Akce

Real Something odrazem alternativy

Blue Crime (nl) + Manon Meurt
25. 10. 2016 20:00
Fuga, Bratislava

Osviežením koncertnej jesene v bratislavskom klube Fuga bude aj tento rok multižánrová Real Something Series, ktorá predstavuje to najzaujímavejšie zo súčasnej scény alternatívnej hudby. Po minuloročnom trojdňovom koncepte predstaví tentoraz osem zaujímavých skupín počas štyroch večerov v septembri a októbri. "Na jeseň sa nám podarilo do Bratislavy booknúť kapely až zo šiestich krajín, návštevníci Real Something Series budú mať možnosť vidieť kapely z Česka, Dánska, Holandska, Rakúska, Veľkej Británie a dokonca až z Mexika," hovorí promotérka z Real Something Tatiana Lehocká. "Čo však môže byť pre fanúšika gitarovej hudby ešte zaujímavejšie, je žánrová pestrosť. Tešiť sa môžu na math rock, postrock, shoegaze, postpunk či stoner, ale aj avantgardnejšie žánre ako noise, experimental, krautrock či psychedelic."

Koncerty sa budú konať, rovnako ako vlani, v osvedčenom bratislavskom priestore Fuga. Prvý zo série je na programe v posledný septembrový utorok, kedy sa na Slovensku prvýkrát predstavia mladé kapely z anglického Bristolu Chiyoda Ku a Memory of Elephants. Obidve si tento rok zahrali na prestížnom festivale ArcTanGent, obidve balansujú na hrane math-rocku - prví s prvkami postrocku, druhí noisu. Už o osem dní po prvom koncerte sa do Fugy vrátia dánski SVIN, ktorých doplnia často improvizujúci experimentátori z rakúskeho Linzu Tumido. "Svin, to je pre mňa oslava slobody v hudbe. Naživo jedna neskutočná pecka," dopĺňa Tatiana Lehocká. "Masívny zvuk saxofónu a klávesov, šialená gitara a bubeník, ktorý udiera ako o život. Tumido je zase niečo čudné, zvláštne, ale hlavne dobré. Po ich koncerte na Noise Party to bol okamžitý booking."


Na 20. októbra je naplánovaný koncert mexického dua Lorelle Meets the Obsolete, ktoré si však do Európy zobralo kompletnú koncertnú zostavu. A ak o nejakom albume vyhlási Henry Rollins, že ide "o unikátny a udivujúci kus dobre vykonanej práce", je jasné, že to pokojne môže byť kandidát na koncert tejto jesene. Spolu s nimi si zahrá kvarteto z Južných Čiech Sýček. "Noisové blaho, v ktorom sa odráža rock and roll, post-punk, stoner, psychedélia a nespútaná symbióza gitarových väzieb, vyhrávok a sól," napísal o nich magazín Alterecho.

Ak neviete, čo je to mesačný pop, treba určite prísť na posledný koncert Real Something Series 2016, ktorý bude 25. októbra. Takúto krabičku si totiž pre svoje indie-post-punkové pesničky vymysleli tri dievčatá a bubeník v bielom – Blue Crime z Amsterdamu. Sami tvrdia, že na koncerte nejde len o skladby, ale o celkovú atmosféru, takže voľba, kto ich doplní, bola ľahká. "Priznávame, že Manon Meurt sú naša srdcovka," prezrádza meno posledného účinkujúceho Táňa. "A keďže v Bratislave hrali naposledy práve na minulom ročníku Series, rozhodli sme sa ich pozvať opäť. Vtedy to bol magický koncert, rovnaký očakávame aj teraz."

Info

Real Something Series 2016
27.9. Chiyoda Ku (uk) + Memory of Elephants (uk)
5.10. SVIN (dk) + Tumido (at)
20.10. Lorelle Meets the Obsolete (mx) + Sýček (cz)
25.10. Blue Crime (nl) + Manon Meurt (cz)

www.facebook.com/events/1798030970444274
www.facebook.com/someREALthing

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace