Akce

Mladí Ladí Jazz představí zámořskou špičku i soutěž talentů

Susana Sawoff (at)
28. 04. 2015 20:00
Jazz Dock, Praha

Letošní duben se opět stane měsícem jazzu! Šestý ročník festivalu Mladí Ladí Jazz totiž přiveze to nejzajímavější ze současné především americké jazzové scény. Jako hlavní hvězda festivalu zazáří legendární baskytarista Marcus Miller, který exkluzivně představí své nové album Afrodeezia. Vystoupí také nejlepší jazzové trio současnosti The Bad Plus, saxofonista Oran Etkin či německá zpěvačka a kytaristka Monika Roscher. Tradičně proběhne v rámci festivalu také soutěž Jazz Fruit, která podporuje mladé talentované hudebníky. Vstupenky jsou již k dispozici v předprodejní síti Ticketstream. Pro mladší 26let nabízí festival výrazné slevy, a lístky na hvězdné večery začínají už na 100 Kč.

Mezinárodní jazzový festival Mladí Ladí Jazz navazuje na tradici jazzu v českém prostředí a snaží se navrátit mladé publikum zpět k jazzové hudbě. Již šestým rokem představuje to nejlepší ze světového jazzu za cenu dostupnou i pro studenty. Letošní ročník se zaměří zejména na americkou jazzovou scénu, kolébku tohoto žánru. Šest koncertních večerů v podání světových hvězd, workshopy a samozřejmě také již tradiční soutěž Jazz Fruit pro mladé talenty – to je Mladí Ladí Jazz 2015.


Na zahajovací večer festivalu přijala pozvání německá jazzová zpěvačka a kytaristka Monika Roscher, která patří mezi největší talenty tamní jazzové scény. Za své debutové album Failure in Wonderland obdržela cenu Talent roku 2014 německých jazzových cen Echo Jazz. Tato výjimečná zpěvačka a kytaristka oslňuje jemností svého hlasu, svěžestí hudebního pojetí i světovým zvukem jejích skladeb. Tvorba Moniky Roscher se pohybuje na hranici jazzu, rocku až k vlivům jako indie, punk či pop-psychadelia. Nechte se okouzlit jejím magickým hlasem již v pátek 3. dubna v Paláci Akropolis.


Americké post-moderní trio The Kandinsky Effect, které v České republice vystoupí v sobotu 11. dubna úplně poprvé, představí originální jazz s prvky rocku, hip-hopu a elektronické hudby. Ne nadarmo si za svého patrona vybrali ruského malíře Vasila Kandinského. Jejich hudba je totiž mozaikou mnoha barev i vlivů z celého světa. Zaslechneme v ní odkaz Johnyho Coltrana, ocitneme se v hiphopovém klubu v New Yorku i na britské elektro párty. Kandinsky Efffect jsou ovlivněni Paříží (žijí zde dva jeho členové), a také Islandem, kde nahráli již tři svá alba. Trio má za sebou četná turné (USA, Kanada, Evropa) a spolupráci s britským skladatelem elektronické hudby Aphex Twinem.


Po sedmi letech se do Prahy vrací americké trio The Bad Plus, které je známé svými inovativními přístupy, jazzovými zpracováními slavných hitů a kombinacemi žánrů od jazzu, rocku, přes elektroniku až k moderní klasické hudbě. Na festival Mladí Ladí Jazz zavítají třetí dubnovou sobotu do Paláce Akropolis v rámci svého ojedinělého turné, ve kterém vzdávají hold zakladateli free jazzu, Ornettu Colemanovi. V duchu Colemanovy hudby je základním pilířem hudební propojení jednotlivých muzikantů a s ohledem na to zvolili spoluhráče pro tento výjimečný projekt. Vzhledem k typu představení i obsáhlosti jednotlivých skladeb se The Bad Plus dali dohromady s předními americkými jazzmany. Na saxofon je doprovodí Sam Newsome a Tim Berne, trumpety, konkrétně kornetu, se ujme Ron Miles.


Newyorský jazzový hudebník Oran Etkin předvede 22. dubna v Jazzdocku jedinečnou směs moderního jazzu a world music. Etkin vychází z tradice Afriky a Izraele a propojuje unikátní zvuk saxofonu, bass-klarinetu a klarinetu, který zároveň rezonuje s divokou energií současné newyorské jazzové scény. Za svoji desku All About Bullies získal Oran Etkin r. 2012 americkou cenu Grammy. Na jeho nejnovějším albu Gathering Light se prolínají svěží a dobrodružné skladby plné melodií a rytmů, které Oran Etkin objevil na svém posledním koncertním turné v Indonésii, Číně, Japonsku, Izraeli a Evropě. Od 20. do 24. dubna povede v Praze také workshopy pro děti, založené na Etkinově jedinečné výukové metodě, která skrz hravost a fantazii v dětech rozvíjí cit a lásku k hudbě.


Hlavní hvězdou festivalu Mladí Ladí Jazz 2015 bude americký jazzman Marcus Miller, který je považován za jednu z vůdčích osobností jazzu posledních dvou dekád. Multiinstrumentalista, skladatel, producent a držitel dvou cen Grammy se vrací do Prahy po třech letech a jeho koncert se právem může nazývat hudební událostí letošního jara. Marcus Miller v rámci festivalu Mladí Ladí Jazz představí 26. dubna v klubu Roxy své zbrusu nové album Afrodeezia, které vychází již 17. března na labelu Blue Note / Universal.

Úterý 28. dubna, poslední večer festivalu Mladí Ladí Jazz 2015, bude patřit mladé rakouské pianistce, zpěvačce a skladatelce Susane Sawoff. Její hudba představuje chytré propojení jazzu a world music, s důrazem na rytmické a melodické pojetí, to vše dokreslené jejím okouzlujícím hlasem. Sawoff byla se svým triem třikrát nominována na nejprestižnější rakouskou hudební cenu Amadeus. Do Prahy přijede představit písně ze svého nového, zatím nepojmenovaného alba.

Neodmyslitelnou součástí festivalu Mladí Ladí Jazz je opět soutěž Jazz Fruit pro mladé hudebníky. Cílem soutěže je podpořit rozvoj mladých talentovaných hudebníků finančním darem v hodnotě 30 000 Kč, který jim umožní ve spolupráci se Studiem Hostivař nahrát vlastní debutové album. Již tradičně je Jazz Fruitu věnován také samostatný večer, na kterém vystoupí tři finalisté a utkají se o hlasy odborné poroty a diváků. Finálový večer bude navíc ozvláštněn vystoupením skladatele a multiinstrumentalisty Orana Etkina. Mladé jazzové kapely se mohou přihlašovat až do 27. března.

Info

Mladí Ladí Jazz
3. 4. - Monika Roscher (de), Palác Akropolis
11. 4. - The Kandinsky Effect (us/fr), La Fabrika
18. 4. - The Bad Plus (us), Palác Akropolis
22. 4. - Oran Etkin (us) a Jazz Fruit, Jazzdock
26. 4. - Marcus Miller (us), Roxy
28. 4. - Susana Sawoff (at), Jazzdock

www.facebook.com/mladiladijazz
www.mladiladijazz.cz

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Groove Brno přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

redakce 26.03.2024

Instrumentální jazz-funková formace Mezzoforte patří k tomu nejzajímavějšímu, co dal Island hudebnímu světu.

Kompletní program Full Moon Stage 2024

redakce 25.03.2024

Žánrově je program scény rozpřažen od euforického popu přes psychedelii, rap, africkou elektroniku až k razantnímu postpunku. Devatenáct jmen, devatenáct svébytných přístupů.

Respect Festival oznamuje program

redakce 25.03.2024

Pestrá směs, kterou jinde neuslyšíte, od mizejících tradic po současné globální fúze, od veteránů žánru po horké novinky.

Rock for People přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga nebo The Darkness

redakce 24.03.2024

Kerry King loni oficiálně založil svou sólovou superskupinu složenou ze známých thrashmetalových hudebníků.

Partiboi69 (Live) a ďalšie mená Pohody

redakce 23.03.2024

Luxemburský raper Maz Univerze organizátori očaril na nemeckom festivale Reeperbahn. Originálny flow a texty, ktoré sa dotýkajú rôznych tém.

Finále Blues Aperitiv

redakce 22.03.2024

Pořadatelé garantují třem kapelám, které vybere mezinárodní porota nebo diváci ze sedmi finalistů postup na letošní ročník festivalu.

Sharpe vylaďuje široký line-up

redakce 18.03.2024

Festival prezradil ďalších hudobných interpretov, medzi nimi umelcov pôvodom z Islandu, Bangladéša, Chorvátska, Rakúska, USA, Austrálie, Španielska.

Letní filmová škola nabídne větší komfort

redakce 18.03.2024

Diváci při stejném počtu akreditací v prodeji jako loni mohou očekávat nový sál, více repríz atraktivních titulů a více projekcí denně.

Respect Festival zahájí v Paláci Akropolis

redakce 17.03.2024

Sérii doprovodných festivalových koncertů odstartuje projekt Erwana Keravece, který představí rané skladby Philipa Glasse z roku 1969.

Festival Mladá kamera: filmy, soutěž, trojkoncert

redakce 14.03.2024

Padesátka snímků filmařů do třiceti let v hlavní soutěži, pamětnické ohlédnutí a trojice koncertů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace