Akce

Eurotrialog Mikulov po devatenácté

Eurotrialog Mikulov 2017
25. 08. 2017 18:00 - 26. 08.
, Mikulov

Plastikovské formace, pocta Psím vojákům i kapely z vydavatelství Guerilla Records ve stanu. Závěr festivalové sezóny si mnozí z vás spojují s mikulovským Eurotrialogem. O posledním srpnovém víkendu v rekonstruovaném amfiteátru proběhne již 19. ročník Festivalu nepopulární hudby. Jako jeden z mála u nás poskytuje prostor hudbě, která se vyhýbá tradičnímu mainstreamu. Příznivcům alternativní a undergroundové scény dává bez žánrových předpojatostí možnost poslechnout si nadějné objevy i stálice české, slovenské a rakouské hudební scény, to vše zasazené v kulisách jednoho z nejkrásnějších jihomoravských měst.

Pálavský festival nabízí spočinutí v místech, kudy kráčely dějiny několika kultur a kde je dodnes hmatatelný nezaměnitelný genius loci, poznamenaný i vínem, které tu zraje na okolních kopcích i v blízkých sklípcích. Program začíná až v pozdních odpoledních hodinách, takže můžete ochutnat jak víno, tak burčák, který předznamenává přicházející babí léto. Stalo se v posledních ročnících snad už tradicí, že bývá během mikulovského festivalu krásné počasí a i letošek nebude v tomto směru výjimkou. Teploty okolo třiceti stupňů vás přivedou k návštěvě nedalekého vápencového lomu U Mariánského mlýna, kterému místní říkají malý český Jadran. Nebo se můžete vydat na Svatý kopeček, kam vás k poutní kapli sv. Šebestiána, zvonici a Božímu hrobu zavede křížová cesta.

V pátek po páté hodině a v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne ale začíná program, který na hlavním pódiu v amfiteátru odstartuje první den Luboš Pospíšil. V triu tento nekorunovaný král všech romantiků předvede, že mu nečiní problém šansonový projev ani rocková či bluesová poloha. Po něm budou následovat Plastic People. A kteří Plastici? Pořadatelé vzkazují: Máme rádi všechny. New Generation - Kabeš, Karafiát a spol. Romek Hanzlík, dramaturg festivalu a jejich manažer v jedné osobě, přiznává, že pozvání hudebníků z původní i nové party je úmyslné a věří v pozitivní jiskření na všech scénách.


Precedens se opírá o originalitu písní výhradního autora Martina Němce. Materiálu ze synthpopových desek z konce osmdesátých let Doba ledová, Věž z písku a Pompeje se po Báře Basikové chopila zrzavá zpěvačka Iva Marešová a dala mu nový náboj a velkou energii. Až z Košic dorazí nejlepší slovenská koncertní kapela roku Puding paní Elvisovej. Jedinečný rukopis skupiny je dán mixem elektronické taneční hudby, plné různých experimentů, a hlasitého, téměř punkového nasazení. To nechybí ani doprovodné kapele písničkářky Nikoly Muchové neboli Muchy, která páteční program na hlavním pódiu uzavře.


Druhou scénu ve stanu v pátek otevřou Fabrikanti. Radikální dechovka a od éry skupiny Ženy jedno z nejsvéráznějšího seskupení na české scéně. Mikulovská skupina Krveja by měla být překvapením pro přespolní. MamaPapa Banda je pražská skupina s multikulturním složením zemí původu jejich členů. Maďarsko, Slovensko, Srbsko, Makedonie, Francie, Alžírsko, Turecko, všechny tyto hudební vlivy prostupují jejich ethno guláš k rozproudění krve. Budoár staré dámy je zjevení na hudební scéně, oplývající nebývalou energií, podpořenou osobitou poetikou a nesporným charismatem frontmanky Marty Svobodové. A i když byla skupina považována za pokračovatele tradic brněnského alternativního rocku, udržuje si svou poetickou a přemýšlivou povahu, kombinovanou díky zpěvačce s jistou dívčí naivitou.


Podzemní orchestr BBP. Tak toto jsou čeští undergroundoví The Residents. To se zrcadlí mimo jiné i v tom, že stejně jako v případě The Residents není veřejnosti známa identita vystupujících. V tělese jsou účinkující označeni pouze čísly. Tato čísla jsou přidělována členům doživotně bez ohledu na to, zda v kapele nadále působí. Členy BBP je 14 hudebníků, kapela však obvykle vystupuje v menším počtu, nezřídka doplněném o další hostující hudebníky. A na závěr v pátek ve stanu Kubo Ursiny s Dorotou Nvotovou a písněmi, které třicet let čekaly na svoje objevení. Písničky Deža Ursinyho s texty Jána Štrassera byly vytvořeny pro muzikál Petr a Lucie. Jejich autor je s doprovodem klavíru Jara Filipa, otce Doroty Nvotové, nahrál na kazetu. Po jejich smrti zůstaly skladby na pásku, který Kubo našel v otcově bytě a nyní je s Dorotou a skupinou Talent Transport (Vladislav "Slnko" Šarišský - klavír, Majo Slávka - bubny, Filip Hittrich - basa) znovuoživil v jejich podání.


V sobotu Josef Klíč o půl druhé odpoledne v synagoze předvede industriální skladbu Kniha Jób. Starozákonní oratorium pro violoncello, hlas a slovo. Hlavní pódium a celý sobotní večer se bude nést ve znamení vzpomínek na Filipa Topola a skupinu Psí vojáky. Pětičlenná kapela Furt rovně z Loun okolo zpěváka a pianisty Marka Mikuláška se věnuje nadžánrové fúzi klavírně založeného rocku, ovlivněného undergroundem, jazzem, chansonem, ale také etnickou a klasickou hudbou. Během večera se představí hned dvakrát. Na začátku s jejich autorskými písněmi a na závěr jako PVO Tribute, kdy pod mikulovským nebem vyšlou cover verzemi Psích vojáků vzkaz nahoru Filipovi Topolovi, jak moc nejen jim chybí. Už teď cítím, že z duší návštěvníků budou během pocty jejich idolům vyrůstat černé květy.

Mezitím se představí Bernhard Schnur z Rakouska. V jeho skupině najdeme hudebníky z formací, které hýbaly rakouskou nezávislou scénou, jako Werk, Scrooge či Snakeru Densk, včetně významného skladatele filmové a divadelní hudby Olivera Stotze. J.H. Krchovský & Krch-off Band je kapela, soustředěná okolo kultovního básníka J. H. Krchovského. Katarzia je na českých a moravských festivalech jako doma, ostatně od roku 2015 žije v Praze. V Mikulově s kapelou zahraje písně z jejích dvou desek. Katarína Kubošiová, jak zní její pravé jméno, působí jako neklidný tvůrčí element, který sám na sobě zkouší leccos neotřelého. Třeba modré vlasy, kombinované se žlutým outfitem, duet s Davidem Kollerem, lidový kroj s punkovým opaskem.

Letošní specialitou je sobotní Guerilla Records Stage ve stanu, kde se představí výlučně kapely z tohoto vydavatelství, zaměřeného na český underground. Začne dvojice plastikovských členů Eva Turnová a Vráťa Brabenec s projektem Eturnity, což je kombinace čtení a hraní. V tomto duchu bude pokračovat plzeňská kapela Burgtheatr, která zhudebňuje výhradně Brabencovy texty. Ve výjimečných případech a mikulovský festival k nim bude patřit, se ke kapele Brabenec sám přidává. MCH Trio a Aktual kolem osobností Mikoláše Chadimy a Milana Knížáka jistě netřeba představovat, Špinavé spodní prádlo pak v Mikulově pokřtí novou desku Paralýza. Jejich vystoupení se bude opírat o dunění dvou basových kytar, bubeníka v liščí kůži, potemnělé housle, theremin, velký buben a velký křik. Na závěr plastikovskou linii tohoto odpoledne a večera uzavře legendární skupina Půlnoc.

Info

Festival nepopulární hudby
Eurotrialog Mikulov 2017
25. - 26. 8. 2017
Mikulov

www.facebook.com/events/1083246945095696
www.facebook.com/eurotrialog
www.eurotrialog.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace