Akce

Jablonecké kulturní léto: line-up snů

Bent Knee (USA)
04. 08. 2016 17:00
Eurocentrum, Jablonec nad Nisou

Desáté výročí slaví Jablonecké kulturní léto přímo luxusním programem. Akce se koná v otevřeném amfiteátru, ve zklidněné zóně, v samém centru Jablonce nad Nisou, na tzv. Letní scéně Eurocentra. Představení začínají vždy od 17 hodin a vstup na ně je zdarma, jsou tak dostupná i rodičům s malými dětmi, seniorům, nebo např. postiženým z blízkého Domova Maxov. Nadžánrový line-up nabízí to nejlepší z mezinárodní hudební scény, je se na co těšit.

Vieux Farka Touré Trio (Mali)
Malijský zpěvák a písničkář zabírá neuvěřitelné žánrové rozpětí od tradiční africké lidové hudby, přes soul, blues a reggae, až po rock. Spolupracoval s mnoha - Derek Trucks, John Scofield, Dave Matthews, a samozřejmě se svým otcem, Ali Farkou Touré. V roce 2010 vystoupil po boku Shakiry, Alicie Keys, and K’naana na úvodním ceremoniálu světového poháru FIFA v Jihoafrické republice. Tourého rozsáhlé pole vlivů a realizované spolupráce, jeho duchaplné a uchopitelné skladby a jeho pevné ukotvení v tradiční hudbě z něj udělaly jednoho z mezinárodně nejuznávanějších afrických hudebníků dneška. Na aktuálním turné zpěváka doprovodí Valery “Valess” Assouan na baskytaru a Mamadou Kone na bicí, oba dva rodáci z Mali.


MiraMundo (Brazílie/Mexiko/Španělsko/Itálie)
Hudebník Luiz Murá opustil rodnou Brazíli na cestě za hledáním inspirace v hudbě odlišných kultur. Na své cestě zformoval skupinu z umělců, se stejně nespoutanými dušemi, jako má on. MiraMundo je kolektiv profesionálních hudebníků, písničkářů a kamarádům kteří rádi zahrají ve velkých divadlech i malých jazzových klubech. Repertoár kapely je postaven na základě brazilských hudebních žánrů a cikánských kořenech, které obohacují netradiční spojení mezi odlišnými hudebními tradicemi celého světa. Její autorské písně jsou někdy velice niterné, jiné zas dokáží rozproudit .


Erik & Worldly Savages (Srbsko/Anglie/Kanada)
Kapela vynikajících hudebníků čerpá z balkánských kořenů, k nimiž přidala punkrockovou energii a okořenila je vlivy současné západní populární hudby. Jejich repertoár je energický, vtipný a nakažlivý. Z hudebníků čiší kreativita a vitalita, které se dobře doplňují s jejich profesní znalostí a prožitou zkušeností. Skupinu založil roku 2008 kanadský hudebník Erik Mut, který se vydal do Evropy hledat tvůrčí inspiraci v slovanské, keltské a germánské hudbě, aby se nakonec usídlil v srbském v Brodě. Kapela byla kosmopolitní již od počátku. Erik projekt sestavil z především srbských muzikantů, přinášejících si různorodou zkušenost s rockovou i lidovou hudbou. Worldly Savages se za dobu své relativně krátké existence stačili představit kromě domácího Srbska také v Kanadě, USA, Francii, Mexiku, Chile, na Ukrajině a v Rusku, ve Velké Británii, Portugalsku, Německu, Rakousku ale i na Slovensku a v České repulice.


Rackhouse Pilfer (Irsko)
Skupině se podařilo přirozeně spojit irskou lidovou hudbu s americkými tradičními styly, aby vznikl repertoár s tepajícím rytmem a vřelými a překvapivými melodiemi. Rackhouse Pilfer vznikli v roce 2012 nenuceně během jamování muzikantů v jednom baru v irském Sligu. Již v roce 2013 vydali první album Back to the Country a v témže roce se i vydali na své první evropské turné se zastávkami ve Švýcarsku, Francii a Itálii. V roce 2014 odcestovali do Nashvillu, kde kromě natočení svého již třetího Love And Havoc alba byli pozváni na živém účinkování v Station Inn, legendárním bluegrassovém koncertním prostoru. Byli také požádáni o účinkování pro živé internetové vysílání ve Viva Nashvegas. Skupina se těší stále většímu úspěchu u širokého publika v domácím Irsku i ve Spojených státech a její úspěch je prakticky nezadržitelný.


Bent Knee (USA)
Parta z Bostonu sloučila ty nejextrémnější konce rocku, popu a avantgardní hudby dohromady a ukázala, že tyto věci se vzájemně nevylučují, jak si většina lidí myslí. Čerpá z klasických vlivů, jsou v ní cítit King Crimson, ale i Dark Electro Pop a moderní taneční hudba. V impulzivní šestici demokratických entit se závratně vysoké standardy a odhodláním září frontmanka a klávesistka Courtney Swain se svými multioktávovovými vokály a znepokojujícími osobními texty. Skupina odehrála více než 300 koncertů ve Spojených státech, Kanadě a Japonsku, stala se už také hlavní hvězdou na významných amerických festivalech a místech jako The Lincoln Center, ROSfest, Tulsa Center of the Universe a Campbell Bay Music Fest. Na letním evropském turné skupina představí nové album "Say So", které vychází v květnu. Jablonec bude prvním a zatím jediným místem v České republice, kde Bent Knee vystoupí.


Fofoulah (Senegal/Gambie/Velká Británie)
Fofoulah je londýnská skupina mísící senegalský zpěv a západoafrické rytmy s dubovými basovými linkami, sci-fi syntezátory, syrovými rockovými kytarovými zvuky, intezivními funkovými groovy a jazzovými postupy. Skupinu tvoří členové známí ze skupiny Sensational Space Shifters Roberta Planta a skupin Juju, Three Trapped Tigers, I.R.O.K., Red Snapper nebo projektu Outhouse Ruhabi pod hlavičkou Loop Collective. Zvuk typický pro Fofoulah je jedinečný nejen na britské hudební scéně. Poprvé v Čechách!


Yo Soy Indigo (USA/Anglie/Slovensko/Česká republika)
Americká zpěvačka a skladatelka Emily Thiel pochází z Connecticutu, ale usadila se v Praze a založila tu hudební skupinu s netradičním názvem Yo Soy Indigo. Její hudba je originální fúzí mnoha vlivů a kapela tomu zjednodušeně říká folk-funk. Do kapely si vybrala vesměs spolehlivé hudebníky pražského „národnostního tavicího kotle“. Nejznámějšího muzikanta najdeme na postu basisty. Je jím bývalý dlouholetý člen tria -123min. Fredrik Janáček. Ale i ostatní jména slibují skvělý zážitek: klávesista Mark Newson, bubeník Dušan Černák, perkusista Max Deyes a houslista Andy Fell.

Info

Jablonecké kulturní léto 2016
7. 7. – 25. 8. 2016

www.eurocentrumjablonec.cz/akce/program-akci

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

The Cult v pražském prostoru Archa+

redakce 19.04.2024

V rámci výročního turné opráší kapela The Cult všech jedenáct alb diskografie.

Bratři Orffové vyráží na turné

redakce 17.04.2024

Pro fanoušky přichystali Orffové i malé překvapení - vydání Písně pro Stefanii Sauer na streamovacích platformách.

Bára Zmeková pokřtí novou desku

redakce 16.04.2024

O tom, že živá vystoupení Báry Zmekové jsou unikátní zážitek, svědčí i její předchozí Live at Gong.

Cari Cari a Nauzea Orchestra v Kasárnách

redakce 16.04.2024

Jak se často zmiňuje v recenzích, hudba Cari Cari je jako soundtrack nekonečných letních roadtripů a oslava osobní svobody.

Nový singl a album Role

redakce 11.04.2024

Zůstávají věrní kytarám, přesto posouvají svůj zvukový a muzikantský rejstřík o kus dál.

Wave-Gotik-Treffen 2024 mystický

redakce 11.04.2024

Vystoupení se budou konat například na historickém městském koupališti, v kupoli Volkspalastu nebo v historických sklepeních Moritzbastei.

Festival Bonjour Brno slaví

redakce 11.04.2024

Brno ožije francouzskou kulturou. Prožijte ji všemi smysly na některé z mnoha akcí, které se tematicky zaměří na surrealismus a nechají se inspirovat i letošními olympijskými hrami.

Lord Spikeheart v Underdogs'

redakce 10.04.2024

Na nahrávání nové desky si přizval pestré spektrum hudebníků a hudebnic, od Backxwash nebo Brodinského až po Safety Trance.

Fource uvádí: Aurora, Alfie Jukes a Oska

redakce 08.04.2024

„We Are the Earth“ – tak zněl nadpis textu, který změnil Aurořin pohled na svět.

Duben s Rachotem

redakce 08.04.2024

Aquaserge vznikli v jihofrancouzském Toulouse a sami sebe definují především jako kolektiv, který se v průběhu času stále obnovuje a proměňuje.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace