Akce

Andaluská hudební tradice: Marinah

Marinah & Chicuelo (es)
09. 09. 2016 19:30
Palác Akropolis, Praha

Andaluská hudební tradice koketující s novými impulzy v podání těch nejpovolanějších. Hispánská divoška Marinah spolu s prvotřídním flamencovým maestrem Chicuelem a dalšími doprovodnými hudebníky představí svou novou desku Sintonías (label Galileo Music).

Sestava špičkových muzikantů, kteří se na desce podíleli, dává tušit, že se pražské publikum může těšit na nepřehlédnutelné vystoupení nesoucí se v duchu fúze více stylů. V rámci svérázného hudebního výletu do španělských končin, co nesnese manýru, bude dominovat flamenco s prvky rumby a jazzu. Můžeme se těšit na skladby inspirované Milesem Davisem, Johnem Coltrainym, Garcíou Lorcou nebo na populární habaneru Mi Madre Fue Una Mulata v nové, neotřelé podobě. To vše a mnohem víc v září představí formace s kořeny v katalánské metropoli Barceloně.


Marinah (Marina Abad), originální, vždy extravagantně oděná zpěvačka s živelným projevem je jednou z nejzajímavějších zjevů současnosti na španělské hudební scéně. Část života bydlela ve squatech, její tvorbu ovlivnilo experimentální divadlo a feministický kolektiv. Proslavila se zejména jako frontmanka ve své době nejslavnější kapely Španělska. Skupina s kousavým zvukem a frenetickým rytmem Ojos de Brujo ("jipjop flamenkillo" neboli flamenco s výkřiky hip hopu) vznikla jako anarchistické uskupení v nezávislém, stylově bezbřehém a bouřlivém tvůrčím hnutí v Barceloně známým jako "Zona Bastarda". Ze skladeb čiší neurvalost a bohatá fantazie, které dominují nad stylovou čistotou.

Zpěvačku doprovází neméně významná osobnost, ďábelský katalánský virtuóz Chicuelo. Mistr flamencové kytary a skladatel, celým jménem Juan Gómez Gómez Gorjón, se narodil v Barceloně roku 1968. Vedle své sólové činnosti je jedním z nejvyhledávanějších doprovodných flamencových kytaristů mnohých hudebníků světově proslulých jmen (Enrique Morente, Miguel Poveda, José Mercé, Chano Domínguez, El Cigala, Jorge Pardo). Má řadu profesních zkušeností s hudebními hvězdami žánrově "odjinud". Posluchače strhne nejen jedinečnou technikou svého hraní, ale také tím, jak hluboko je ponořen do "své" věci. V Praze triumfoval již před čtyřmi lety v rámci festivalu Respect.

Info

Marinah & Chicuelo (es)
9. 9. 2016 19:30
Palác Akropolis, Praha

www.facebook.com/events/811610362306924
www.facebook.com/Palac.Akropolis.klub
www.facebook.com/rachotcz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Bratři Orffové vyráží na turné

redakce 17.04.2024

Pro fanoušky přichystali Orffové i malé překvapení - vydání Písně pro Stefanii Sauer na streamovacích platformách.

Bára Zmeková pokřtí novou desku

redakce 16.04.2024

O tom, že živá vystoupení Báry Zmekové jsou unikátní zážitek, svědčí i její předchozí Live at Gong.

Cari Cari a Nauzea Orchestra v Kasárnách

redakce 16.04.2024

Jak se často zmiňuje v recenzích, hudba Cari Cari je jako soundtrack nekonečných letních roadtripů a oslava osobní svobody.

Nový singl a album Role

redakce 11.04.2024

Zůstávají věrní kytarám, přesto posouvají svůj zvukový a muzikantský rejstřík o kus dál.

Wave-Gotik-Treffen 2024 mystický

redakce 11.04.2024

Vystoupení se budou konat například na historickém městském koupališti, v kupoli Volkspalastu nebo v historických sklepeních Moritzbastei.

Festival Bonjour Brno slaví

redakce 11.04.2024

Brno ožije francouzskou kulturou. Prožijte ji všemi smysly na některé z mnoha akcí, které se tematicky zaměří na surrealismus a nechají se inspirovat i letošními olympijskými hrami.

Lord Spikeheart v Underdogs'

redakce 10.04.2024

Na nahrávání nové desky si přizval pestré spektrum hudebníků a hudebnic, od Backxwash nebo Brodinského až po Safety Trance.

Fource uvádí: Aurora, Alfie Jukes a Oska

redakce 08.04.2024

„We Are the Earth“ – tak zněl nadpis textu, který změnil Aurořin pohled na svět.

Duben s Rachotem

redakce 08.04.2024

Aquaserge vznikli v jihofrancouzském Toulouse a sami sebe definují především jako kolektiv, který se v průběhu času stále obnovuje a proměňuje.

Jednota v noci: live set Azu Tiwaline i strhující destrukce Shapednoise

redakce 05.04.2024

Headlinuje zvukový extremista, který kombinuje industrial, hip hop, bass a techno a za doprovodu vizuálního umělce Seviho Ika Dømochevskyho představí aktuální album.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace