Akce

Extrémní polohy zvuku: Alternativa

Alternativa: Pharmakon (us) + ?Alos (it) + Shibuya Motors feat. Didi Kern & Balázs Pándi (sk/at/hu) + Izanasz + Nina Pixel (sk) + Microvomit
03. 11. 2018 19:00
MeetFactory, Praha

Alternativa 2018 začne v sobotu 27. října v prostoru Collbenka 1704 přehlídkou digitální hlukové hudby a abstraktní elektroniky s podtitulem Blešák hluku / Pieta za Kolbenku. Dramaturgie se ujal hostující label Genot Centre (vítěze loňské ceny Vinyla v kategorii počin roku) a pozval polskou acid-technoisovou producentku Ewu Justku, jednoho z nejvýraznějších zástupců live coding/algorave scény Renick Bella nebo španělského producenta s tajemným jménem Æthereal Arthropod. Zvukovou část události doplní pietní art market koncipovaný jako pocta legendárním blešákům na Kolbence, kde budou k mání bizarní umělecké kousky od mladých výtvarníků a designérů.

Těžiště festivalu se týden nato přesune do smíchovské MeetFactory, kde se třemi večery od čtvrtka do soboty 1. – 3. 11. rozvine pomyslné gradační vlákno od soudobé vážné hudby až po noise nebo techno. První večer se ponese v duchu zádumčivého experimentu a ambientních ploch. Poprvé se v Praze představí velké mezinárodní improvizační těleso Insub Meta Orchestra, pozvání dále přijal australský multiinstrumentalista Oren Ambarchi, polský noisový folkař Jakub Ziolek aka Stara Rzeka, nebo domácí zástupci Ondrej Zajac a Dead Pigeon Dub & Escher Fucker.


Druhý večer vzdává hold tradici freejazzové improvizace. Svůj zvukový útok na sluch a všechny další orgány předvede saxofonista Mats Gustafsson v triu Fake the Facts se dvěma zástupci vídeňské avantgardní scény, kytaristou Martinem Siewertem a virtuózním turntablistou skrývajícím se pod pseudonymem dieb13. Za hranice svých nástrojů se vydá duo Spill, tedy bubeník Tony Buck z australského tria The Necks, po boku něžné Magdy Mayas, klavíristky a klavinetistky známé preparacemi a amplifikacemi svých nástrojů. Večer doplní nepřehlédnutelný elektroakustický soubor The Elks, trio Klapper/Hodgkinson/Jørgens, ve kterém se potkávají tři výrazní evropští jazzoví improvizátoři, a česká jazzcorová formace Frisk s Američanem Kenem Ganfieldem.

Poslední večer se již tradičně pohrouží do temnot. Na strastiplnou cestu za poznáním podstaty lidství se vydá Pharmakon, přední osobnost současné americké experimentální scény vycházející z tamní tradice noisu a industriálu. Sekundovat jí bude mezinárodní avantcorový ansámbl Shibuya Motors se dvěma bubenickými esy Balászem Pándim a Didi Kernem, domácí úderka Microvomit a producent Izanasz se speciálním noisovým setem. Večer završí divoženka ?Alos, známá z tribálně metalového dua OvO, a beatová konstruktérka ze Slovenska Nina Pixel.

Info

Alternativa festival 2018
1. - 3. 11. 2018
MeetFactory, Praha
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Festival Spontana 3

redakce 09.04.2024

Myšlenka festivalu zůstává stále stejná - probudit neobyčejný místo životem a spoustou kvalitní hudby na dvou stagích.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace