Akce

Khamoro slaví plnoletost

Menil (esp)
31. 05. 2016 21:00
Jazz Dock, Praha

Khamoro je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na celém světě, pořádaným v Praze od roku 1999. Festival pravidelně nabízí jedinečné koncerty romských kapel z celého světa, výstavy, filmové projekce, taneční workshopy i odborné semináře a konference. Jádrem celého festivalu je bezpochyby romská hudba, která představuje významnou součást celosvětového kulturního dědictví, návštěvníci se počítají v tisícovkách.

Během posledního květnového týdne každoročně přináší to nejlepší z romské kultury, Khamoro se etablovalo ne jako setkání jedné komunity, ale coby celospolečenská kulturní událost. Festival už zdaleka nenavštěvují jen Romové. Na parketech tančí a v sálech se baví všichni společně – bez rozdílu věku, pohlaví a národnosti. A to je jeho hlavní poslání.

Také letos nabízí pestrý týdenní program plný zvučných jmen, který odstartuje Kharmoro párty na vltavské Náplavce. V neděli 29. května se bude tančit pod taktovkou rokycanských Le Čhavendar, slovenských Maroš Bango & Fantasy Orchestra Ladislava Rigu a legendárního německého DJ Shantela s jeho mixem elektroniky a balkánu.


Poslední květnové pondělí proběhne v Českém centru vernisáž výstavy Emílie Rigové: Archetyp – Pra Bari s vystoupením Maroše Banga. Archetyp Pra-Bari představuje autentický životní příběh Bári Raklóri, alter ega výtvarnice Emílie Rigové. Slovenská akademická sochařka vyučuje na Univerzitě Matěje Bela v Banské Bystrici. Věnuje se performancím a soše jako médiu, které dále zpracovává v grafice a videu. Hlavními tématy jejích děl jsou stíny, sny, možnost volby alter ega, romská identita a kulturní či sociální stereotypy. Pražská expozice je jako souvislý příběh, do kterého autorka zapojuje různé prvky týkající se jejího života – prostředí, v němž žije a představuje ho veřejnosti, záměrně ho však mystifikuje. Skládá, překrývá, vymazává, aby se nakonec vrátila k prapodstatě, k prapůvodu, pra bari. Rigová vytvořením značky Báriraklori jasně deklarovala svůj přístup k otázce soužití majority a minority. Jako základ přezdívky zvolila romské slovo, kterým ji doma od dětství oslovovali – Bari (velká) – a připojila raklóri - dcera neromských rodičů. Raklóri používali její předkové k vyjádření radosti při pohledu na své děti, když byly např. pěkně oblečené a učesané. Tím ukazuje synergické myšlení svých předků, které neromové nepovažovali za nepřátele, ale žili s nimi v porozumění. Proto nelze o prezentovaných dílech mluvit jen jako o „romském umění“.

Večer pak nutno zakončit v La Fabrice při poslechu současné romské hudby. Milan Kroka live band, Gipsy Casual a Shantel s Bucovina Club Orkestar jsou zárukou vynikajícího koncertu.


Muzika je nachystána i na úterý 31. května. Členové gypsy jazzového kvartetu Menil jsou skvělí muzikanti s rozmanitou hudební historií. Nejznámější je leader kapely Javier Sanchez, sólový kytarista skupiny. Ovšem ani další členové – Fred PG (rytmická kytara), Gerardo Ramos (kontrabas) a Raúl Márquez (housle) – nezůstávají v jeho stínu, skvostný gypsy jazz v jejich podání uslyšíte v Jazz Docku.


1.června je možné zhlédnout open-air uměleckou performance Emílie Rigové s názvem Na koberci. Za využití speciálně designovaného koberce s romskými motivy, který ukáže na právo a potřebu každého člověka mít svůj kousek světa, kde se může cítit v bezpečí.

A u gypsy jazzu zůstaneme i v tento den. Lucerna Music bar hostí The Rosenberg Trio, slavné nizozemské gypsy jazzmany. Kapelu, která se inspiruje hudebním stylem legendárního romského kytaristy Django Reinhardta, tvoří tři bratranci: kytaristé Stochelo a Nous'che Rosenbergovi a kontrabasista Nonnie Rosenberg.


Na tradičnější notu se bude hrát ve čtvrtek. V Paláci Akropolis to rozjedou čeští Bengas, rumunští Zuralia Orchestra a Francouzi Tekameli. Skupina Bengas patří mezi nejúspěšnější romské skupiny u nás. Koncertovala v Čechách, na Slovensku i po celé Evropě a USA. Repertoár této kapely zahrnuje čardáše, balkánský folklor, písně Romů z Ruska i Maďarska i arabské či španělské rytmy. V hudbě Zuralia Orchestra se mísí zvuky trumpet, tuby, bicích, kytary, houslí, darbuky, akordeonu, vokálů a klarinetu. Pod vedením Aurela Mirey tak vznikl jedinečný hudební žánr, v němž se prolíná tradiční romská hudba s jazzem, reggae, latinou a hudbou Orientu. V Calo, starobylém jazyku Romů ze Španělska, znamená Tekameli „miluji tě“ a tento vzkaz předávají hudebníci skupiny Tekameli dál. Jean Soler, Salomon Espinas a Julio Bermudez založili kapelu v roce 1992. V rytmu gypsy rumby a flamenca zazní písně, které hovoří o lásce k životu, rodině a bohu. Ač je skupina inspirována světoznámými Gipsy Kings, od svých vzorů se odlišuje lpěním na autenticitě romské hudby.


Mezi nejatraktivnější části festivalu patří průvod účinkujících centrem Prahy. Průvod všech umělců a profesionálních tanečních souborů, ve kterém se pravidelně schází více než 300 účinkujících, se doslova protančí a prozpívá historickým centrem Prahy v pátek. Letos se do průvodu zapojí kolem 15 amatérských tanečních souborů z celé ČR. Přijďte se podívat na úžasnou podívanou plnou pestrobarevných šatů a poslechnout si tradiční romskou hudbu z nejrůznějších koutů světa! Odpoledne bude patřit dětskému programu v Portheimce a vernisáži (Re)konceptualizace romského odboje v Goethe Institutu.

Akropole bude pokračovat hudebními giganty. The Gypsy Ensemble Giani Lincan, Russka Roma a Kočani Orkestar. Giani Lincan je jedním z nejžádanějších cimbalistů v Nizozemí, za doprovodu akordeonu, houslí a kontrabasu potěší všechny milovníky cimbálové muziky. Těšit se můžete nejen na lyrickou klasiku, ale i na rumunskou a maďarskou lidovou hudbu. Hudba, tanec, věštění, ohnivý temperament, kočovný život… To vše patřilo k tradičnímu životnímu stylu ruských Romů. Mnohé z toho najdeme i u kapely Russka Roma. Slavná se stala nejen doma – koncertovala po celém světě. Na velkém turné po USA odehrála na čtyři stovky koncertů. Vystupovala s hvězdami, jako jsou Joe Cocker a Bee Gees. Nahrála také několik duetů s umělci jako jsou Viktor Čajka, Dmitrij Malikov, Vladimir Markin a další. Kočani Orkestar, kapela, kterou založil trumpetista Naat Valiov, je jedna z nejoriginálnějších balkánských dechovek, a tak není divu, že koncertuje po celém světě. Její hudba vychází z romských melodií z různých koutů Balkánu. Kromě klasického dechovkového repertoáru od ní můžeme také slyšet funky, latinu nebo jazz. Její temperament a síla hudby dostane úplně každého.


Téměř všechny výše jmenované skupiny pak zahrají na tradičním galakoncertu v Sasazu v sobotu večer. Khamoro však nabídne i diskuze, filmové projekce a mnoho dalšího. Nenechte si ujít jeho plnoletý, 18. ročník.

Info

Khamoro 2016
29. 5. - 4. 6 2016, Praha
www.khamoro.cz
www.facebook.com/festivalkhamoro/

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Fink i Fil Bo Riva se představí v Praze

redakce 25.04.2024

Na letošní rok indiepopový písničkář Fil Bo Riva chystá comeback – název nového singlu Lost in Life mluví za vše.

Seun Kuti & Egypt 80 v Arše+

redakce 25.04.2024

Na přání Fely Kutiho převzal Seun Kuti po jeho smrti vedení skupiny Egypt 80, která přes změny v sestavě funguje dodnes.

Na Still House Plants zbývají poslední lístky

redakce 24.04.2024

Na imaginárním poli britských kytarových kapel by se Still House Plants ukrývali někde v zarostlém rohu za strašákem.

Drsný jižanský gospel The Staples Jr. Singers v Akropoli

redakce 24.04.2024

Vypátrat původní členy The Staples Jr. Singers tedy nebylo snadné, ale výsledek předčil očekávání.

Tramhaus představí debutové album v Bike_Jesus

redakce 23.04.2024

Jediný český koncert Tramhaus v letošním roce proběhne ve středu 30. října v pražském klubu Bike_Jesus, kde vystoupí také místní Vellocet Roll. Celý večer orámuje svým DJ setem jedinečný Kabal.

Reinkarnace Justina Pearsona se superbandem Deaf Club

redakce 23.04.2024

Na turné doplněni kapelou Fuck Money (Three OneG) nenechají jedno triko suché.

Kuntari a Julek Ploski v Divadle 29

redakce 21.04.2024

Místy až filmově znějící skladby z alba balancují mezi hardcoreovou naléhavostí a delikátností pohádek, působí vyšperkovaně i dysforicky.

Sonitus: Kuntari a Do Shaska! v Punctu

redakce 20.04.2024

Kuntari je pozoruhodný nový přírůstek do svěží indonéské scény, který podobně jako jejich slavnější souputníci staví na spojení tradiční a moderní hudby.

Max Cooper přiveze na Flédu 3D/AV show

redakce 20.04.2024

Cooperova tvorba je intenzivním audiovizuálním zážitkem, jelikož běžně propojuje hudbu s výtvarným uměním, kde je patrný i jeho zájem o vědu.

The Cult v pražském prostoru Archa+

redakce 19.04.2024

V rámci výročního turné opráší kapela The Cult všech jedenáct alb diskografie.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace