Články | Recenze

Bad trip z dospělosti (Holy Wave)

Maria Pyatkina | recenze 27.05.2018

Mezi ně patří američtí Holy Wave, jejichž surfová psychedelie zní přesně tak, jako byste ji objevili na vinylu po pradědovi.

Milý popík Acollective

Matej Kráľ | recenze 25.05.2018

Teraz prichádza so svojím tretím albumom sedemčlenná zostava Acollective, ktorá sa už s tunajším publikom tiež dobre pozná.

Jak vyleštit srdce? (Ought)

Maria Pyatkina | recenze 21.05.2018

Od syrového a tvrdého zvuku předchozí nahrávky Sun Coming Down se Ought posunuli do new wave prostorů. Postpunk je na Room Inside the World úplně jiný.

Nenápadná síla obyčejných příběhů (Lucie Redlová)

Martin Řezníček | recenze 15.05.2018

„Bylo to z lásky, nebo ze žádosti,“ ptá se Redlová v titulní písni Otázky. Jaká je celá deska?

Většina básní je špatná (Nejlepší české básně 2017)

Libor Staněk | recenze 15.05.2018

Ostře sledovaná antologie Nejlepší české básně, kterou s trochou nadsázky můžete buď milovat, anebo nenávidět, vychází pravidelně od roku 2009.

Propojení mysli a přírody (Jon Hopkins)

Veronika Mikulová | recenze 14.05.2018

Ti, kteří teskní po Moderat, mohou osušit slzy, výpravný a také výtvarně zpracovaný singl má patřičnou sílu i nápad.

Písničky pokojové teploty (Malena Zavala)

Maria Pyatkina | recenze 09.05.2018

Kromě vazké psychedelické stopy Tame Impala můžeme v písničkách zachytit latinské motivy a rytmy, zamlžené dreampopové melodie a vokály, které...

Tady není bůh, Drom?

Jiří Akka Emaq | recenze 01.05.2018

Koncepční deska libereckých Drom se vyjadřuje k ožehavému tématu romského koncentračního tábora v Letech. Postrock vs peklo internace?

Ulehnout do rezavých peřin (Dominik Zezula)

Libor Staněk | recenze 28.04.2018

Zezulova poezie se ve všech třiceti básních cyklí do úzkostlivých obav, mezi ním a světem zeje díra.

V kolébce Wrekmeister Harmonies

Ondřej Helar | recenze 27.04.2018

Pokud jste někdy hledali soundtrack k zamračené obloze před bouří, máte ho. Pochyby z budoucnosti, hypnotické tempo, žádný spěch.

Návrat Jääportit po desetiletí klidu

Jiří Janík | recenze 27.04.2018

Kdo byl u Jääportit zvyklý na meditativní charakter, nechť urychleně zapomene – aktuální album je výpravné, dramatické a v zásadě svižné.

The Maghreban vykročil z mantinelů

blueskin | recenze 24.04.2018

K tomu přidejte kupu samplů nezřídka jazzové provenience, díky nimž zní album jako tanečnější verze skladeb Barryho Adamsona.

Temnota na sekyru (Nikander)

ScreamJay | recenze 19.04.2018

Skrze samotnou intenzitu a žánrovou hutnost by Sekyra prohnaná kolenem klidně mohla být sekyrou zatnutou do temene.

Osvědčená kvalita Preoccupations

Maria Pyatkina | recenze 19.04.2018

Matt Flegel říká, že nová deska Preoccupations je óda na depresi, sabotování vlastního života a taky pohled na sebe sama s extrémní nenávistí. Máme radost?

Trauma/tíseň/extáze/prázdnota

Zuzana Krišková | recenze 15.04.2018

Zkroušené tváře nebo naprostá apatie, gesta zdvižených rukou v bolestném vytržení nebo exaltované euforii, to jsou hlavní znaky... Výstava.

Tvář, nebo osobnost? (Jonas Reinhardt)

Jakub Koumar | recenze 13.04.2018

Je precizní a zvláštně odtažitá, jako by ji komponovaly samotné stroje v časech technologické dystopie.

Pár tónů, které přebývají (Hrabě, Kovářík, Mišík, Etc…)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 10.04.2018

Raritní nahrávka možná přišla o své kouzlo nedostupného pomníku, její nadčasovost to ale bohatě vynahradí. Spojení Hrabě – Kovářík – Etc… – Mišík vytvořilo velmi specifický tvar.

Kompilace jako okno do světa (Rebuilding l'Alt Empordà)

blueskin | recenze 09.04.2018

Svým dílem chce k obnově regionu přispět i kompilace, se kterou okamžitě přispěchal barcelonský label Störung.

Apokalyptickej pták (staro)nově (Plastic People of The Universe)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 05.04.2018

Záznam koncertu z festivalu v Bojanovicích, který de facto vyústil ve vlnu solidarity mezi inteligencí a vedl až ke vzniku Charty 77. Galén, milník, zvuková kvalita.

Metoda kakaa a cukru – Young Fathers

Maria Pyatkina | recenze 03.04.2018

Při oznámení názvu nové desky Young Fathers – Cocoa Sugar – to opět vypadalo na problematiku ras a národností. Co přivezou Young Fathers do MeetFactory?