměr. A erekcí je tam prý málo. Určitě si nenechte ujít soubornou výstavu spoluzakladatele kubismu Georgese Braqua (Grand Palais Paříž, do 6. ledna 2014).

www.strunypodzimu.cz">Struny podzimu letos od 23. září do 6. listopadu a hvězdou asi největší je Wayne Shorter. Připomenu i 18. mezinárodní festival současného umění www.ctyridny.cz/aktualne">4 + 4 dny v pohybu (11. - 19. října 2013), zajímavé hosty má i probíhající festival Musica Holešov 2013.

Začal vysílat nový kanál ČTv Art. Chytáte ho? Sledujete? Libí? Tak mu hned udělíme titul cenzor roku za zrušení pořadu Monoskop, údajně pro nízkou kvalitu... Ovšem prosáklo, že to bylo za přílišnou kritiku tvorby a fungování televize. Další jobovkou je zpráva, že televize Šlágr, vysílající především hardcore dechovky nejtvrdšího kalibru, chystá druhý kanál, rádio a možná i mobilního operátora. A to už je trošku moc. Nebo ne? Troška oznámil, že Babovřesky 3 bude točit příští léto, Kameňák 4 nikoli. Nezoufejte, toho se ujal někdo jiný.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Opuštěné nádraží: karafiáty a samet

Zdeněk Malinský 24.08.2019

Geometrie posvátného prostoru, umění a revoluce v Portugalsku a Československu i výstava pro metalisty Art-Brut-All.

Opuštěné nádraží: pozdrav z chátrajícího hotelu

Zdeněk Malinský 21.07.2019

Nejen kulturou živ je člověk. Potravu pro chuťové pohárky, žaludek, oči, uši i duši najdete na 11. ročníku Čajomírfestu.

Opuštěné nádraží: únorově v březnu

Zdeněk Malinský 16.03.2019

Pozdně únorové vydání věnuje přednosta divadlu. Všechna představení viděl, vše se dá doporučit nebo alespoň vzít do úvahy.

Opuštěné nádraží: fotky, mráz a slevy

Zdeněk Malinský 26.01.2019

Gisèle Freund a Timm Rautert v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici, novoroční slevvy na kulturu a další doporučení.

Opuštěné nádraží: svátky, uhlí a pára

Zdeněk Malinský 23.12.2018

Jeden rychlý pozdrav z momentálně zachumeleného nádraží. V rozhlasu praská, výstavy, divadlo, občas knihy, film, architektura.

Opuštěné nádraží: novoroční výhledy

Zdeněk Malinský 14.01.2018

Přednosta nerekapituluje, rozhlíží se do budoucna. Výstavy, galerie, Vladimír Renčín, Sedmičky Josefa Lady v Tenčícím domě a spoustu dalších...

Opuštěné nádraží: podzimní last minute

Zdeněk Malinský 21.10.2017

Vydejte se ještě asi 150 m opačným směrem na Betlémské náměstí do Galerie Jaroslava Fragnera na výstavu Zaha Hadid Architects: Unbuilt...

Opuštěné nádraží: srpnové toulky

Zdeněk Malinský 19.08.2017

Na Kampě se určitě zajděte podívat na výstavu dámských bot Manolo Blahnika (znáte ze seriálu Sex ve městě) a na Werichovu vilu v sousedství.

Opuštěné nádraží: březnové a divadelní

Zdeněk Malinský 12.03.2017

Počátek veškeré lásky, Karel Kryl a jeho příběh a písničky zpívané v němčině. Tlustý přednosta testuje divadelní tipy na vlastním těle.

Opuštěné nádraží: veskrze novoroční

Zdeněk Malinský 15.01.2017

Po Novém roce se vždy zvýší frekvence reklam na prostředky na hubnutí, proti kouření a vše kolem sport a fitness. Opuštěné nádraží novoročně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace