Články / Reporty

Pohodové receptury: festival s přílohou.

Pohodové receptury: festival s přílohou.

David Čajčík | Články / Reporty | 06.07.2018

Příjemné letní dny. V moravských Bučovicích nenajdeme na místní vývěsce jen poutní zájezd do Medžugorje za tři tisíce, ale také srdečnou zdravici od místních soudruhů z KSČM. Vedle zašlého kina stojící knajpa Katolický dům (neboli Kaťák) servíruje i na svátek Cyrila a Metoděje polední menu. Výpečky se zelím – zabiják parného odpoledne a předzvěst chutí budoucích. Cesta nám ubíhá ve zlomených rytmech, Praha se stěhuje nejenom na Pohodu a nejenom Praha se stěhuje na Pohodu. Prodloužený víkend zlákal rodiny s dětmi, všichni netrpělivě stojí v neočekávaných, přesto očekávatelných frontách. Nespěcháme, největší gastrofestival na Slovensku na nás rád počká.

Gastrozóna A, hned vedle kempingu směrem k Nozdrkovcím, headliner čtvrtečního večera. Neplést se Zónou A, prosím pěkně. Místo punk rocku pastrami roku, Darina a Samuel se svým konceptem Barskde prorazili po slovenských open-airech i zanedlouho kamenně – kúsok od Michalskej. „Pastrami zahŕňa zvláštnu prípravu mäsa, ide o hovädzie mäso, konkrétne hovädziu hruď, ktorá je vynikajúco vyzretá a potom naložená po dobu troch týždňov do soli,“ tvrdí dva studenti, kteří s nápadem na první Pastrami bistro v Bratislavě přišli na studiích ve Francii. Receptura zahrnující unikátní směs koření putovala z Rumunska do New Yorku a zase zpět do Evropy. Po prvním zakousnutí do sendviče s okurkou a nasládlou, lehce pálivou omáčkou, nepochybuju, že Barskde z gastromapy Pohody i Bratislavy nezmizí podobně jako stálice pražských burgrů Dish. Hitovka hned na úvod.

„Ten si dám na Pohodě klidně sedmkrát, osmkrát za den, už několik let.“ Společné návštěvy městských festivalů s šéfredaktorem tohoto časopisu nezřídka končí v těch nejlepších místních restauracích a bistrech, počet takto zazděných kapel raději nepočítáme. Výjimečné postavení grilovaného oštiepku však nepřekoná ani fritovaný seafood na Le Guess Who? či primaverské tapas. Etymologie slova je zjevná, přesto o ní přemýšlím až teď. Odštípnutý kus ovčího sýra putuje do zdobené dřevěné formy, do teplé slané lázně, která nakonec na placatém válečku vytvoří hnědou krustu. Ta pak zabraňuje roztečení ve finální fázi lahody, mezi čerstvým chlebem a brusinkovým kompotem. Pixarovka Ratatouille podobnou kombinaci vystihla ohňostroji vybuchujícími v hlavě nebo spíše na jazycích. Škoda, že myšák místo Brie neochutnal oštiepok, rád si dám si za něj… možná sedmkrát, osmkrát.

Na Slovensku ještě chvíli zůstáváme, Koliba u Ďurca nabízí tradiční bryndzové menu, vzpomínám na šťastná léta v Tatrách, dřevěná prkýnka a keramické pánve s lesknoucí se sýrovou hmotou a božsky opečenou slaninkou. Pulzující cimbálovka a tak trochu drzý přístup obsluhy, který ke staroslovenské kuchyni patří. Jdeme za klasikou, přece jenom hládneme z Prahy a prahneme po haluškách, po čem jiném. Skromná porce nezasytí tak, jak jsem z dětství zvyklý, žaludek se zvětšuje, nároky také. Mě rohlíkem neopiješ, glosuje často kamarád. O robotech na hlavní stagi se dá říci něco podobného, mícháme si raději vodku s vodou u slunečnic, letos v květináčích. Tvrdý alkohol na Pohodě nekoupíme – jeden z mnoha důvodů, proč ji milujeme.

„Modré špičky obřích šapitó prodlužují panorama kopců dookola a barevné diody adrenalinových atrakcí vytvářejí proti temnému nebi světelné obrazce,“ citoval jsem loni svůj report z Pohody 2013. Cituji ho i nyní, okolnosti se nemění, Pohodu konzumujeme čím dál lépe, s třpytkami na tváři i třpytem v očích. Nejchutnější tři dny léta začínají.

Info

Pohoda 2018
5. - 7. 7. 2018
letisko Trenčín, Slovensko
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Róisín Murphy: elegancia a veľa vtipu

Michal Mikuláš 20.03.2024

Vstupenky na nenapodobiteľnú írsku disco queen boli v nedeľu popoludní už nedostupné. No wonder...

7 okamžiků South by Southwest 2024

David Čajčík 20.03.2024

Unikátní zážitek, kdy je možné vidět jedny z největších jmen amerického kreativního či tech průmyslu, hollywoodské hvězdy vedle stovek a stovek zcela neznámých hudebních projektů.

Někdy to vazbí, někdy vázne (Idles)

Michal Smrčina 17.03.2024

Nadšení bylo všudypřítomné, k hale přijelo pár autobusů zapálených výprav. Možná nevěděli, co SaSaZu znamená, možná jim to bylo jedno.

Ze dna spirály (hackedepicciotto)

Kryštof Kočtář 15.03.2024

Po zvukové stránce v něm – obdobně jako rovněž dvojice Dead Can Dance – namíchalo koktejl ze surovin z celého světa, avšak rozhodli se jej vypít v berlínském techno klubu.

Zapleteni v sítích filmu (FAMUFEST)

Tomáš Jančík 13.03.2024

Zpoza rohu ulice slyším šum, z dálky vidím ve tmě modře svítící neon a pod ním nespočet hloučků převážně studentů. Co bylo dál?

Harfa, která si vše pamatuje (Mary Lattimore)

Julia Pátá 12.03.2024

Každá další píseň se vznáší mezi klidně usazeným publikem, proplouvá kolejemi a mizí společně s vlaky jednou za čas projíždějícími kolem pražské MeetFactory.

Extatická geometrie s Meshuggah

Jan Starý 11.03.2024

Někdo poslouchal v nábožném vytržení, někdo mával vlasy do – některého – rytmu, nadšení ale působilo celkem univerzálně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace