Články | Recenze

Bílé kapky lásky Elsy Aids

Libor Staněk | recenze 17.02.2018

Elsa Aids je monstrum současné české poezie. Básnická obludnost prohnilé duše se nechce vykoupit katarzí.

Happy birthday na rozcestí hodnot (Sofa Surfers)

prof. Neutrino | recenze 13.02.2018

Na novince nazvané 20 opět nalezneme surogát taneční elektroniky a postrockovou energii se stopovými prvky dubu či soulu. Aneb co přivezou Sofa Surfers na Flédu.

Magor a jeho doba aneb vzestup a pád Ivana Martina Jirouse

Jiří Zahradnický | recenze 10.02.2018

Název knihy Magor a jeho doba napovídá, že si toho Marek Švehla naložil opravdu hodně. Možná mohl být o něco méně ambiciózní a napsat „jen“ Život Ivana M. Jirouse...

Black Rebel Motorcycle Club s námořnickou rozvahou

Akana | recenze 06.02.2018

V posledních letech se Black Rebel Motorcycle Club nepříjemné události zrovna nevyhýbají. Nejprve to byla smrt Michaela Beena, mentora a neoficiálního člena spolku...

Bílá velryba, Chabouté vs Melville

Martin Šinkovský | recenze 04.02.2018

Tento komiks nebude hitem mezi středoškoláky, kteří ve zkratce potřebují pojmout obsah díla. Ale pro ostatní?

Chlév, hovno i Bůh (Zdeněk Volf)

Libor Staněk | recenze 26.01.2018

... narazíme tu na I. M. Jirouse, P. Zajíčka, J. E. Friče nebo na bratry Reynkovi. I přesto má Volf spoustu záchytných bodů, ve kterých nachází skrytý řád.

Z rockové hvězdy k hvězdě mrtvé (Smokepurpp)

Daniel Nádler | recenze 19.01.2018

Smokepurpp demonstruje transformaci rockové hvězdy na hvězdu mrtvou. Nehledejme propracované slovní obraty.

Architekti nálad (Wolf Alice)

Shaqualyck | recenze 16.01.2018

Mnoho povyku pro nic? Kdepak. Druhá řadovka den ode dne populárnější formace ze severního Londýna dává na srozuměnou, že tahle kapela to s dobýváním nejvyšších příček myslí vážně.

Slunečné i úderné (Žen)

Jiří Akka Emaq | recenze 07.01.2018

Kytara, basa, klávesy, bicí a zpěv, žádné přílišné formální experimenty či přehnané pózy. Žen jsou zpět.

Náckové, kam se podíváš (Ve stínu říše)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 06.01.2018

Zadání pořadatelů antologie Leoše Kyši a Borise Hokra znělo jasně: Napište povídku, jedno, jaký žánr, hlavně ať jsou tam nácci.

:) (Joker)

3DDI3 | recenze 30.12.2017

Díky obrovskému úspěchu anti-superhrdinského komiksu Lex Luthor: Muž z oceli bylo jen logické, že tvůrčí dvojice dostala do péče i příběh věnovaný Jokerovi.

Dravost vs smíření (Scalp / V.O.H.)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 28.12.2017

Obě strany vinylu dávají smysl, obě mají potenciál rezonovat svým vlastním způsobem, stejně jako zaujmout coby promyšlený celek. Riffy, údery, ataky?

Nekončit tam, kde končí naše řeč (Osamělí běžci)

Libor Staněk | recenze 27.12.2017

I přes citelnou ztrátu Ivana Laučíka patří tato skupina stále k nejprogresivnější větvi současné slovenské poezii.

„It's never going to stop!“ (Brand New)

Jiří Mališ | recenze 21.12.2017

Newyorská čtveřice se v roce 2001 představila jako poppunkový výstřelek, aby o dva roky na Deja Entendu všechny šokovala nadějeplným pohledem na životní strasti.

Pokračující sága Wu-Tang Clan

Jakub Šíma | recenze 20.12.2017

I tentokrát fungují tradiční ingredience jako úryvky ze samurajských filmů, pouliční moudrost, filozofie bojových umění a různorodost jednotlivých členů.

Pyré na poli

Milan Bátor | recenze 19.12.2017

Pyré má chuť ostrých drátů, ale umí i pohladit. Hudba jde proti proudu, proti nažehlenému, oficiálnímu, poplatnému. Kladenská kapela Pyré.

Beckův obarvený pop

Jakub Lobl | recenze 18.12.2017

V porovnání s předchozí nahrávkou je zřejmé, že Beck překonal deprese a zdravotní komplikace a užívá si života. Eurodisco je na dosah?

Islaja jako Tarrantulla

Milan Holeček | recenze 16.12.2017

Islaja mění barvy, alba mají různá pojetí, nicméně rozdíly mezi nimi připomínají rozdíly mezi různými kolekcemi jednoho malíře.

Experiment plný hravosti: Tricot

Roman Liška | recenze 08.12.2017

Ak je Japonsko krajinou, kde prekvitá minimalizmus a presnosť, tak japonská trojka Tricot s názvom aktuálneho albumu 3 nielen že trafila do čierneho...

Tricky neuniformně

prof. Neutrino | recenze 07.12.2017

Klíčová osobnost triphopové vlny Adrian Thaws na rozdíl od svých bristolských souputníků Massive Attack či Portishead vydává desky vcelku pravidelně...